ERDOĞAN'DAN "EY IŞİD" ÇIKIŞI

ERDOĞAN'DAN "EY IŞİD" ÇIKIŞI

Erdoğan, BM Genel Sekreteri ile konuşup İsrail'in Gazze saldırılarının durdurulması için uluslararası topluma çağrı yaptı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u telefonla arayarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durdurulması için uluslararası toplumun acilen girişimlerde bulunması çağrısı yaptı.

Erdoğan, BM Genel Sekreteri'ne, İsrailliler ile Filistinliler arasında Kasım 2012'de sağlanan ateşkes mutabakatına geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile de telefonla konuştu. İki lider saldırıların durdurulması ve acilen ateşkes sağlanması için başta İslam ülkeleri olmak üzere uluslararası toplumun acilen girişimlerde bulunması çağrısı yaptı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimi kampanyası çerçevesinde Vizyon Belgesi'ni açıklarken, İsrail'in Gazze'ya yönelik saldırılarını da gündeme getirdi.

Erdoğan, "Diyorlar ki, 'Ortadoğu'da tarafsız olmalıyız, Filistin'de tarafsız olmalıyız'. Filistin davası bizim davamızdır. Çanakkale'de şehitleri olan Filistinlilere asla sırtımızı dönmeyecek, onları zulme teslim etmeyeceğiz" dedi.

Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail'le kopan ilişkilerin normalleşmesi için bir süreç yürüdüğünü hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin şartlarından birinin Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması olduğunu tekrarladı. Ancak Erdoğan, gelinen aşamada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "Ben sizinle normalleşmeye yokum demek" olduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Filistin'de, Gazze'de bizim kardeşlerimiz öldürülürken, onlara bomba yağdırılırken biz normalleşme sürecine olumlu bakamayız. Bir defa süratle İsrail'in ateşkesi sağlaması lazım. Ateşi kesmesi lazım. Diyor ki 'havan topu attılar, roket attılar'... Peki kaç tane İsrailli öldü, var mı ölen? Hayır. Nasıl oluyor bu iş? Roket atıyorlar, havan topu atıyorlar bir kişi ölmüyor ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100'e yaklaştı. Hayatları yalan üzerine kurulu"

Erdoğan, "Zulme rıza zulümdür" ifadesini kullandı. "Dünya barışını arzuluyorsak Ortadoğu da bunu arzuluyor. İslam dünyasını paramparça ediyorlar" dedi.

IŞİD'e 'Türkleri serbest bırakın' çağrısı

Erdoğan, Irak'ta IŞİD'in kaçırdığı Türk vatandaşlarına da değindi. "Bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD. Eğer Müslümansanız bu şekilde zulmetmeniz doğru değil. Bu vatandaşlarımızı bırakın" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı