ERDOĞAN KONUŞTU ONLAR KAZANDI

ERDOĞAN KONUŞTU ONLAR KAZANDI

İşte yatırım araçlarının Şubat Ayı performansları

Erdoğan ve Merkez Bankası arasında başlayan faiz tartışması Doları Şubat Ayı yatırım aracı şampiyonu yaptı. Doların artacağını önceden tahmin edenlerin büyük kazançları oldu. Erdoğan konuştukça yükselen Dolar elinde doları olanlara büyük paralar kazandırdı.

KİM KAYBETTİ ?

Para kazananların yanı sıra kaybedenlerde var. Kaybedenlerin başında borsanın geçen ay yükselişinde elinde avcunda ne varsa AKP ekonomisine güvenip borsaya yatırım yapanalar olduysa da en büyük kayıp Türkiye'nin oldu. Erdoğan'ın inatla sürdürdüğü faiz tartışması ve faiz lobisi söylemleri, Türkiyenin dış borcunu bir ayda en az 50 milyar daha artmasına sebep oldu. İşte yatırım araçlarının Şubat Ayı performansları

DOLAR ZENGİNİ ZENGİN  ETTİ

Merkez Bankası üzerindeki faiz baskıları ve küresel gelişmelerin etkisiyle rekor üzerine rekor kıran dolar, Şubat ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı. Şubat'ta Borsa, Devlet tahvili ve mevduat yatırımcıları zarar etti.

ALTIN VE EURO İZLEDİ

Dolar, Şubat ayında yurtiçi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4.19 ve tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4.70 getiri sağladı. Doları altın ve euro izledi.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; külçe altın yüzde 2.58 ve euro yüzde 1.79 reel getiri sağladı. Buna karşılık Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 4.18, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0.96 ve mevduat faizi yüzde 0.79 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 3.08 ve Euro yüzde 2.28 reel getiri sağlarken, BIST 100 Endeksi yüzde 3.71, Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0.48 ve mevduat faizi yüzde 0.31 yatırımcısına kaybettirdi.

ÜÇ AYLIKTA KÜLÇE ALTIN ÖNDE

Külçe altın üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14.01, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13.33 İile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0.51, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1.10 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYLIKTA YİNE DOLAR ÖNDE

Altı aylık değerlendirmeye göre Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12.15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9.91 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.

Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.37, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6.28 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA BORSA BİRİNCİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31.07, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25.64 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

Diğer taraftan, Euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10.22, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13.94 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı