ERDOĞAN KONUŞTU DOLAR YİNE FIRLADI

ERDOĞAN KONUŞTU DOLAR YİNE FIRLADI

Kötüye giden ekonomiyi canlandırmak için yine faiz indirimi isteyen Erdoğan Doların düşen ateşini yine çıkardı.

İsviçre'nin sürpriz kararıyla başlayan dolardaki artış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndan faiz indirim talebini yinelemesiyle hız kazandı.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞMÜŞTÜ AMA

Erdoğan, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu üyeleriyle toplantısında yaptığı konuşmada, "Dünyada herkes faizleri indirirken bizim Merkez Bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen? Şimdi Merkez Bankası bağımsızdır diyebilirler, ben de bağımsızım, Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayız, gerekirse çağırıp kendileriyle bunu konuşacağız, bu iş böyle yürümez" dedi.

DOLAR BÖYLE GİDERSE FAİZ DÜŞMEYECEK

Erdoğan'ın bu konuşması öncesinde 2.30 lira dolayında hareket eden dolar 2.3265 liraya kadar tırmandı. Dolar daha sonra 2.3240 - 2.3250 aralığında hareket ederken, dolar karşısında tarihi düşük düzeylere inen euro, konuşma öncesi 2.67 lira düzeyindeyken 2.6985 liraya kadar çıktı.

İsviçre Merkez Bankası dün aldığı sürpriz karar ile euro başına 1.20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son verdi ve mevduat faizini de yüzde "eksi" 0.75'e düşürdü. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, "Bu kaçınılmaz kararı daha fazla erteleyemezdik" dedi.

İsviçre'nin kararı ile dün akşam saatlerinde 2.30 liranın üzerine çıkan ancak yönünü tekrar aşağı çevirerek 2.28 lira düzeyine kadar gerileyen dolar, gece 2.33 lirayı da geçti. Dolar sabah saatlerinde 2.3140 lira düzeylerine yükselirken, euro güne 2.69 liranın hafif üzerinde başladı ve yarı yarıya iki dövizden oluşan döviz sepeti 2.50'ye çıktı.

ALTINDA SON DAKİKA

Öte yandan Küresel piyasalarda hızlanan "güvenli liman" alımlarıyla altının ons fiyatı hızlı bir tırmanışla 1,268 doları da aşarak dört aydan uzun sürenin zirvesine çıktı.

altin.jpg

Hong Kong Borsası'nda bugünkü seansları 1,258 dolardan kapatan altın, Londra Borsası işlemlerinde hızla tırmandı ve öğle öncesi seönslarda 1,260 dolara çıktı. Özellikle İsviçre Merkez Bankası'nın adımıy sonrası saşlayan piyasalardaki dalgalanmadan korunmak isteyen yatırımcıların artan güvenli liman alımlarıyla altının onsu 1268.36 dolara kadar tırmandı.

Küresel piyasalardaki tırmanış Kapalıçarşı'ya da yansıdı ve çeyrek altın 163.35 liraya, gram altın da 94.70 liraya kadar yükseldi.

Kaynak:Haber Kaynağı