ERDOĞAN'DAN BABACAN'A VETO ŞOKU

ERDOĞAN'DAN BABACAN'A VETO ŞOKU

Erdoğan ve danışmanları, Babacan’ın hükümet programına koyduğu “Hukuk devleti olmadan, güçlü ekonomi olmaz” başlıklı vizyon belgesini reddetti

Hüseyin Özay/Taraf- Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 1 Eylül TBMM Genel Kurulu’nda okunan 62. Hükümetin Programı ile ilgili yeni bir skandal ortaya çıktı. Programına, “paralel yapı ile mücadele” ve “yargı bağımsızlığı” gibi konularda Köşk’ün ekleme yapmasına izin veren 62. Hükümet’in, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da hukuk devleti ile ilgili hazırladığı vizyona müsaade etmediği ortaya çıktı. Babacan’ın, program için “Hukuk devleti olmadan, güçlü ekonomi olmaz” şeklindeki vizyon belgesine Köşk ekibinden veto geldiği bildirildi.

TBMM Genel Kurulu’nda yarın ele alınacak olan 62. Hükümet’in programı ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Taraf’ın ekonomi kaynaklarından edindiği bilgiye göre Hükümet Programı’nın hazırlanmasında aktif olarak görev alan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, program için bir vizyon belgesi hazırladı. Belgede, ekonomik hedeflerin yanı sıra, hukuk devleti, ileri demokrasi ile ilgili bazı değerlendirmelere de yer verildi.

“HUKUK DEVLETİ” ŞART

Babacan’ın vizyon belgesinde, gerçek anlamda bir hukuk devleti olmadan ileri demokrasinin olmayacağı vurgulandı. Belgede, “Hukuk devleti olmadan ileri bir demokrasi olmamız ve gelişmiş bir ekonomi olmamız mümkün görünmüyor. Dünyadaki ileri demokrasilere ve gelişmiş ekonomilere baktığımızda bu ülkelerin hukuk ve yargı konusunda da oldukça ileri bir düzeyde olduklarını görüyoruz” şeklinde ifadelere yer verildi. Bunun dışında, aynı belgede, evrensel hukuk normlarına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk güvenliğinin sağlanmasına riayet edilmesi gerektiğine yönelik uyarılar yer aldı. Programa konmayan vizyon belgesinde ayrıca şunlara dikkat çekiliyordu: “Ekonomide fırsat eşitliği ve adaletin sağlanması, hiçkimseye imtiyaz veya ayrıcalık tanınmaması, yolsuzlukla mücadele için güçlü bir siyasi irade konması, hiçbir yolsuzluğun üstünün örtülmemesi, yolsuzluk iddialarının hassasiyetle incelenmesi...”

KÖŞK EKİBİ İSTEMEDİ

62. Hükümet’in kurulma aşamasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı “paralel” olmakla suçlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma ekibi, Babacan’ın ekonomi ve hukuk vizyonunu da veto etti. Özellikle, hukuk ve demokrasi ile ilgili bölümler vetodan en çok etkilenen kısım oldu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, yeni kabinenin kurulması aşamasında Başbakan Davutoğlu ile pazarlık yapmıştı. Babacan, Davutoğlu’nun kabinede yer almasına yönelik teklifine, “Bankacılık sistemi ile oynarsanız ben yokum” diyerek karşılık vermişti.