ERDOĞAN KONUŞMADAN ÖNCE SALON BOŞALDI

ERDOĞAN KONUŞMADAN ÖNCE SALON BOŞALDI

Erdoğan iklim konferansında konusuyor

İKLİM KONFERANSI ÖNCESİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika da konuşma yapacağı İklim konferransı öncesi yaptığı kıs açıklamada ABD'nin İŞİD müdahelesi hakkında konuştu. İşte yaptığı açıklama ABD’nin New York kentinde temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD’nin IŞİD operasyonuyla ilgili olarak “Olumlu bakıyoruz, ara verilmeden devam edilmeli” dedi.

ERDOĞAN KONUŞMA YAPMADAN ÖNCE SALON BÖYLE BOŞALDI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu kapsamında, BM İklim Zirvesi'nin açılış toplantısına katıldı.Erdoğan'nın konuşma yapması için anons edildiğini duyan katılımcıların bir çoğu süratle salonu boşalttılar. Erdoğan boş salona kısa bir konuşma yaptı. Delegelerin çok azı Erdoğan'ın konuşmasını alkışladı. Alkışlayanların Türk delegasyonu mu yoksa başka ülke delegeleri mi olduğu anlaşılamadı.

ALT OTURUM AÇILIŞINDA KONUŞTU

Zirve kapsamında düzenlenen 'Eylem İçin Ekonomik Durum' temalı alt oturumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu belirterek, "Gelişmekte olan bir ülke olarak yeni sistem kapsamında alacağımız finansman ve teknoloji destekleri Türkiye'yi iklim değişikliği ile mücadelede daha güçlü kılacaktır. Sayın Başkan, müzakere sürecinde önümüzde kısa bir süre var. Bu süreçte mümkün olduğunca yapıcı davranmalı ve samimi olmalıyız" dedi. 

VARILACAK ANLAŞMADA TÜM ÜLKELER ADİL BİR HUKUKİ STATÜ İLE YER BULMALIDIR 

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin temel ilkelerinin göz önünde bulundurularak şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması gerektiğini savunan Erdoğan, "Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği konusunda düzenlenen bu zirvenin başarılı geçmesini diliyorum. Sayın Genel Sekretere iklim değişikliği konusunda sergilediği çabalardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Buradaki görüşmelerin 2007 sonrası iklim değişikliği rejimine ilişkin gelecek sene sonunda Paris'te sonuçlandırılması öngörülen anlaşmanın müzakere sürecinde önemli bir sinerji oluşturacağına inanıyorum. Küresel ısınmanın olumsuz etkileri, dünyanın her gölgesinde farklı şekillerde hissediliyor. Son yıllarda meteorolojik olaylardan kaynaklanan doğal afetlerin hem sayısında hem de sıklığında ciddi artışlar meydana geldi. Bu bakımdan iklim değişikliği ile mücadelede 2020 sonrası dönemde yeni bir rejime ihtiyaç var. Meselenin özüne inerek bu rejimin unsurlarını doğru tespit etmeliyiz. Yeni sistem BM iklim değişikliği çerçeve sözleşmesinin temel ilkelerini göz önünde bulunduran şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmalıdır. Salım azaltımına ve iklim değişikliğine uyuma eşit ağırlık verilmelidir. Varılacak anlaşmada tüm ülkeler adil bir hukuki statü ile yer bulmalıdır. Bağlayıcı olacak bu anlaşma ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ile göreceli kabiliyetler temelinde ülkelere gerekli esneklikleri tanımalıdır. İklim değişikliğinin sebebi olmayan ancak sonuçlarından en çok etkilenen en az gelişmiş ülkeler ile kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin hakları korunmalıdır" ifadelerini kullandı. 

YİNE PARA DEDİ ALACAĞI FİNANSMANDAN SÖZ ETTİ

Bütün ülkelerin salım azaltma konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Tüm ülkelerin salım azaltımı ile ilgili ulusal olarak belirlenmiş katkılarını 2015 yılının ortalarına kadar açıklamak üzere çaba göstereceklerinden eminim. Yeni rejimin müzakerelerinde gerekli güven ortamını tesis etmenin önceliğimiz olması gerektiğine inanıyorum. Bu süreçte ana kirleticilerin sergileyeceği olumlu tutum önemli bir rol oynayacaktır. Türkiye, kritik kümelenme oluştuğu takdirde iklim değişikliği ile mücadelede üzerine düşeni yapmaya hazırdır. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine taraf ülkelerin özel şartları ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevrenin koruması hedefleri enerji talepleri ülkemizin yapacağı katkının çerçevesini çizecektir. 2011-2023 yıllarını kapsayan iklim değişikliği eylem planımız doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu dönemde yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 30'a yükseltmeyi ve ekonomimizin enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz. Gelişmekte olan bir ülke olarak yeni sistem kapsamında alacağımız finansman ve teknoloji destekleri Türkiye'yi iklim değişikliği ile mücadelede daha güçlü kılacaktır. Sayın Başkan, müzakere sürecinde önümüzde kısa bir süre var. Bu süreçte mümkün olduğunca yapıcı davranmalı ve samimi olmalıyız" diye konuştu.

EKLEDİĞİMİZ VİDEOLAR SÜREKLİ KALDIRILIYOR SEVGİLİ OKUR

BU DA YEDEK DİLEDİĞİNİZİ İZLEYİN

Kaynak:Haber Kaynağı