ERDOĞAN VAZ MI GEÇİYOR

ERDOĞAN VAZ MI GEÇİYOR

Gül'den Cumhurbaşkanı Adayı gibi il ziyaretleri

Cuma HİKMET

Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine zaman azaldıkça, siyasetin aktörlerinden ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Dün muhalefetin iki büyük partisinin, Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde "Çat Adayı" olarak uzlaştığını açıklamasının ardından, büyük tepkiler meydana geldi.

Tepkilerin en büyüğü Anamuhalfet Partisi CHP içerisinden ve tabanından gelirken,sol kesim partileri ve Başbakan Erdoğan'ın tepkileri birbirinin neredeyse aynısıydı. Öte yandan AKP'de daha önceleri Abdullah Gül Ve Erdoğan arasında gidip gelen Cumhurbaşkanlığı adaylığı hala netlik kazanmadı. Taraflar daha önce çeşitli açıklamalar ile Mayıs Ayı sonunda netleşeceğini söyledikleri, AKP'nin Cumhurbaşkanı Adaylığı konusu Haziran sonuna ertelenmiş görünüyor. Başbakan Erdoğan'ın bu gün yaptığı gurup toplantısında yaptığı açıklamaya göre, kendisinin adaylığının açıklanmasının ay sonunu bulacağı yönündeydi.

AKP'DE ADAYLIK HALA ORTADA

Erdoğan'ın partisinin gurup toplantısından sonra cumhurbaşkanlığı adaylığının netleşmesinin ay sonunu bulacağını açıklamsının arkasında ki şifreleri çözmek ise çok zor değil. Siyasi kulislerin bu konuda yaptıkları yorumlarda en ağırlıklı ihtimalin Erdoğan'ın seçilme konusunu hala çantada keklik olarak görmediğine bağlıyorlar. AKP'ye yakın bazı kaynaklar, Abdullah Gül'ün AKP'nin adaylığına hala daha yakın olduğunu belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı gezilerin basında yer alış şekillerine bakılacak olursa bu söylentinin doğru olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Muhalefetin AKP tabanına da hitap edebilecek bir adayın üzerinde anlaşmış olması Erdoğan'ı büyük ölçüde rahatsız etmişe benziyor. Rahatsızlığı öfkesine de yansıyan Erdoğan, bu gün ki gurup toplantısında muhalefeti "sefil" olmakla suçladı. 

MUHALEFET ADAYININ AKP TABANINI BÖLME İHTİMALİ

Muhalefetin üzerinde uzlaştığı ismin en büyük özelliği AKP tabanına hitap edebilecek bir geçmişten geliyor olması. Muhalefet bu stratejisinde başarılı olur ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP tabanından oy alırsa Erdoğan'ın ilk tur için zaten eksik olan oy oranının dahada aşağılara düşeceği büyük ihtimal olarak değerlendiriliyor. Siyasi gözlemciler bu riskin haziran sonuna kadar netleşmemsi halinde Erdoğan'ın Köşk adayı olmaktan kaçınacağını öne sürüyorlar. AKP'nin diğer kuvvetli adayı olan Abdullah Gül'ün bu yüzden seçim çalışmalarına çoktan başladığını söyleyenler de az değil.

HALKA KIRMIZI GÜL VERDİ

Kamuoyu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP'nin en kuvvetli adayının Başbakan Erdoğan olduğuna inanıyor olsada gelişmeler Abdullah Gül'ün bu konuda ki şansınında yüksek olduğunun işaretlerini veriyo. Gül Cumhurbaşkanı olarak yaptığı il ziyaretlerini ve bu ziyaretlerde yaptığı açıklamaları ile bir seçim kampanyasına başlamış gibi görünüyor. Gül bu gün de Tekirdağ'ı ziyaret etti. İşte yaşananlar.

HALKA BÜYÜK YAKINLIK GÖSTERİSİ

Tekirdağ Valiliği önüne gelişinde makam aracından inen Cumhurbaşkanı Gül, polis tören mangası yerine yol kenarında kendisini bekleyen halkı selamladı. Polisin güvenlik bariyerlerinden sarkan Gül, buradakilerin elini sıktı. Bu burada, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’, ‘Cumhurbaşkanım hoş geldiniz’ ‘Allah seni başımızdan eksik etmesin, ‘Göreve devam edin’ diye bağıranlar oldu. Yürüyerek valilik yolunu kapatan halkı da selamlayan ve kırmızı güller hediye eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gösterilen sevgi gösterisine el sallayarak karşılık verdi. Kendisini karşılayan Tekirdağspor genç takımın futbolcularının tek tek elini sıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra kendisine çiçek veren iki çocuğu yanaklarından öptü. 

Valilik önünde polis tören mangasını selamladıktan sonra merdivenlerden vilayet önüne toplayan yaklaşık 2 bin kişiye konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Tekirdağlı vatandaşlarım sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Sıcak bir havada gösterdiğiniz sevgiden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Küçüklerin gözlerinden öpüyorum, hanım kardeşlerime selam gönderiyorum. Daha önce başka vesilelerle çok geldim ama Cumhurbaşkanınız olarak bugüne nasip oldu" diye başladı. 

"ÇOĞULCULUK EN BÜYÜK ZENGİNLİK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye’nin esas gündemi olduğunu ve takvimin işlediğini daha öncede söylediğini ifade ederken, şöyle dedi:

"Giderek artık Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği sürece yaklaşıyoruz. İlk defa halkın cumhurbaşkanını seçecek olması, bu sefer biraz daha farklı kılıyor. Anayasa’da Cumhurbaşkanlığı’nın görev ve sorumluluklarında bir değişiklik söz konusu değilse de sistem aynısı, Cumhurbaşkanlığı seçim şeklinde bir değişiklik oldu. Bunun da sebeplerini hatırlayacaksınız geçen dönemlerde yaşanan sıkıntılar bunu mecbur etti. Halk da bunu o zaman onayladı. Dolayısıyla ilk defa halk direkt olarak Cumhurbaşkanını seçecek. Bir çok Avrupa ülkelerinde de parlamenter sistemlerde de bu söz konusudur. Komşularımız da ve AB üyesi ülkelerde de vardır. "

"ARAMIZDA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha önce de söylediği gibi cumhurbaşkanı adaylarının çıkacağını ifade ederken, çoğulculuğun en büyük zenginlik olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Adaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı. Kısa bir süre içerisinde tüm adaylar belli olacak. Tabi ki ben Cumhurbaşkanı olarak Anayasa gereği siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım. Anayasal görevim. Şu da bir gerçek ki; AK Parti’nin kurucularındanım. Dolayısıyla partinin kurucusuyum ve bütün kademelerinde bulundum. Dolayısıyla bütün bu konuları kendi aramızda da değerlendireceğiz. Türkiye’nin geleceği, partiyle ilgili düşüncülerimiz, aramızda konuşacağımız konulardır. Bugünkü Cumhurbaşkanlığı görevim olduğu süre içerisinde sonuna kadar siyaset üstü tavrımı sürdürmek bir Anayasa görevidir."

Kaynak:Haber Kaynağı