Erdoğan talimatı verdi! Kaldırın o heykeli

Erdoğan talimatı verdi! Kaldırın o heykeli

Kars'ta 'İnsanlık Anıtı'nı yıktıran Erdoğan, bu kez yurtdışındaki heykellere gözünü dikti.

Afrika seyhatine çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son durağı olan Sengal'de, köle ticaretinin sembolü olarak bilinen Goree Adası’nı ziyaret etti.

Erdoğan, Fransa'nın gönderdiği, köle ticaretini simgeleyen ve bir kadın ile erkekten oluşan heykeli görünce Senagalli yetkililere dönerek "Bunu Fransa'ya geri göndermek lazım" dedi. Erdoğan'ın kaldırılmasını istediği heykelde giyotine giden bir köle tasvir ediliyor.

Heykellere karşı rahatsızlığıyla bilinen Erdoğan 8 Ocak 2011'de Kars'ta 'İnsanlık Anıtı' heykeli için de 'ucube' demiş ve heykel yıkılmıştı.

Başbakan Erdoğan, adada torunları için hediyelik eşya alırken, müzeye dönüştürülen evlerde, Amerika’ya satılmadan önce tutulan kölelerin kaldığı odaları dolaştı. Erdoğan yaşlarına ve cinsiyetlerine göre ayrılarak evlerde tutulan kölelerin el ve ayaklarına vurulan zincirleri inceledi.

Erdoğan en çok “Dönüşü Olmayan Kapı”dan etkilendi. Köle evinin okyanusa bakan bu kapısından köleler gemilere gönderiliyor ya da denize atılarak öldürülüyordu. 

KÖLELERİN TOPLANDIĞI ADA

Afrika’nın batısı kıyısında yer alan Goree Adası 1776 yıllarında Afrika’dan Avrupa ve Amerika’ya yapılan köle ticaretinin merkezi konumundaydı. Köleler bu adada toplanıyor, seçilenler köle pazarlarında satılmak üzere gönderiliyorlardı. Erdoğan’ın kaldırılmasını istediği heykelin bulunduğu Köleler Evi müzesi, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.

Müzeyi her yıl 200 binden fazla turist ziyaret ederken, özellikle köle soyundan gelen Afrikalılar buraya geliyor. Ziyaretçiler, milyonlarca kölenin Afrika’dan ayrılmadan önce son kez geçtiği “Dönüşü Olmayan Kapı” isimli yapıya yoğun ilgi gösteriyor.