ERDOĞAN'A ŞOK GÖNDERME; HIRSIZ DEĞİL UĞURSUZ DEĞİL

ERDOĞAN'A ŞOK GÖNDERME; HIRSIZ DEĞİL UĞURSUZ DEĞİL

İhsanoğlu Hırsız Değil Uğursuz Değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun tek eksiğinin tanınmamak olduğunu söyleyen Toprak, "Sayın İhsanoğlu'nun tek eksiği tanınmamak olsun. Hırsız değil, uğursuz değil, uluslararası alanda birçok başarısı var, saygınlığı var" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun siyasi partilerle olan randevusuna ilişkin Toprak, "Ekmeleddin bey tüm Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacağı için, herkesten randevu istedi. AKP Randevu vermedi. Verene gidecek, vermeyene de zorla gidecek hali yok. Kendileri basınla paylaşmışlar programımız uygun değil diye. Ama bu tip şeylerde diplomaside bir kural vardır uygun zamanlarda bildirilir. İkincisi kamuoyuyla hemen paylaşılmaz. Uygun zaman bildirmişler mi? Hayır. Onun için bence bu düşündürücü bir tavır. Şimdi oradaki tavrı doğru bulmuyoruz. Bunlar kamuoyuyla paylaşılmadan randevu isteyenle randevu veren arasında bir ortak uzlaşı aranır, saatler konuşulur. Bugün yoğunuz, şu gün denebilir, şu saat denebilir. Ama bunların hiçbiri olmamış. Kamuoyuyla paylaşılmış sonrada biz ret veya evet demedik. Gerçi çok da önemli değil. Görüyorum ki AKP kendi noktasında bir yolunu çizmiş durumda. Ama Sayın İhsanoğlu tüm Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacağı için herkesten randevu istedi. Verene gidecek, vermeyene de ne yapacak zorla gidecek hali yok. Takdir onların" diye konuştu.

"AKP'NİN RANDEVUSUNU BİZ BASINDAN OKUDUK"

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kendi yol haritasını, kimden randevu isteyip istemeyeceğini kendisinin karar vereceğini söyleyen Toprak, "Şimdi şunu belirtmek istiyorum. Biz partilerimiz tarafından görevlendirilmiş kampanyada belli noktalarda iletişim konusunda katkı veren iki tane yöneticiyiz. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kendi yol haritasını kendisi çizecek. Biz ona karışamayız. Kaldı ki, bu sayı çoğalabilir. Önümüzdeki günlerde bizim aramıza BBP'den, DSP'den, Saadet Partisinden, Demokrat Partiden arkadaşlarımızda katılacaklar. Yani iletişim noktasında biz koordinasyondayız. Sayın İhsanoğlu'nun kendi yol haritasını, kimden randevu isteyip istemeyeceğini kendisi karar verebilir ki kaldı ki mesela AKP'nin randevusunu biz basından okuduk. Kendi sekreteryası, kendi koordinasyon merkezi bunları planlıyor. Yani bizim dışımızda olan bir olay. Çünkü bu hep söylüyoruz ne CHP'nin, ne MHP'nin adayı değil. Bu toplumun geniş kesiminin uzlaşısıyla böyle bir profil ortaya çıktı ve bizde bu profilin arkasında durduk. Şunu da altını çizerek söylemek istiyorum yayınınızda. Biz sivil toplum kuruluşlarını gezerken yani CHP olarak portföyümüzde böyle bir aday ismi ilk önce vardı ama çok önde değildi. Ama ziyaretlerden sonra bu isim kendiliğinden öne çıktı. Türkiye'nin böyle bir uzlaşıya ihtiyacı olduğu ortaya çıktı ve ondan sonra parlamentoda bulunan iki büyük köklü parti bu noktada öncülük yapmıştır. Bu öncülük hala devam ediyor ve diğer arkadaşlarda aramıza katılarak inşallah 10 Ağustos'ta buradan bir Cumhurbaşkanı çıkacağını da görüyoruz" açıklamasında bulundu.

"20 İMZA GEREKLİ. BİZ 20 İMZAYI ATACAĞIZ"

CHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'na olan desteğini değerlendiren Toprak şu ifadelere yer verdi: "CHP yapı olarak çok fikir zenginliğine sahip bir parti. Yani bu fikir zenginliği ayrışmak demek değil. 20 imza gerekli. Biz 20 imzayı atacağız. Ondan sonra hangi arkadaşımız isterse imzalayabilir, istemeyende imzalamayabilir. Böyle bir mecburiyet yok. Onun için çok önemli değil. Milletvekillerimiz isterse imzalarını koyabilirler. İstemezlerse koymazlar. Takdir onların. Yani biz herkes imzalasın diye bir şartımız yok. Bunu çok açık söylüyorum. Ama görüyorum ki günden güne Sayın İhsanoğlu'nun adı çıktıkça kamuoyunda güzel olumlu tepkiler var. Kamuoyunda güzel bir dalga var. Tanıdıkça insanlar fikirlerini değiştiriyorlar. Bugün birçok milletvekili arkadaşlarımdan da bu tepki geldi. Mesela geçen gün bir haber; işte 42 tane eski milletvekili karşıyım diye imza vermiş. Bugün birçok milletvekili aradı Mahmut Yıldız'lar, Şerifhan Bedirhanoğulları, bizi öyle bir noktaya getirdiler ki biz sanki destek var diye imzaladık dediler. Bakın bu çok yanlış bir şey. Bir grup var. Belli merkezlerden bu iş pompalanıyor ve bizim milletvekillerimiz aranıyor belli merkezlerden. Bunu yanlış buluyorum. Türkiye'ye biz cumhurbaşkanı seçiyoruz. Bunun oyunu yok. Burada kalkıp da bizim içişlerimizle, belli merkezlerden oynanmasını doğru bulmuyorum. CHP dimdik ayaktadır ve bu projenin böyle büyük bir oluşumun da arkasındadır. Çünkü biz Türkiye'nin bu zorlu süreçte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığının Türkiye'yi belli bir noktaya götüreceğine, bu sıkıntılı süreçten kurtaracağına inanıyoruz."

