Erdoğan'a "Alkollü müydü" sorusu

Erdoğan'a "Alkollü müydü" sorusu

Erdoğan Uludere'nin emrini verirken alkollü müydü?

Erdoğan Uludere'nin emrini verirken alkollü müydü?
 
TBMM'de alkol ile ilgili düzenlemelerin görüşülmesi sırasında CHP'li Veli Ağbaba'nın "Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü?" sözleri Genel Kurulda gerilim yarattı.
 
 
ANKARA - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri Genel Kurul'da atmosferin yükselmesine neden oldu.
 
Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklifin 2. bölümü üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, AKP iktidarında alkol tüketimindeki artışın dikkat çektiğini iddia ederek, "Alkol tüketimi 2004'e göre 8 yılda yüzde 26 artarak, 1 milyar 127 milyon litreyi aşmıştır. Dindar nesil yetiştirmek isteyen AKP iktidarında alkol tüketimi artmıştır" dedi.
 
AKP iktidarında domuz çiftliklerinin serbest bırakıldığını savunan Kalaycı, "Müslüman Türk milleti, size bu konuda hakkını helal etmeyecektir. Domuz satışı ve üretimi serbest bırakılmıştır. Yediğimiz etlere ve et kesen bıçaklara domuz etinin karıştırılmadığı konusunda etkili cevap verebilir misiniz? Domuz etinin yediğimiz her şeye karıştığını biliyoruz. Her yıl kesildiği söylenen 1 milyon domuz nerede kullanılıyor? Yasak domuz çiftlikleri ile ilgili de neler yapıyorsunuz" diye sordu.
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, teklifin gecenin 3'ünde görüşülmesini eleştirerek, "Bu saatte sadece pavyonlar ve Meclis açıktır. Bu yasanın çoğunluk diktatörlüğünde bu kadar alelacele getirilmesinin nedeni nedir? Bunun açıklanmasını istiyorum" ifadesini kullandı.
 
CHP'Lİ AĞBABA: ERDOĞAN ULUDERE'NİN EMRİNİ VERİRKEN ALKOLLÜ MÜYDÜ?
 
CHP'li Ağbaba'nın, Başbakan Erdoğan'a yönelik sözleri Genel Kurul'da gergin anların yaşanmasına neden oldu.
 
Ağbaba, "Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü, Madımak'ı yakanlar alkollü müydü, Reyhanlı'da saldırı emrini veren caniler alkollü müydü, Hrant Dink'i öldürenler alkollü müydü, N.Ç'ye tecavüz edenler alkollü müydü diye merak ediyorum" diye konuştu.
 
Bu teklifin esas sahibinin bürokratlar olduğunu iddia eden Ağbaba, Maliye Bakanlığı Müsteşarı'nın "teklifin esas amacı, alkolü bütün Türkiye'de yasaklamak" dediğini ileri sürdü.
 
4. Murad'ın resmini gösteren Ağbaba, "Herkesin 4. Murad'dan özür dilemesi lazım, ona rahmet okuttunuz. 4. Murad bütün ülkede alkolü yasakladı ama kendisi 28 yaşında aşırı alkolden öldü. Allah rahmet eylesin. Bu yasağı getirenleri Allah'a havale ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
"BU SÖZE YÜREKTEN İMAN EDİYORUZ"
 
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "İçki kötülüklerin anasıdır" sözünün Hz. Peygamber'in bir hadisi olduğunu belirterek, "Biz bu söze yürekten iman ediyoruz, inanıyoruz" dedi.
 
Canikli, "Sayın Başbakanımız ne Uludere'de ne de başka bir olayda, ifade ettiğiniz gibi hiçbir karar almamıştır. Bu tepeden tırnağa iftiradır ama Dersim'in bombalanması gerçektir. Kadınların, çocukların katledilmesi gerçektir" yorumunu yaptı.
 
Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Canikli'nin biraz önce "Dersim'de hiçbir katliam yapılmamıştır" dediğini kaydederek, siyasilerin tutarlı olması gerektiğini söyledi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sık sık, "28 Aralık 2011'de 34 vatandaşımız katledilmiştir, Sayın Başbakan bu talimatı siz mi verdiniz" diye sorduğunu kaydeden Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın bu suçlamaya hiçbir cevap vermediğini ifade etti. Hamzaçebi, "Sükut ikrardan gelir" ifadesini kullandı.
 
CHP'li Ağbaba, "Dersim bu Meclis'in ortak geçmişidir, biz Dersim'le yüzleştik ve Dersimli birisini Genel Başkan yaptık. Dersimliler CHP'ye yüzde 70 oyla 2 milletvekili verdi. Mitinglerde ve meydanlarda hep etnik kökeni vurgulayan ve 'soy, soy' diyen hangi partinin genel başkanı? En çok okuma yazma olan il Dersim ama Dersimli vali, kaymakam, müdür var mı? Yok. Dersimli bir adama selam veriyor musunuz? O da yok. Çünkü zihninize her türlü mezhep ayrımcılığını yerleştirmişsiniz" yorumunu yaptı.
 
Konuşması sırasında birkaç kez sertçe elini kürsüye vuran Ağbaba, konuşması sırasında kendisine laf atan AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç ve İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ile tartıştı. Kılıç'a, "Adam olmayan sensin, sana gelip adam olmayı öğretirim" diyen Ağbaba, Bak'a da "Haline bak haline, utanmıyor musun, demokrat bunlar. Bu Meclis'te bu kafalar olduğu sürece demokrasi gelmez, ahlaksızca küfür ediyor" karşılığını verdi.
 
Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen AKP Grup Başkanvekili Canikli ise hiç kimsenin başka bir kimseye üstünlüğü olmadığını söyledi.
 
"Bunu 632 yılında Peygamber efendimiz ortaya koymuştur" diyen Canikli, yaratılanı yaratandan ötürü sevdiklerini kaydetti. Canikli, "Bir insanı doğuştan kazanılan herhangi bir özelliği nedeniyle ayırıma tabi tutmayız. Sayın Başbakan da bu çizgiden geliyor" diye konuştu.
 
CEP TELEFONLARI ÇALIŞMADI
 
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Genel Kurul'da cep telefonlarının çalışmadığını belirtti.
 
Yasa teklifini görüştüklerini ve haberleşme özgürlüğünün birileri tarafından engellendiğini savunan Hamzaçebi, görüşülen teklifle ilgili bilgi alma ihtiyacı duyduğunu ancak bunun mümkün olmadığını kaydetti.
 
Hamzaçebi, bu şartlarda çalışmanın sürdürülemeyeceğini öne sürdü.
 
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da "Genel Kurul'da cep telefonlarının çalışması olağan değil. Her partinin, grubuyla irtibatını sağlayan telefonu var. Bu, bizim çalışmalarımızı engelleyen bir durum değil" dedi.