ERDOĞAN KONUK CUMHURBAŞKANINA ÇOK KIZDI

ERDOĞAN KONUK CUMHURBAŞKANINA ÇOK KIZDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un ODTÜ'de yaptığı konuşmada Türkye'de yaşanan gelişmeleri eleştirerek "İtiraf ediyorum gelişmeler beni korkutuyor" sözlerine tepki göstererek, "Garip garip şeyler konuşuyor" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ODTÜ'de yaptığı konuşmayı eleştiren Başbakan Erdoğan, " Benimle konuştuğu şeylerden sonra ODTÜ'ye gidiyor ve orada garip garip şeyler konuşuyor. Devlet adamlığının gereği neyse onu yapmak lazım. Herhalde hala kendisini rahip olarak zannediyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Tarihle ve tarihin gerçekleriyle yüzleşme, Türkiye'nin yapacağı bir yüzleşme değildir. Bunu sadece bizim yapmamız yetmez. 100 öncesine ait acıları, trajedileri diri tutan her devlet bu yüzleşmeyi yapmaları gerekir. 100-200 yaşında hiçbir millet, hiçbir devlet reform yapamaz. İstikbalini sağlıklı şekilde inşa edemez" dedi.

"GARİP GARİP ŞEYLER KONUŞUYOR"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un dün akşam ODTÜ'de yaptığı konuşmaya değinen Başbakan Erdoğan, "Dün Alman Cumhurbaşkanı gelmiş, benimle konuştuğu şeylerden sonra ODTÜ'ye gidiyor ve orada garip garip şeyler konuşuyor. Ve kendilerine yalan yanlış neler anlatılmış ve öğretildiyse onu ifade ediyor. Bunu bizimle paylaştığını gibi aynen o şekilde ODTÜ'de yansıtsana. Ama üzüntü veren ODTÜ'de ona ev sahipliği yapanların ona gerçekleri söylememeleri. Bu ülkede bunların olmadığını söylememeleri. Düşünebiliyor musunuz ? Almanya'da 'Ali'siz Alevilik' denen bir olay var yani ateist bir anlayışın bir zihniyetin Alevilik altında ve kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var ve sen bu yapıyı bize Alevilik olarak yansıtıyorsun. Türkiye'de böyle bir Alevilik yok. Türkiye'de siz hiçbir aleviye 'Sen Müslüman değilsin.' diyemezsin. Dediğin anda seni tersler. Ama aleviliği farklı yaşar. Ama Almanya'daki bir kısım var. Bu grubu destekliyor Almanlar... Bunu da açık söylüyorum. Almanya'ya gittiğimde bunu konuşacağım kendileriyle. Ve onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu yakışmaz. Bir devlet adamına bu yakışmaz" diye konuştu.

"KENDİSİNE SOMUT ÖRNEKLER VERDİM"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile yaklaşık 2 saat görüştüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Beraber yemek yedik ve o yemekte bunları açık açık konuştuk. Kendilerine anlattık. İşin asıl sahibi biziz. Kendisine somut örnekler verdim. Bu somut örnekleri bir kenara koyup eğer Almanya'da sana anlatılanları gider orada konuşursan... 'İşte güçlü bir iktidar var, güçlü bir hükümetsiniz. Güçlü bir hükümet olarak bunlardan neden çekiniyorsunuz ?' 'Böyle bir çekinme ve korku yok' dedik. Kendisine 'Nereden çıkarıyorsunuz ?' diye sorduk. Ve kendisine en son bir şey daha söyledim. O da neydi ? 'Ülkemizin içişlerine karışılmasına asla tahammül edemeyiz.' Bunu kendisine söyledim. Sadece onu kullandı. Ne dedi ? 'İçişlerinize karışmak gibi olmasın ama...' Biz amayla çok çektik. Onun için bizim amayla filan uğraşacak halimiz yok" diye konuştu.

ALMANYA'DAN YANIT GECİKMEDİ

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye ziyaretinin ardından geri döndüğü Berlin'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi.

Erdoğan'ın eleştirilerine yanıt veren Gauck, “Ben orada bir toplumda tartışılan kritik meselelerle ilgili yorum yaptım. Sadece bir tarafla değil yani sadece yönetenle değil yönetilenle de konuştum. Bu dostlar arasında olası ve normal bir durum" şeklinde konuştu.

Öte yandan Alman basını Gauck'un Türkiye ziyaretine ve tarafların birbirlerine sert sözlerle yüklenmesine geniş yer ayırdı.