"ORAYA BİZ ÇILGIN BİRİNİ TAŞIMAK İSTEMİYORUZ"

Toprak, "Bugün cumhurbaşkanlığı makamı bu ülkede uluslararası alandaki birçok noktada son imzadır. Savaşta dahil. Oraya biz çılgın birini taşımak istemiyoruz. Onu da doğru bulmuyoruz ve tehlikeli buluyoruz. Toplumu kutuplaştıran, uluslararası alanda Türkiye'yi ayrıştıran bir nokta değil bütünleştiren bir noktaya gelmesinden yanayız. Burada Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismi gerçekten deneyimiyle, birikimiyle, uluslararası saygınlığıyla doğru isim olduğuna inanıyoruz. Diğer arkadaşlarımızın da bu noktaya geleceklerine inanıyorum" dedi.

"KARALAMA KAMPANYASI YAPANLARA DA PRİM VERMEYECEKTİR"

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Atatürk karşıtı olduğu iddialarına ilişkin Toprak, "Hayır. Zaten cumhurbaşkanı adayının Anıtkabir'i ziyaret etmesi kadar daha doğal ne olabilir? İkincisi; Yozgat'ı ziyaret edecek. Yozgat'ta kendi memleketi. Baba ocağı. Oraya giderken de önemli bir merkez var orada Hacıbektaş Türbesi var. Orayı da ziyaret edecek. Bunlara çok büyük anlamlar yüklememek lazım. Bunlar işin doğasında var. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili bir karalama kampanyası belli merkezler yürütebilir ama Türk toplumu tanıdıkça Sayın İhsanoğu'nu sevecektir. Arkasında duracaktır ve bu karalama kampanyası yapanlara da prim vermeyecektir. Özel seçilmiş şeyler değil. Kendisini yol haritasıdır. Saygı duyarız. Bu noktada öyle şuraya planlı gidelim, buraya planlı gidelim diye bir şey yapılmış değil. Bu kendi doğasında gelişen, Anıtkabir'i zaten İhsanoğlu'nun Atatürk'le ilgili söylediği çok güzel sözler var. Atatürk'e bağlı bir kişi. Bu noktada o yerler seçilmiş yerler değil. Kendi seyri içerisinde gidilmesi gereken yerler" diye konuştu.

"NAMUSLU BİRİKİMLİ ÇOK BAŞARILI BİR ADAM"

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarını değerlendirmesi istenen Toprak, "Bizde göreceğiz. Kampanyasını kendisi yürütüyor. Kendisine uygun, kendisini nasıl ifade edecekse öyle bir kampanya modeli seçecek. Çünkü kamuoyunda şunu görüyorum; çok iyi adam, uluslararası alanda tanınan adam. Namuslu bir adam. Birikimli bir adam. Çok başarılı bir adam. Ama halk yeterince tanımıyor. Bende hep şunu söylüyorum; bırakın tek eksiği bu olsun. Hırsız değil, uğursuz değil, başarısız değil, bir sürü uluslararası alanda balarısı var, saygınlığı var. Bir tek eksiği tanınmamak olsun. Onu da profesyonel katkıyla kendisi alacak ve bizde kamuoyuyla bunu dilimiz döndüğünce paylaşacağız. Bu adayında arkasında duracağız. Bizim direkt partimizin üyesi olmayabilir. Ama Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bir değeri biz Türkiye'nin başına öneriyorsak onun da arkasında durmak, onur anlatmak, toplumla bunu bir araya getirmek, Sayın cumhurbaşkanı adayımızı bu da bizim görevimiz. Türkiye eğer başına gelecekseniz bu noktada iki kişinin medeni olarak gelip yan yana konuşması kimseyi rahatsız etmez. Mutlu oluruz. Herkes de tanımış olur" açıklamasında bulundu.

"40 GÜNLÜK BİR KAMPANYA SÜRESİ VAR"

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında yurt dışına da bazı ziyaretlerde bulunacağını söyleyen Toprak, "Almanya'da 4,5 milyon Türk var. Yani bir Almanya'ya gidilse iyi olur önerimiz olabilir. Öneri olarak söylüyorum. Yani evet fikirlerimizi zaman zaman söyleyebiliriz. Yani işte böyle bir önerimiz olur. Ama takdir onlarındır. Zaman takvimini onlar yönetecek. Süre çok kısa. 40 günlük bir kampanya süresi var. Yani 40 günü ramazan ayı tabi ki hava sıcak, sahayı da göz önünde bulundurmak zorundayız. İnsanların kendi ruh halini de göz önünde bulundurmak zorundayız. Onun için 40 günü çok rantabl kullanacağız. Yani verimlilik noktasında elimizden geleni tüm gayreti ve deneyimi kendilerine söyleyeceğiz. Ama bunun ne kadarını kullanırlar takdir oradaki kendilerinin kurduğu koordinasyon merkezinin" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı