Erdoğan Konuştu Borsa Çakıldı Medya Görmedi

Erdoğan Konuştu Borsa Çakıldı Medya Görmedi

ERDOĞAN DÜN KONUŞTU BORSA BU GÜN FECİ ÇAKILDI

Başbakan Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmasında İsrail'i Mısır olaylarından sorumlu tutması ve elimizde belgeler var demesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Ardından Amerikan Hükümet sözcüsü bir açıklama yapmış ve Erdoğan'ı sert bir dille suçlamıştı. Sitemiz bu gelişmeyi şu şekilde duyurmuştu (TIKLAYIN)  Bir süredir düşüş trendinde olan İstanbul borsası bu gün bu gelişmeye çok sert tüşüş ile tepki verdi. Borsa yılın en düşük noktasına gelmiş oldu. Erdoğan2ın yaptığı açıklamayı duyuran başa AA ve diğer ajanslar ghaberlerini geri çeksede ABD açıklaması piyasalrı alt üst etmeye yetti. Öte yandan basın düşüşün üzerinde3 ki bu siyasi etkiden hiç söz etmezken bir 2 yerde yayınlanan gerekçe ise teknik nedenlere bağladı.

PİYASALARDA SERT DÜŞÜŞ
 

Borsa günü 69 bin 709 puanla yılın en düşük seviyesinden tamamlarken düşüş yüzde 3.46 olarak kaydedildi. Dolar da yüzde 0.92 artışla 1.9670 TL oldu.
ABD Merkez Bankası Fed'in bu akşam açıklayacağı toplantı tutanakları öncesinde tahvil alımlarının azaltılacağına ilişkin endişeler Borsa İstanbul'u da olumsuz etkiledi. BIST 100 Endeksi 72.228 puandan başladığı günde, 70 bib puanın da altına indi. Yılın en düşük seviyesine gerileyen Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 3.5'e ulaştı.. Bu konuda pazatesi günü yayınladığımız geniş analizimizi okumak için TIKLAYINIZ

M
ERKEZ BANKASINDAN SÖZLÜ MÜDAHELE

 
Dün Para Politikası Komitesi'nin (PPK) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırarak borç verme faiz oranını %7.75'e çıkarmasının etkisi USD/TRY paritesinde uzun sürmemişti. Küresel fiyatlamalardan etkilenerek değer kayıplarına devam eden Türk Lirası, bugün Dolar endeksindeki yükseliş paralelinde 1.96'lı seviyeleri aşarken, TCMB Başkanı Erdem Başçı kurdaki son hareketler karşısında öğle saatlerinde açıklamalarda bulundu.
 
Başçı, ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün uygulanmaya devam edeceğini belirtirken, "Bugünden itibaren, ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde saat 16:30'da en az 100 milyon Dolar tutarında bir döviz satım ihalesi açılacaktır" ifadeleri kullandı. Açıklamaların ardından USD/TRY paritesi 1.9565 civarına kadar çekildi.