ERDOĞAN KENDİNE İSTANBUL SARAYI OLARAK ORAYI SEÇTİ

ERDOĞAN KENDİNE İSTANBUL SARAYI OLARAK ORAYI SEÇTİ

Erdoğan'ın saray içerisindeki Mabeyn Köşkü'nde özel görüşmelerde bulunacağı...

İSTANBUL'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öğle saatlerinde Kısıklı'daki konutundan çıkarak Beşiktaş'a geçti. Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı'na gelen Erdoğan'ın saray içerisindeki Mabeyn Köşkü'nde özel görüşmelerde bulunacağı öğrenildi. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra İstanbul'daki özel görüşmeleri Beylerbeyi Sarayı'nda gerçekleştiriyordu.

İSTANBUL'DA YILDIZ SARAYINDA MI OTURACAK

Diğer siyasetçilerin aksine zamanının çoğunu Ankara yerine İstanbul2da geçirmeyi seven Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde çalışma ofisi olarak Dolmabahçe'yi özle görüşmeler içinde beylerbeyi Sarayını tercih ettiği biliniyordu. Siyasi kulisler erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra Yıldız'ı kendisi için istanbul sarayı olarak tanzim ettireceği yönünde iddialar ileri sürüyorlar. Osmanlı döneminin yıkılma süreci olan 1800'lerin sonunda Osmanlı'nın en çok tartışılan padişahlarından 2. Abdülhamit'de Yıldız Sarayına yerleşmiş ve Osmanlı 30 seneye yakın bu saraydan yönetilmişti.

yildiz-sarayi-620x465.jpg

OSMANLININ BİR DÖNEM ANA SARAYI OLARAK KULLANILDI

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış,[1] özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

yildizsale5.jpg

2.ABDÜLHAMİT'İN YARATTIĞI KORKUNUN SEMBOLÜ OLDU

II. Abdülhamit'in 1876'da iki devrime sahne olan Dolmabahçe Sarayı'nı duygusal nedenlerle terkederek daha korunaklı olan Yıldız'a çekildiği anlatılır. Bu dönemde Yıldız siyasi yönetimin ana odağı haline gelmiş, hükümet biriminin bulunduğu ve Tanzimat döneminde siyasi yaşamın asıl eksenini oluşturan Bab-ı Ali'yi gölgede bırakmıştır.

275.jpg

1882'de Mithat Paşa ve Mahmut Celaleddin Paşa'nın idamını buyruk eden saray mahkemesi Yıldız Sarayında gerçekleşmiş ve bu nedenle Yıldız Mahkemesi adını kazanmıştır. Bu tarihten sonra Yıldız Sarayı, II. Abdülhamit'in yönetimine istinaden bir korku ve dalavere merkezi olarak ünlenmiş, ve bir dönem "yıldız" sözcüğünün Osmanlı basınında kullanımı, siyasi çağrışımları olabileceği gerekçesiyle, II. Abdülhamit'in sansür idaresi tarafından engellenmiştir. Sultan Abdülhamit'in 1909 yılında 31 Mart Vakası'ndan sonra tahttan indirilmesi üzerine saray bir halk kalabalığı tarafından yağmalanmış ve kısmen yakılmıştır. Bu yağmalama eylemi sırasında, Abdülhamit'e bildiri vermiş veya polis ajanı olarak çalışmış olan kişilerin kendilerine ait belgeleri arayarak yoketmeye çalıştıkları anlatılır.

kaynak vikipedi

Kaynak:Haber Kaynağı