ERDOĞAN'A BİR DARBEDE BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN

ERDOĞAN'A BİR DARBEDE BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN

Erdoğan'a Rusya ve ABD'nin ardından bir darbede Birleşmiş Milletlerden geldi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki krizin çözümüne ilişkin sürecin Devlet Başkanı Beşar Esad'ın konumuna bağlanmaması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, 2015 yılını ve güncel konuları değerlendirmek için geleneksel yılsonu basın toplantısı düzenledi.

Ban Ki-mun, "Prensipte, Esad'ın geleceğine ilişkin kararı Suriye halkı vermeli. Aynı zamanda tüm Suriye krizini ve bunun çözümünü bir kişinin kaderine bağlamak kabul edilemez" dedi.
Bazı ülkelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın birkaç ay daha iktidarda kalmasını teklif ettiğini belirten Ban Ki-mun, bunun öncelikli olmadığını söyledi.
'ÖNCELİK ÜLKEDE ATEŞKES'
Genel Sekreter, şu anda önceliğin ateşkes olduğunu vurgulayarak, "Ateşkes, siyasi çözüme yardımcı olmanın yanı sıra insani yardım kuruluşlarına Suriye halkına yardım götürmesine izin verecek" dedi. Ban, şu anda en az 13 milyon Suriyelinin yardıma muhtaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Ban, ateşkesin terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde uygulanmayacağını ancak yine de mümkün olduğu kadar geniş tutulması gerektiğini ifade etti.
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 18 Aralık Cuma günü New York'ta toplanacağını hatırlatan Ban, "Suriye, Ortadoğu ve tüm dünya için kanayan yara. Ülke genelinde ocak ayında başlayacak bir ateşkes ve siyasi geçiş süreci için diplomatik müzakere sürecini sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Hedefimizden sapmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı