Erdoğan'a Güvenip Geldiler, Köylüler Besliyor, Tarlada Yatıyorlar

Erdoğan'a Güvenip Geldiler, Köylüler Besliyor, Tarlada Yatıyorlar

Suriyeliler'in yemek ihtiyaçları ise durumlarına üzülen çevre köylüler tarafından karşılanıyor.

KONTEYNER KENTE YERLEŞMEK İÇİN GÜNLERDİR TARLADA YATIYORLAR
 
Ali LEYLAK- Ömer PINAR/HARRAN (Şanlıurfa)

ÜLKELERİNDEKİ iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan yüzlerce Suriyeli, Harran İlçesi'nde henüz tamamlanmayan konteyner kente yerleşebilmek için günlerdir boş arazide kalıyor. Yetkililerin diğer kamplara gönderme isteğine olumsuz yanıt veren ve arazide çalı çırpı yakarak ısınan Suriyeliler'in yemek ihtiyaçları ise durumlarına üzülen çevre köylüler tarafından karşılanıyor.
 
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ile Akçakale ilçelerinde kurulan 70 bin civarında Suriyeli'nin barındığı çadır kentlerin yetersiz kalması üzerine Harran'a 10 bin kişilik konteyner kent kuruldu. Van depremi sırasında kullanılan 2 bin konteynerin getirilmesiyle oluşturulan konteyner kentin Şubat ayında faaliyete gireceği duyuruldu. Ancak geçen hafta Gaziantep'in Nizip İlçesi'ndeki çadır kentte kalan 2 bin kişi, henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Harran'a gönderildi. 2 bin kişinin barınmaya başladığı konteyner kentin şartlarının çadır kente göre çok daha iyi olduğunun duyulması üzerine, yüzlerce Suriyeli birkaç gün önce Harran'a geldi ve buraya yerleşmek istedi. Görevliler, sığınmacıların bu talebine AFAD'ın Şubat ayında sığınmacı kabulünün yapılacağının kendilerine bildirildiğini belirterek olumsuz yanıt verdi. Ancak aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Suriyeli aile, diğer kamplara gitmek yerine şartları daha iyi olduğu için konteyner kente yerleşmek umuduyla beklemeye başladı. Konteyner kent çevresinde 5 gündür bekleyen ve ateş yakarak ısınmaya çalışan Suriyeliler, geceleri de boş arazide uyuyor. Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen araziden ayrılmayan Suriyeliler'in konteyner kente girmemesi için de bölgede yoğun güvenlik önlemi alındı.
 
Yüzlerce Suriyeli sığınmacı, ateş yakarak ısındıkları boş arazide yemek ihtiyaçlarını ise durumlarına üzülen çevre köylülerin getirdiği yemeklerle karşılıyor. Köylüler büyük kazanlarda pişirdikleri yemekleri, traktörle Suriyeli sığınmacıların kaldığı tarlaya getirerek dağıtım yapıyor. Köylüler tarafından dağıtılan sıcak yemek ve ekmekleri alabilmek için zaman zaman izdihama yol açan Suriyeliler, konteyner kente alınana kadar arazide beklemeyi sürdüreceklerini ifade etti.