ERDOĞAN PUTİN BULUŞMASINA ABD'DEN SERT TEPKİ

ERDOĞAN PUTİN BULUŞMASINA ABD'DEN SERT TEPKİ

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde, "Türkiye'nin ABD için artık güvenilir bir müttefik olmadığını" öne süren bir analiz yayınlandı

Rusya ile türkiye arasında yaşanan Savaj jeti düşürülmesi krizinin ardından erdoğan'ın Rusya'nın beklediği talepleri yerine getirerek krizi sonlandıracak adımlar atmasının dünyadan yankıları gelmeye devam ediyor.

ORTAK TEPKİ "ENDİŞE VERİCİ"

ABD ve Avrupa'da Rusya ile yakınlaşma endişesi sürerken, dış basında peşpeşe analizler yayınlanıyor. Dünyada gelişmeye tepkilerin bir çoğunun ortak yanı "kaygı verici " olarak nitelendirilirken, yorumcular ikiye bölünmüş durumda.

TÜRKİYE ARTIK MÜTTEFİK DEĞİL

Erdoğan'ın yeni girişimleri sonrası ve darbeden ABD'yi sorumlu tutması Amerika'da büyük bir tepkiye neden oldu. Amerikan Wall Street Journal gazetesinde, "Türkiye'nin ABD için artık güvenilir bir müttefik olmadığını" öne süren bir analiz yayınlandı. Makalede, "başarısız darbenin aydınlatıcı bir an olduğu, Ankara ve Washington'ın ortak değer ve çıkarları paylaşmadığı" iddia edildi.

ERDOĞAN PUTİN BULUŞMASI İLŞKİLERİN KÖTÜYE GİDİŞİNE İŞARET

Steven A. Cook ve Michael J. Koplow imzası taşıyan yazının dikkat çeken bölümleri şöyle:

— Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu haftaki buluşması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi noktasındaki taahhütler, geçen ayki başarısız darbe girişiminden bu yana ABD-Türkiye ilişkilerinin kötüleşmesinin son işareti.

— ABD ve Türkiye geçmişte de, Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs çıkarması ve ABD’nin 2003’teki Irak çıkarması gibi, zor günler yaşadı. Ancak Amerikalı ve Türk liderler ilişkileri düzeltmeyi başardı. Ama bu kez farklı olacak.

— Bugünlerde, ABD ve Türkiye, çok az konuda hemfikir. İki ülke Suriye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çekilmesinin aciliyeti konularında anlaşmazlık içinde.

— Amerikalı yetkililer şahsen Sayın Erdoğan’ın “değişken” olduğunu bilmelerine rağmen, Türk lidere ABD politikası konusunda olağanüstü bir avantaj verdiler. ABD’nin korkusu, kamuoyu baskısının, özellikle Suriye’de, Ankara’yla daha az işbirliğiyle sonuçlanacak olması.

“GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK ARAMA ZAMANI GELDİ”

— Hiçbir mesele, ayrılığı İncirlik Havva Üssü’ndeki oyundan daha iyi anlatamaz. Türkler, ABD’yi sözümona halifeliği vurmak üzere üsten faydalanmak için bir yıl süren müzakarelere mecbur bıraktı.

— Başarısız darbe Türkiye’de Washington’a karşı emsali görülmemiş bir kızgınlığa yol açtı. Bu da ikili krizi pekiştiriyor. Darbe girişiminin başlangıcından saatler sonra, Beyaz Saray, Başkan Obama’nın “demokratik yollarla seçilen Türk hükümetine” destek verdiğini bildiren bir açıklama yayınladı. Sonraki gün Sayın Obama, “Türkiye’nin demokratik yollarla seçilen sivil hükümetine” desteğini yineledi.

— Rahatsız edici ölçüde Türk, Washington’ın suçlu olduğunu düşünüyor. Çünkü Türkiye ile iade anlaşması olmasına karşın ABD, Fethullah Gülen’i teslim etmedi.

— Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini korumaktan çok Sayın Erdoğan, General Joseph Votel’i darbecilere destek vermekle suçladı. Hükümet yanlısı gazeteler, Amerikalı generalleri darbecileri Türkiye’den kaçırmakla suçladı.

— Tüm bunlar Amerikalı politikacılar için aydınlatıcı bir an olmalı ve Türkiye ile ABD’nin artık ortak değerleri ve çıkarları paylaşmadığının göstergesi. Erdoğan’ın kendine gelmesini beklerken, Türk aşırılıklarını görmezden gelmek yerine, daha güvenilir bir müttefik arama zamanı geldi bile.

Kaynak:Haber Kaynağı