Erdoğan ODTÜ’ye giremiyor!

Erdoğan ODTÜ’ye giremiyor!

Erdoğan, 15 Ocak’ta ODTÜ yerleşkesi içinde yapacağı BTYK toplantısının yerini değiştirdi.

Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatılışını izlemek için, 3 binin üzerinde polisle Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesine giden ve burada protesto gösterileriyle karşılaşan Erdoğan, ODTÜ’ye yapacağı bir sonraki toplantının adresini değiştirdi.

2004 yılından beri senede iki kez yapılan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantılarının, bu kez ODTÜ yerleşkesinde yapılmayacağı duyuruldu. BTYK toplantısının 15 Ocak’ta saat 14.00′de, Ankara Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’ne alındığı bildirildi.

Erdoğan’ın ODTÜ’de katıldığı her toplantıda olay yaşanması sebep gösterilerek, 15 Ocak’taki toplantının yeri değişti. BTYK, ODTÜ’nün “bilim yuvası özelliğini kaybettiğini” öne sürerek, önemli bilimsel olayların protestolar nedeniyle gölgede kaldığını belirtti.
Öğrenci Kolektifleri BTYK’nın bu değerlendirmesini sert bir şekilde eleştirdi. “Bilim yuvası özelliğini kaybettiği yönünde değerlendirme yapan, toplantılarına Başbakan Erdoğan ile birlikte kabinedeki 10 bakan, YÖK Başkanı’nın katıldığı Bilim, Teknoloji Yüksek Kurulu’ndan başka bir açıklama da beklenemezdi.” diyen öğrenciler, “Bu ülkede bilimi nasıl sattığınız değil, üniversitelilerin direnişleri konuşulacak.” diye konuştu.
“Bilim yuvası denilen yerde elbette Erdoğan olmayacak”
Öğrenci Kolektifleri’nin açıklaması şöyle:
“Üniversite bilim yuvası özelliğini, üniversiteyi ticarethaneye çeviren AKP’li rektörlerle, ‘YÖK’e reform’ diyerek üniversitenin başına bin türlü çorap ören ve bu çorapların en büyüğünü – yeni YÖK yasa taslağını- musallat eden Gökhan Çetinsaya’yla kaybetmektedir.
Direnen üniversiteliler bilimi satan, üniversiteyi pazarlayan Başbakan’ınızın ODTÜ’de yeri olmadığını haykırıyordu 18 Aralık’ta. Tabi konuşulan Erdoğan’ın ‘Bismillah bismillah’ nidalarıyla Çin’den fırlatılan uyduyu izlemesi değil üniversitelilerin direnişleri olacak. Bu ülkede elbette bilimi nasıl sattığınız değil, üniversitelilerin direnişleri konuşulacak. Bilim yuvası denilen yerde elbette Erdoğan olmayacak”

BTYK kimlerden oluşuyor?
ODTÜ’nün “bilim yuvası özelliğini kaybettiğini” öne süren Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Hazine Müsteşarı, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, TAEK Başkanı, TÜBİTAK Başkanı ile bir yardımcısı, TRT Genel Müdürü, TOBB Başkanı ve YÖK’ün belirleyeceği, konu ile ilgili gelişmiş bir üniversitenin seçeceği bir üyeden oluşuyor.