ERDOĞAN NİYETİNİ AĞZINDAN KAÇIRDI

ERDOĞAN NİYETİNİ AĞZINDAN KAÇIRDI

Dahası Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı alınması halinde de ülkeyi ateşe atan uygulamaları sürdürsün, yeni kararlar alsın diye, anayasaya aykırı bir biçimde AKP'nin hükümette kalmasını istediği de ortaya çıktı.

Haziran seçimlerinin "Tek Başına İktidar" olanağı vermediği sonuçlarının ortaya çıktığı ilk andan beri erken seçim isteyen Erdoğan'ın planı kendi ağzından oratay çıktı. Plana göre Erdoğan dışardan desteklenen AKP Hükumeti ile seçime gitme planı yapıoyor. Dışardan AKP'yi kimin destekleyeceği ise çok net. İşte Gazatecileronline sitesinde yer alan haber.

UÇAKTA GAZETECİLERE AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran Seçimleri'nden bu yana uyguladığı, planı netleşti. Erdoğan'ın seçimlerden sonra AKP'yi olabildiğince hükümette tutmaya çalıştığı belli oldu. Dahası Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı alınması halinde de ülkeyi ateşe atan uygulamaları sürdürsün, yeni kararlar alsın diye, anayasaya aykırı bir biçimde AKP'nin hükümette kalmasını istediği de ortaya çıktı.

ÇİN GEZİSİNDE AĞZINDAN KAÇIRDI

Erdoğan ve AKP'nin koalisyon görüşmelerini uzattıkça uzatıp, halkın seçimlerde iktidarı elinden aldığı AKP hükümetinin olabildiğince iktidarda tutmaya çalıştığını kanıtlayan itiraf gibi açıklamaları Çin gezisi sırasında uçakta yaptı. Hürriyet'ten Verda Özer'in haberine göre; Erdoğan koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmazsa "dışarıdan destekli bir azınlık hükümetiyle" hemen seçime gitme sinyali verdi.

KOALİSYONA KARŞI OLDUĞUNUN İTİRAFI

Erdoğan, "Türkiye’de son terör saldırılarında hükümetin hâlâ kurulamamış olmasının bir etkisi var mıdır?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Hayır, sanmıyorum. Dediğinizin bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Koalisyon olup olmayacağı görülecek. Ama son 20- 30 yıla bakınca en uzun süreli koalisyon 3.5 sene sürmüş. Ondan önce 16 ay süren koalisyon bile var. Bunlardan ülkemiz için fayda bekliyorsak boşuna bekliyoruz.

"İstikrar ve güven olmazsa yatırım gelmez. Bizim dönemimizde, yılda 22 milyar dolar yatırımın geldiği zamanlar oldu. Bizden önceki dönemler yıllık 1 milyar dolar yatırım zar zor çekilebiliyordu. Tek başına iktidarın en önemli avantajı bu oldu.  Koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıktı, çıktı. Çıkmadığı takdirde, hemen milli iradeye müracaat edelim ki, tekrar kararı millet versin ve böylece de şu andaki durumdan bir an önce kurtulmuş olalım."

SEÇİMDE SEÇMENLERİ TAŞLIYACAKLAR

Erdoğan, olası bir erken seçimde, taşımalı sistem gibi sandık güvenliğine yönelik yeni önlemler alınıp alınmayacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Yüksek Seçim Kurulu bunları değerlendirir diye düşünüyorum. Taşımalı sistem sandık güvenliği için önem arz ediyor. Yüz binlerce öğrenciyi okullara taşıyan bir ülkede bizim bunu başaramamak gibi durumumuz olamaz. Türkiye bunu başarabilir. Ancak başka sorunlar da var. Örneğin son operasyonlarda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Ne var ki İç Güvenlik Yasası çıkmış olmasına rağmen gözaltına alınanlar bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkabiliyor. Bunlar da terörü ve teröristi cesaretlendiriyor. Yasama ve yürütme üzerine düşen adımları atıyorsa yargı da üzerine düşeni yerine getirmelidir."   

PLAN BU: SEÇİM HÜKÜMETİ OLMASIN

Erdoğan, "Azınlık hükümetine karşı mısınız?" sorusunu yanıtlarken "Benim karşı olduğum kalıcı azınlık hükümetidir. Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir" diyerek, seçimden bu yana uygulanan AKP'nin olabildiğince çok hükümette kalması stratejisini sürdürmeyi planladığını açığa vurdu.

ERDOĞAN’IN ÖNERİSİ NE ANLAMA GELİYOR

Erdoğan’ın dışarıdan destekli azınlık hükümeti anayasaya aykırı. Anayasa’nın 116. maddesi seçimlerin ardından 45 gün içinde hükümet kurulamaması halinde seçimlerin yenilenmesi öngörülüyor. 114. madde ise cumhurbaşkanının seçimleri yenileme kararı almasının ardından da seçim hükümeti kurulmasını emrediyor. Bu hükümette bakanlıkların da partiler arasında milletvekili sayısına göre paylaştırılmasını istiyor. Dolayısıyla seçim hükümetinde CHP ve MHP’nin yanı sıra HDP de yer alacak; bazı bakanlıklar bu partiler tarafından yönetilecek. O zaman da AKP'nin istediği politikalar uygulanamayacak.

Bu durum, Erdoğan'ın Türkiye'yi ateşe atan uygulamaları sürdürmesi, ülke içinde ve Suriye konusunda ülkeyi felakete sürükleyecek yeni kararlar alması için AKP'nin tek başına hükümette kalmasını istediğini belgeliyor.

114. maddenin konuya ilişkin bölümü şöyle:

"116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır."

Kaynak:Haber Kaynağı