ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMA YARIŞI

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMA YARIŞI

Devletin zirvesi yarım gün süren ve 30 km ötede gerçekleşen TSK operasyonu için açıklama yarışı içerisine girdi

DEVLETİN ZİRVESİNDE OPERASYON SAHİPLENME YARIŞI

Gizli olduğu açıklanan ancak 3-4 gündür sosyal medyanın dilindedolaşan Süleyman Şah operasyonu ardından devletin zirvesinden "operasyona sahiplenme" yarışı başladı. Sabah saatlerinde sona eren ve kaza sonucu bir şehit verildiği anlaşılan operasyon konusunda Türkiye açıklama yağmuru altında kaldı. Bir taraftan operasyonu bilinen uslubu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara anlatırken, diğer yandan Sağına Genel Kurmay başkanını diğer tarafına Savunma Bakanını alan Başbakan Davutoğlu açıklamalarda bulundu.

DIŞİŞLERİ'DE TOPA GİRDİ

Arada dış işleri bakanlığıda açıklama yapmayı ihmal etmeyince Türkiye vatandaşları kısa süreli bir savaş yaşandığı duygusuna kapıldılar. Muhalif kulisler peşpeşe gelen açıklamaların devletin zirvesinde süren iktidar olma savaşının tezahürü olduğunu ileri sürüyorlar. Yapılan yorumlarda "Davul Davutoğlunun boynunda, tokmak Erdoğan'ın elinde" benzetmesi yine gündemdeydi Haberimiz yayına verildiği saatlerde hala açıklamalar peşpeşe devam ediyordu.

08 30 DAVUTOĞLU ELİNİ ÇABUK TUTTU İLK AÇIKLAMAYI YAPTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "Bu mekan üçüncü kez yer değiştirmiş. Yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu da geçici bir nakildir. Suriye'de şartlar düzeltildiğinde ümit ederiz ki asıl yerine nakli kubur yapılabilir" dedi. 

SON ANA KADAR GİZLİ TUTULMUŞ AMA 1 HAFTADIR SOSYAL MEDYA KONUŞUYOR

Davutoğlu, "Suriye'de iç çatışmaların çıkması savaşın yaygınlaşması ile birlikte bir çok kez bu toprağımızın korunması için tedbirler alınmıştır. Oradaki silahlı kuvvetlerimizin sayısı arttırılmış. Son olarak 38'e kadar çıkmıştır. Yakından takip ile her türlü çalışma yapılmış. Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından bir direktif ile gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir. Burada Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi mekan olarak bu mekanın kutsiyetini ve manevi emanetlerin korunmasını ve silahlı kuvvetlerimizin güvenliklerini de teminat altına alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra bu hafta yani geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş. Zamanlaması son ana kadar gizli tutulan bir operasyon" diye konuştu. 

09 44 ERDOĞAN TEBRİK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen operasyonu sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, “Şah Fırat" operasyonunu bizzat takip etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyonun tamamlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı da ayrı ayrı telefonla arayarak kutladığı öğrenildi. 

09 44 DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Şah'ın naaşının nakledilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada , "Geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir" denildi.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle; "Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, bilindiği üzere, uluslararası hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş bir Türk toprağıdır. Türbe ve müştemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyeti geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975’te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye’de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 km. uzaklıktaki Münbiç İlçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmuştur.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah’ın kabriyle birlikte, bu defa, Suriye’de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır.

SAAT 09 53 ERDOĞAN IN YAZILI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun tahliyesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Erdoğan yazılı açıklamasında, "Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yeri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı başarılı bir operasyon neticesinde değiştirilmiş bulunmaktadır. Sevk ve idaresini bizzat takip ettiğim, Sayın Başbakanımızın ve Genel Kurmay Başkanımızın harekat merkezinden bizzat yürüttüğü bu operasyon, ecdadımızın bizlere emaneti olan Süleyman Şah Türbesi'ni, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye'de daha güvenli bir mevkiye nakletmeyi amaçlamıştır" dedi.

10 46 ERDOĞAN ŞEHİT AİLESİNE TAZİYE MESAJI İLETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şah Fırat operasyonu sırasında kaza sonucunda hayatını kaybeden Şehit Başçavuş Halit Avcı'nın ailesini telefonla arayarak taziyelerini iletti.

12 30 DAVUTOĞLU ŞEHİT AİLESİNE TAZİYE MESAJI İLETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu'nda kaza sonucu şehit olan Başçavuş Halit Avcı'nın babasını aradı. Davutoğlu, şehit Başçavuş Avcı'nın babası ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Baba Avcı'ya taziyelerini iletti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı