ERDOĞAN'DAN KRİZE ÇÖZÜM ÖNERİSİ; ALIN, SATIN

ERDOĞAN'DAN KRİZE ÇÖZÜM ÖNERİSİ; ALIN, SATIN

Dış ticaret açığımız giderek kapanıyor. Gerilemenin durduğu, göstergelerdeki okların yeniden yükselişe işaret ettiği bir döneme girdik"

İş dünyasına yaptığı 'ekonomik seferberlik çağrısı'nı yineleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İçinden geçtiğimiz günler, 'döviz alınacak' değil 'döviz satılacak' günlerdir" dedi ve ekledi: "Elinizdeki tüm imkanları harekete geçirin; üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin..." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur seviyesinin geldiği noktanın ekonominin gerçeklerine uygun olmadığını belirterek, “Bu tabii olmayan yüksek kur, birilerine kazandırırken birilerine de kaybettiriyor. İçinden geçtiğimiz günler, 'döviz alınacak' değil 'döviz satılacak' günlerdir.

Bunu özellikle söylemek istiyorum. Hiçbir kriz sürdürülebilir değildir. Ülkemize yönelik saldırılar da aynı şekilde ilanihaye devam edecek değildir” dedi. 
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 33. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en az terör meselesi kadar önemli önceliklerinden birinin de ekonomi olduğunu söyledi. 2013'ten bu yana arka arkaya yaşanan hadiseler, olaylar ve saldırılar nedeniyle ekonominin dinamiklerinde bir yorgunluk ortaya çıktığının görüldüğünü ifade eden Erdoğan, ekonominin can damarının istikrar ve güven ortamı olduğunun altını çizdi.

HASAR OLUŞTURAMADILAR 

Erdoğan, Türkiye'nin istikrarına ve güvenliğine yönelik saldırılarla, ekonominin düzgün giden ritmini bozmanın, çarkları durdurmanın ve hatta kırmanın hedeflendiğine dikkati çekerek, şu ana kadar genel bir durgunluk ve yorgunluğun ötesinde kalıcı bir hasarın olmadığına işaret etti. Cumhurbaşkanı "İhracatımız bu yıl yeniden toparlanmaya başladı. Dış ticaret açığımız giderek kapanıyor. Gerilemenin durduğu, göstergelerdeki okların yeniden yükselişe işaret ettiği bir döneme girdik" diye konuştu.

SPEKÜLASYONUN AMACI 

Turizmin, yaşanan olaylardan etkilenen alanların başında geldiğine değinen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Sektörde, önce Rusya sonra terör olayları ile Avrupa tarafından ortaya çıkan kayıpların yakında sona ereceğini, bu sezondan itibaren yeniden yükselişin başlayacağını düşünüyorum. Döviz kurundaki artışın, ithal ham maddeye dayalı üretim yapan işyerlerimizi sıkıntıya soktuğu bir gerçektir. Bu sıkıntı, zincirleme olarak tüm piyasayı etkiliyor. Döviz kuru üzerindeki spekülasyonların amacı da zaten budur. Kur seviyesinin geldiği yer, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu tabii olmayan yüksek kur, birilerine kazandırırken birilerine de kaybettiriyor” dedi.

DÖVİZ SATILACAK GÜNLER! 

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarından ricam, 'Yastıklarının altında varsa döviz, bunu Türk Lirası'na çevirin' dedik, sağ olsun yüklendiler, Türk Lirası'na çevirdiler. 'Kaybedenler tarafında benim vatandaşım yer almamalıdır' diyorum. İçinden geçtiğimiz günler, 'döviz alınacak' değil 'döviz satılacak' günlerdir, bunu özellikle söylemek istiyorum. Hiçbir kriz, sürdürülebilir değildir. Ülkemize yönelik saldırılar da aynı şekilde ilanihaye devam edecek değildir. Bunun bize olduğu kadar, bu saldırıları yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır." 
DAYANMA GÜCÜMÜZÜ GÖRDÜLER

Türkiye'nin dayanma gücünün bir süredir sınandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mücadele gücümüzün ve inancımızın çok yüksek olduğunu, birlik ve beraberliğimizin bozulamayacağını gördüler. Ben, milletimle iftihar ediyorum. Çünkü, bu birlik ve beraberlik, onların bütün hesaplarını bozdu. Onlarda bu tür birlik ve beraberlik söz konusu değil."

FAZİLERİ DÜŞÜRÜN

Erdoğan, şöyle devam etti: “Tüm yatırımcılarımızdan, işadamlarımızdan, esnafımızdan, , vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum; lütfen elinizdeki tüm imkanları harekete geçirin, üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin. Başta kamu bankaları olmak üzere, lütfen faiz oranlarını düşürün. Faiz oranlarını düşürün ki yatırımcı, girişimci çok daha rahat yatırımını yapabilsin."

 PARA STABİL HALE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredi faizleriyle ilgili olarak ilk sırada Merkez Bankası ve ardından kamu bankaları olmak üzere çalışma yapılarak bunun aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti. "Türkiye'nin şu anki sorunu, paranın yokluğu değildir. Paranın, stabil hale geçmiş olmasıdır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkes birden alacağını tahsil etme, borcunu öteleme gayretine girdiğinde işin içinden hiç kimsenin çıkamayacağını belirtti. 

ÖNÜMÜ GÖREMİYORUM DEMEYECEKSİNİZ

Erdoğan, "Herkes elindeki parayı piyasa sürdüğü zaman bu sorun kendiliğinden kalkacaktır. Hiç kimse 'önümü göremiyorum' lüksüne sahip değil. Herkes, bir arkasındakinin önünü açarak, bu fedakarlığı yaparak ilk adımı atmalıdır. Kimse bu ilk adımı atmadığında, herkes yerinde sabit kaldığında  şu anda olduğu gibi varlık içinde yokluk çekeriz" diye konuştu. 

HEMEN YARIN

Türkiye için, vatan için, millet için hep birlikte harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "İşimize dört elle sarılalım. Yapacağımız yatırım varsa hemen yarın 'bismillah' deyip işe koyulalım. Üretimimizi azaltmışsak, stoklarımızı bitirmişsek hemen yarın yeniden makineleri, tezgahları tam kapasite çalıştırmaya başlayalım."

2017 ÇOK PARLAK OLACAK

Erdoğan, şöyle devam etti: "İptal ettiğimiz, iade ettiğimiz siparişleriniz varsa tedarikçilerimizle, müşterilerimizle temasa geçip derhal talebimizi yenileyelim. Hemen çalışmaya başlayalım. Bunları yaptığımızda 2017'nin gerçekten çok parlak bir yıl haline dönüştüğünü göreceğiz." 

 

İlgili Haberler