ERDOĞAN'A SEÇİM KURULUNDAN ŞOK KARAR

ERDOĞAN'A SEÇİM KURULUNDAN ŞOK KARAR

Erdoğan'ın Uğur Mumcu Meydanı'nda halkla buluşma programı olduğundan herhangi bir siyasi parti faaliyeti için tahsis yapılmamasını istedi.

ADANA Valiliği'nin seçim mitinglerinin yapıldığı Uğur Mumcu Meydanı'nın 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'halkla buluşma programı' olduğu gerekçesiyle diğer siyasi partilere tahsis edilmemesi isteği, Seyhan İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

VATAN PARTİSİ DAHA ÖNCE BAŞVURMUŞ

Vatan Partisi'nin de aynı tarihte daha önceden yaptığı miting başvurusu nedeniyle hukuki bir tartışma konusu doğdu.

PROPOGANDA YAPIYOR AMA SEÇİM KANUNUNA VE YASAKLARINA TABİ DEĞİL

Seçim kurullarının seçim yasaklarının uygulandığı 10 günlük sürede partilere meydanların tahsisi konusunda yetkili olduğu, Cumhurbaşkanlığı gezisinin parti programı sayılmaması nedeniyle meydanın kullanımında hangi makamın yetkili olacağı netlik kazanamadı. Konunun İl Seçim ve Yüksek Seçim Kurullarına da intikal etmesi bekleniyor.

ERDOĞAN YİNE KRİZE NEDEN OLDU

7 Mayıs'ta Vatan Partisi Adana İl Başkanlığı, Seyhan İlçe Seçim Kurulu'ndan Genel Başkan Doğu Perinçek'in katılacağı miting için 29 Mayıs 2015 günü Uğur Mumcu Meydanı'nın kendilerine tahsis edilmesini istedi. 15 Mayıs'ta ise Adana Valiliği, İlçe Seçim Kurulu'na 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uğur Mumcu Meydanı'nda halkla buluşma programı olduğundan herhangi bir siyasi parti faaliyeti için tahsis yapılmamasını istedi.

ADI "HALKLA BULUŞMA PROGRAMI"

İlçe Seçim Kurulu ise kendilerinin siyasi partilerin talep ettikleri tarihleri değiştirme veya reddetme yetkileri olmadığı gerekçesiyle, Adana Valiliği'nin talebini reddetti. Kararda İlçe Seçim Kurulu'nun Ak Partili üyesi avukat Ali Tetik ile memur üyeler Ekrem Ulu ile Sinan Gündoğdu da, 'İlgili partinin Uğur Mumcu Meydanı'nda miting yapması yönünde karar alınmadığından Cumhurbaşkanı'nın aynı tarihte meydanda halkla buluşması yönündeki kararın uygun görülmesi' gerektiğini belirterek muhalefet şehri koydu.

YASA NE DİYOR

İlçe Seçim Kurulları, 28 Mayıs 2015'de sabahından, 6 Haziran 2015 günü saat 18.00'e kadar olan propaganda süresinde, denetim ve gözetim yetkisini alacak. İlçe Seçim Kurulları, bir siyasi partinin talep ettiği tarihin başka bir siyasi partinin talebi ile çakışmaması durumunda, o tarihi siyasi partiye vermek durumunda. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun, seçim süresince uygulanacak seçim propagandası usul ve esasları ile yapılmayacak işleri düzenleyen 236 sayılı kararın ilgili Bölümü şöyle:

 

"İlçe seçim kurulunca, o seçim çevresi içindeki miting alanlarının 22 Mayıs 2015 gününe kadar belirlenerek, seçime katılacak siyasi partilere ve bağımsız adaylara yazılı olarak bildirilmesine ve siyasi parti ve bağımsız adayların, bildirimden itibaren 3 gün içinde (en geç 25 Mayıs 2015) yararlanmak istedikleri miting alanlarını ve tarihini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletmelerinin ve ilçe seçim kurullarınca da en geç 27 Mayıs 2015 günü siyasi parti ve bağımsız adayların yararlanacakları miting alanlarının ve tarihinin belirlenmesi gerektiğine; Birden fazla siyasi partinin ve bağımsız adayın sözlü propaganda yapmak için müracaatı üzerine, ilçe seçim kurullarınca toplantı, meydan, gün, sıra ve saatlerinin 26 Mayıs 2015 gününe kadar ad çekme ile belirlenip, ilgililerine tebliğ edilmesine ve bağımsız adaylar için de aynı suretle haftada bir günün ayrılmasına."

Kaynak:Haber Kaynağı