ERDOĞAN'I  GİNE DİKTATÖRÜ HAVA ALANINDA KARŞILADI

ERDOĞAN'I GİNE DİKTATÖRÜ HAVA ALANINDA KARŞILADI

Erdoğan'ı hava alanında Israil'in koruduğu Gine Diktatör'ü karşıladı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi"ne katılmak üzere Ekvator Ginesi'nde gitti. Dünyanın diğer demokratik ülkeleri tarafından artık davet gelmeyen Erdoğan'ın ziyaret ettiği Gine, Ülke Afrikanın dikatatörlükle yönetilen en küçük ülkelerinden biri. Siyasi yönetimi Türkiye'ye çok benzeyen ülkeye ilişkin ayrıntılar şöyle.

GİNE CUMHURBAŞKANI KARŞILADI

Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo’da, havalimanına gelişinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ve eşi resmi törenle karşıladı. Karşılamada, Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ve eşi Tülay Doğan ile diğer yetkililer de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Türkiye - Afrika Ortaklık Zirvesi için geldiği Malabo'da temaslarına devam ediyor.

EKVATOR GİNESİ NERESİ VE NASIL BİR YER

Kaynak Vikipedi

Afrika kıtasının "en küçük" ülkelerinden biri olarak ülke 28.051 km²'lik bir alana yayılmış durumdadır. Bu alanlardan 26.000 km²'si anakarayı oluştururken, geri kalan yüz ölçümü adaları kapsamaktadır. Adalar içerisinde de Bioko 2017 km² ile en büyük ada konumundadır. Mbini anakara kıyıdan başlayarak iç kesimlerde 1.200 m'ye kadar çıkan yükseltilere ulaşmaktadır.

Ülkenin 296 km'lik bir kıyı şeriti mevcut olup, diğer ülkelerle olan kara sınırının toplamı, 350 km'si Gabon, 189 km'si de Kamerun ile olmak üzere 539 km'dir.

DİKTATÖRLÜKLE YÖNETİLİYOR

Ülke anayasasında ülkenin yönetim şeklinin parlamenter demokrasi olarak belirtmesine rağmen, ülke diktatör bir rejim ile yönetilmektedir. Devlet başkanı Mbasogo tüm ülkedeki karar mekanizmalarının başında bulunmaktadır. Analistler ülkenin Kleptokrasi[14] düzeni ile yönetildiğini söylemekte ve ülkenin dünya üzerindeki en yozlaşmış sistemlerden birine sahip olduğunu ifade etmektedirler.[15] 1991 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanı yedi yıllık bir süre için seçilmektedir. Devlet başkanının başbakanı, yargı mensuplarını atama yetkisi vardır, ayrıca silahlı kuvvetlerin en üst kademesinde bulunmaktadır.

ASKERLERİ İSRAİL EĞİTİYOR

Ülkenin resmi olarak 2.500 kişilik bir ordu mensubu vardır. Bu sayının yarı askeri personeller ile belirsiz bir oranda arttırıldığı ifade edilmektedir. Ülkenin polis birimleri İsrail tarafından eğitilmektedir.] Ülkenin kıyı kesiminde özellikle gerçekleştirilmeye çalışılan birkaç başarısız darbe girişimi nedeniyle radarlar bulunmaktadır. Bu radarların ve kıyı emniyeti botların bakımları İsrail tarafından sağlanmaktadır.

MUHALEFET YOK

Ülkede Partido Democrático de Guinea Ecuatorial (PDGE) partisinin egemenliği vardır. Ülke her ne kadar çoklu bir parti sistemine sahipse de, iktidardaki Partido Democrático de Guinea Ecuatorial partisi yıllardır tek başına ülkeyi yönetmektedir. 1991 yılına kadar başka partilerin kurulmasına izin verilmeyen yasa, bu yılda yapılan değişiklikle kaldırılmış ve tek parti düzeninden çoklu bir sisteme geçiş gerçekleştirilmiştir. Bu süreçten sonra her ne kadar birçoğu iktidar partisinin şubesi olarak kurulan partiler olsa da, CPDS ve Unión Popular gibi muhalefet partileri mücadelelerini sürdürmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı