ERDOĞAN'DAN CAN DÜNDAR'A İNANILMAZ SUÇLAMALAR

ERDOĞAN'DAN CAN DÜNDAR'A İNANILMAZ SUÇLAMALAR

2 Hafta önce Miting Meydanlarından Hürriyet Gazetesini tehdit ederek hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta ki tehdit konusu Cumhuriyet ve Yayın Yönetmeni Can Dündar olmuştu.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan adına verilen şikayet dilekçesinin içeriğini açıklayıp değerlendirdi. Tüm dünyanın tepkisini çeken Erdoğan'ın Canlı Yayın tehdidinde konu ettiği şikayet dilekçesinin ayrıntıları şöyle

TARİHE GEÇEN GAZETECİ TEHDİDİ

MİT TIR'ları ile ilgili yayın yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında bir gazeteciyi tehdit eden ilk Cumhurbaşkanı olarak Türkiye tarihine geçmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT TIR'ları haberi nedeniyle Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Erdoğan'ın suç duyurusunda yer alan suçlamaları değerlendirdi.

SUÇLARIN AĞIRLIĞINA BAKIN

"Cumhurbaşkanı adına verilen şikayet dilekçesine göre, bir haberin yayınlanması bakın ne kadar çok ve ağır suçlara yol açıyormuş?

a) TIR'ları arayan örgüt mensuplarının eylemine iştirak (TIR'ların aranmasına fiilen Can Dündar da mı katılmış?)

b) Soruşturma yürütülen örgüt mensuplarının eylemine iştirak. "soruşturma yürütülen örgüt mensupları" yeni Türkiye'nin hukuk anlayışı mı?

Hakkında daha dava bile açılmamış insanlara örgüt mensubu demek hiçbir şekilde izah edilemez. Madem Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların örgüt mensubu olduğunu tespit etmiş, o halde savcılar soruşturmaya hemen son versin; artık yargılama yapmaya da gerek kalmamış oluyor bu durumda.

c) Gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntüleri yayınlamak suretiyle hem "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" etmiş, hem de "gizliliği ihlal" suçunu işlemiş. Lütfen aklınıza mukayyet olun. İddiaya göre, gerçek olmayan (dava dosyasında da olmayan) bir kaydın yayınlanmasıyla dosyanın gizliliği nasıl ihlal edilebiliyor? Dosyada olmayan bir şey yayınlanınca, dosyanın gizliliğinin ihlal edilmesine ceza hukukunda "işlenemez suç" deniyor. Şuna benzer: bugün 25 yaşında olan bir gencin Adolf Hitler'i öldürmeye teşebbüsle suçlanması.

d) Bu haberi yayınlayarak Can Dündar, "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" etmiş oluyormuş.

Birincisi, böyle bir suç yok. Söyleneni cebir ve şiddet yoluyla yapmaya kalkarsanız ve tabi elverişli bir örgüt ve teçhizatla birlikte. O zaman böyle bir suçlamanın mantığı olabilir; ama bir haberle (hem de iddiaya göre gerçek dışı bir haberle) hükümeti devirmeye teşebbüs absürd bir masalın konusunu oluşturabilir. e) bir yandan gerçek olmayan haber ve görüntü deyip, öte yandan devlet sırrının teminiyle suçlamak ise, olsa olsa devletin elinde gerçek olmayan (sahte) önemli ve gizli belgeler, görüntüler olduğunu iddia etmektir. Misal, devletin arşivinde tuttuğu ve sır niteliği verdiği bir sahte İran haritası var; ama aslında bu Iran haritası değil de Papua Yeni Gine'de bir halk plajının haritasıdır. İşte siz bunu yayınlarsanız, devlet sırrını ifşa etmiş olursunuz. Allah akıl sağlığımızı korusun."

CANLI YAYINDA BÖYLE TEHDİT ETMİŞTİ

 

Kaynak:Haber Kaynağı