Erdoğan ve kankaları arasında çatlak... Politikaları çöküyor

Erdoğan ve kankaları arasında çatlak... Politikaları çöküyor

Can ciğer kuzu sarması gibi hareket ederek Suriye’deki rejimi devirmeye çalışan Başbakan Tayyip Erdoğan, Katar ve Suudi Arabistan yönetimleri arasındaki çatlağın büyüdüğü bildirildi

Can ciğer kuzu sarması gibi hareket ederek Suriye’deki rejimi devirmeye çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar ve Suudi Arabistan yönetimleri arasındaki çatlağın büyüdüğü bildirildi. Bunların Suriye’de radikal dinci teröristleri desteklemesinin kendi politikalarında çöküşe neden olduğu kaydedildi.

Çarpıcı saptamaları, İngilizlerin önde gelen gazetelerinden Guardian yaptı. Haberde, Suriye'nin Kuseyr kentinde orduyla isyancılar arasında yaşanan şiddetli çarpışmaları değerlendirdiği başyazısında Hizbullah ve İran'ın rolüne dikkat çekti.

BBC Türkçe’nin haberine göre; yazıda, Hizbullah militanlarının Suriye ordusunun saflarında çarpıştığı belirtilerek,"Kuseyr'deki savaşın sonucu ne olursa olsun hem Hizbullah, hem de İran Esad'ın kaderinin kendileri için varoluşsal bir mesele haline gelmeye başladığının işaretini veriyorlar" dedi.

“BİRBİRLERİNİN DIŞ POLİTİKALARINI BATIRIYORLAR”

Yazı özetle şöyle devam ediyor:

"Rejimin zaferi ya da yenilgisi, müttefiklerinin de zaferi ya da yenilgisi olacak. Bu durum, önce rejim sonra da bazı isyancılar tarafından sergilenen vahşi bir mezhepçilikten sonra zaten zayıf bir ihtimal haline gelen Suriyeliler arası bir uzlaşma girişimi zımnen imkansız hale getirdi. Suriye, hiçbir tanıma göre ister isyancıların elinde olan kuzey ve doğu, ister rejimin elinde olan güney ve batı, artık kendi toprağının ya da kaderinin efendisi değil."

"İsyancıların tarafında savaşan en baskın grup Nusra Cephesi, bağlılıklarını bildirdiği El Kaide gibi devlet dışı aktörler tarafından kuruldu ve finanse ediliyor. Doha ve Türkiye'deki Suriyeli gruplar arasında bölünmeler var. Müslüman Kardeşler'in Suriye'de kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ile, Mısır ve Tunus'taki Müslüman Kardeşler'in hakimiyetindeki rejimleri destekleyen Türkiye ve Katar arasındaki çatlak büyüyor. Kuseyr'de Sünni El Kaide, Şii Hizbullah'a karşı savaşıyorsa, Körfez'deki Sünni rejimler birbirlerinin dış politikalarını da batırıyor demektir."