ERDOĞAN'A NE KADAR BAĞIŞ YAPILDI

ERDOĞAN'A NE KADAR BAĞIŞ YAPILDI

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için topladığı bağışlara ilişkin şaibeler büyüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için topladığı bağışlara ilişkin şaibeler büyüyor. Erdoğan, ne kadar bağış topladığını açıklayamazken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Açıklamaz; çünkü kara para” dedi. Erdoğan’a işadamlarının hile başvurarak milyonlarca lira bağış yaptığı iddia edildi. Türkiye'de ilk kez yapılacak seçimlere ilişkin yapılan düzenlemeye göre adaylar bağış alabiliyorlar. Yine aynı yasaya göre adaylar bu topladıkları bağışların muhasebesini devlete vermek zorunda.

ERDOĞAN'A YAPILAN BAĞIŞLARDA SKANDAL İDDİALAR VAR

Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre; cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala, Köşk seçimlerinde yardım tartışması yaşanmaya başladı. Yasaya göre, vatandaşlar bir adaya ancak 9 bin liralık yardımda bulunabiliyor. Başbakan Tayip Erdoğan’a daha fazla yardım yapmak isteyen yandaş iş adamları ise ilginç bir yöntem buldu. Buna göre yanında çalıştırdıkları tüm işçiler adına Erdoğan’a bağışta bulunuyorlar. Böylece, asgari ücretli olarak bir şirkette çayçılık yapan vatandaşlar bile Erdoğan’a 9 bin lira yardımda bulunmuş oldu. Hatta bir Güneydoğulu iş adamının 600 personeli adına Erdoğan’a toplam 5 milyon liralık bağışta bulunduğu öne sürüldü. Bu durum, Ankara’da, seçimlere bağış gölgesinin düşmesine yol açtı.

ERDOĞAN BAĞIŞ MİKTARINI AÇIKLAMADI

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, bağış hesapları konusunda şeffaf davranmıştı. Birkaç gün önce açıklanan rakamlara göre İhsanoğlu’na bağışlanan toplam rakamın 2 milyon 130 bin 922 TL, Demirtaş için bağışlanan rakamın 361 bin 411 TL olduğu açıklanmıştı. Söz konusu iki adaya da yapılan bağışlarda kısmi artışlar olduğu öğrenildi. Örneğin, Ekmeleddin İhsanoğlu’na yapılan bağış tutarının 3 milyon liraya, Demirtaş’a yapılan yardımların ise 500 bin liraya yaklaştığı bildirildi.

ERDOĞAN REKOR KIRDI

AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan ise yapılan bağışlar konusunda hiçbir açıklama yapmadı. Erdoğan, yapılan çağrılara karşın toplam ne kadar bağış yapıldığını açıklamaktan kaçınıyor. Ancak, bankalardan muhalefet partilerine konuyla ilgili olarak birçok bilgi ve belge geliyor. Bu belgelerde, bir işadamının yasayı delerek, 9 bin liranın çok üzerinde para bağışladığına yönelik bilgiler yer aldı. Özellikle Güneydoğu illerinden bir çok iş adamının, 5 milyon lira, 10 milyon lira gibi yüksek meblağlarda bağış yaptığı bilgisi muhalefet partilerine geldi. Bu da Erdoğan’ın hesaplarında rekor düzeyde bağışın toplanmasına yol açtı.

İşadamlarının, 9 bin liralık limiti ise çalışanları üzerinden bağıştı bulunarak aştıkları öğrenildi. Örneğin 200 işçisi bulunan bir iş adamının işçileri adına 2 bin 5 bin 9 bin lira üzerinden bağışta bulunduğu belirtildi. Hatta Güneydoğu kökenli bir işadamının 600 çalışanının ismini banka şubesini vererek, 5 milyon liralık nakiti çalışanları adına Erdoğan’a bağışlamasını istediği kaydedildi. CHP ve MHP, konuyu hukukçularını inceletiyor. Bayram tatilini ardından konunun Meclis gündemine de taşınması planlanıyor.

“KARA PARA DA ONDAN AÇIKLAMIYOR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın topladığı bağışların miktarını açıklayamayacağını belirterek, “Libya’nın verdiği ödül parasını ne yaptığını açıklamadı. Çünkü hiçbir hayır kurumuna vermediğini biliyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında bütün adaylar gelen bağış paralarını açıkladı, bir tek Erdoğan açıklamadı. Çünkü kara para, açıklamaz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı