Erdoğan: 'Öğrencilerle sorunumuz yok'

Erdoğan: 'Öğrencilerle sorunumuz yok'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber'de ortak yayınlanan 'Enine Boyuna Özel' programında gazeteciler Taha Özhan, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete'nin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Başbakanlık ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirdiklerini söyledi. 

TRT 1 ile TRT Haber ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Başbakanlık ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili olarak, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Bizim mekanlarımız sürekli olarak belli bir aralıkla bu tür aramalar hep yapılır. Bu Başbakanlık ofisinde, resmi konutta, şu an oturduğum evimde de yapılır. Bugüne kadar bizim rastladığımız bir şey değildi. O zaman da yine bu tür bir arama sırasında bunlar bulunuyor. Tabi bulunduktan sonra biz bunun yaygarasını yapmadık. Dedik ki, ‘zaten burada savcılık burada yapılması gereken neyse, bunu yapar.’ Süreç o şekilde akıp gidiyordu. ‘Bunu bir şekilde gündeme taşımamızın bir anlamı yok’ dedik. Bu aslında yine medya grupları tarafından da biliniyordu. Son dönemde artık bu soru bize sorulunca, biz bunu bu şekilde cevaplamak durumunda kaldık. Bu arada da tabi ister istemez ben Başbakanlık Teftiş Kurulu olarak da bu konuyla ilgili bir incelemeyle ilgili istihbarat birimleriyle görüşmek suretiyle, başlatmak durumunda kaldık. Süreç şu anda bu şekilde akıp gidiyor"

"MAKUL BİR SÜREDE KOMİSYON ÇALIŞMALARINI BİTİRMELİ"

TRT 1 ile TRT Haber ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili konuşan Erdoğan, diğer partilere makul bir süre verilmesi noktasında TBMM Başkanı ile konuştuğunu ifade etti. Makul bir sürede çalışmaların bitmemesi durumunda sürecin sulandırılacağını savunan Erdoğan şöyle konuştu: 

"Bu akşam Meclis Başkanıma özellikle istihram ettim, burada bir makul süre verelim ve bunun takdirini siz yapın ve makul sürede bu iş bitirilmeli. Bitti bitti, bitmediği takdirde, artık biz ne meclisin gündemini bu şekilde işgal ederiz, ne de bu komisyon sulandırılmış bir şekilde devam etmemeli. Onun için kendileri bir makul süre takdir edecekler ve makul süre ne kadar olur bunu bilemiyorum temenni ederim ki başkanımızın verdiği bu makul süre içerisinde arkadaşlar yoğun bir çalışma içerisine girmek suretiyle bu işi bitirirler."

"KENDİ ANAYASA TEKLİFİMİZİ MECLİSE SUNARIZ"

Bir uzlaşma çıkmaması durumunda iktidar partisinin kendi anayasa çalışmasını meclise sunacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, halkın meclisten bir anayasa beklediğini vurgulayarak şunları söyledi: 

"Eğer burada bizim uyum sağlayabileceğimiz bir siyasi parti olursa, parlamento içinde anayasa değiştirme gücüne sahip, sayıya sahip olmak suretiyle biz onlarla beraber oturur bunu yaparız. Yeter ki, ‘biz bu işi beraber yaparız’ desinler.’ Otursun arkadaşlarımız, çalışsınlar, gene bunu yaparız. Fakat bunların hiçbirisi olmuyor. Bu Türkiye’nin kıyameti değildir. Olur veya olmaz, biz daha önce bir anayasa çalışması yaptık. Bu anayasa çalışmasını, arkadaşlara söyledim, biz bunu yeniden ele alalım, biz yeni anayasa çalışmamızı yine yapalım, hazır hale getirelim. Gerekirse öyle bir zamanlama yaparız ki, biz bunu meclise de sunarız. Meclisin gündeminde de böyle bir anayasa olur."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN, ULUDERELİLERE: KASDA MAHSUS BİR ŞEY OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM, ÖRGÜTLERİN MALZEMESİ OLMAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber'de ortak yayınlanan 'Enine Boyuna Özel' programında gazeteciler Taha Özhan, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete'nin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 34 kişinin öldüğünü Uludere olayıyla ilgili olarak, "Ben burada kasda mahsus birşey olduğunu asla düşünmüyorum. Benim Uludereli kardeşlerime söyleyeceğim şey, lütfen bazı böyle ucu bucağı belli olmayan örgütlerin oyununa gelmeyin." diye konuştu.

TRT 1 ile TRT Haber ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, geçen yıl Şırnak'ın Uludere olayıyla ilgili olarak, hayatını kaybeden 34 kişinin yakınlarına seslendi. Olayda bir kasıt olduğunu düşünmediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ailelerin yasadışı örgütlerin oyununa gelmemesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ben burada kasda mahsus birşey olduğunu asla düşünmüyorum. Çünkü bütün ilgililerle başta Genelkurmay Başkanı’m olmak üzere, onlarla hep konuştum. Hepsi bu üzüntünün içindeler. Burada hata olmuş olabilir. Onun burada teenni şart. Benim Uludereli kardeşlerime söyleyeceğim şey, lütfen bazı böyle ucu bucağı belli olmayan örgütlerin oyununa gelmeyin. Bu örgütlerin oyununa gelip de, bunlar böyle alıyorlar, parlamentoda gezdiriyorlar, buralara getiriyorlar, bunlar bence onların oyuncağı olmaması lazım. Onların malzemesi olmaması lazım. Şu anda yargı mekanizması çalışıyor. Bu yargı mekanizmasının kararının beklenmesi lazım. Niçin bu istismarcıların oyununa geliyorsunuz."

ERDOĞAN: ODTÜ ÖĞRENCİLERİ İLE SORUNUMUZ YOK, ODTÜ YÖNETİMİNDE ACZİYET VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber'de ortak yayınlanan 'Enine Boyuna Özel' programında gazeteciler Taha Özhan, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete'nin sorularını yanıtladı. Erdoğan ODTÜ olaylarıyla ilgili olarak, üniversiteyle ya da orada okuyan öğrencilerle bir sorunu olmadığına dikkat çekerken, "Problem buradaki yönetimin sakat zihniyetiyledir. Burada yönetimde bir acziyet var" diye konuştu. Erdoğan yaşanan olaylarla ilgili olarakta hocaların bu konuda tavırlarını net olarak ortaya koyması gerektiğini söyledi. 

TRT 1 ile TRT Haber ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ODTÜ olaylarıyla ilgili olarak okul yönetimini hedef aldı. Okul ya da öğrencilerle bir sorunu olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bizim orada ODTÜ’nün samimi o yavrularla ilgili bizim problemimiz yok, Orta Doğu Teknik Üniversite ile de bizim sorunumuz yok. Problem buradaki yönetimin sakat zihniyetiyledir. Burada yönetimde bir acziyet var. Acziyetini kabul edeceksin. Eğer öğrencilerinin içerisinde orada faşizan baskı uygulayan öğrenciler varsa okulu terörize eden gruplar varsa bu gruplara karşı bir defa okul yönetiminin elinde olan disiplin kuralları var, bunları işletmesi lazım. Önce kalkar bir hafta uzaklaştır, tekrar mı yaptı, 15 gün, tekrar mı yaptı, tamamen uzaklaştır. Bunları başkalarına yaptılar. Başörtülü kızlarımıza yaptılar bunu."

"HOCALARDAN TAVIRLARINI ÇOK NET ORTAYA KOYMALARINI BEKLERİM"

ODTÜ'de yaşanan olaylarda eylemcilerden yana tavır alanları anlayamadığını belirten Erdoğan, “Bilim adına siz bunu nasıl savunursunuz? Benim hocalarım bana böyle bişey öğretmedi, ama şimdi demek ki şimdi bazı hocalarımızın böyle anlayışları var. ‘Öğrenci böyle yetiştilir’ diyor demek ki bazıları. Ama ben gerçek manada eli öpülesi hocalarımızdan bu noktada tavırlarını çok net ortaya koymalarını beklerim, dedi.