ERDOĞAN İSTEMEDİ DAVUTOĞLU RAFA KALDIRDI

ERDOĞAN İSTEMEDİ DAVUTOĞLU RAFA KALDIRDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ocak ayında açıkladığı Şeffaflık Paketi’ndeki “Meclis’te grubu bulunan grup başkanvekilleri, il başkanları dahil olmak üzere mal bildirimi zorunluluğu getirilecek” maddesi Saray engeline takıldı.

İktidara geldikleri ilk yıllarda Mal bildirimi ve dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ateşli vaatlerde bulunan Erdoğan'ın, en çok istemediği konuların başında bu durumun yasallaşması girişimleri var.Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ocak ayında açıkladığı Şeffaflık Paketi’ndeki “Meclis’te grubu bulunan grup başkanvekilleri, il başkanları dahil olmak üzere mal bildirimi zorunluluğu getirilecek” maddesi Saray engeline takıldı.

ERDOĞAN OLMAZ DEDİ ŞEFFAFLIK BİTTİ

Davutoğlu, “Meclis’te grubu bulunan grup başkanvekilleri, il başkanları dahil olmak üzere mal bildiriminde zorunluluk gelecek. TBMM’ye mal bildiriminde bulunacaklar” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, itiraz ederek, parti yöneticilerine “Mal bildirimini il ilçe başkanları düzeyine indirirseniz, bu görevi üstlenecek kişiyi bulamazsınız. Böyle bir düzenlemenin zamanlaması ve içeriği çok önemli. Seçim öncesinde doğru gelmiyor” demişti. Davutoğlu, Erdoğan’ı ikna etmek için 3 görüşme yaptı. Ancak başaramayınca paket rafa kalktı.

AKP AÇIK SİYASETİ İSTEMİYOR

“Açık Siyaset” kampanyasına MHP ve CHP’den destek geldi; AKP ise “soğuk” yaklaştı. HDP ise bu konunun değerlendirilebileceği mesajını verdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, milletvekillerinin ilgili yasalara göre TBMM Başkanlığı’na mal bildiriminde bulunduğunu, bunun dışındaki önerileri “Tribüne oynama, vitrin çalışması” olarak değerlendirdi.

MHP’li Yusuf Halaçoğlu, sadece milletvekillerinin değil, “bir partinin il ve ilçe başkanları dahil olmak üzere, bürokratların da mal varlıklarını açıklamalar gerektiğine” vurgu yaptı.

NEDEN İSTENMİYOR

Dünyanın bir çok demokratik ülkesinde siyasetçilerin temel görevlerinden biri olan "mal bidirimi zorunluluğu"  konusunun yasallaştırılmasını AKP en başından beri sürekli oyaladı. Eğer siyasette İl başkanlarına kadar inen bir mal bildirimi zorunluluğu olursa kişilerin siyaset öncesi ve sonrası mal varlıklarındaki artış kamuoyu önünde açıkça sorgulanabilecek. AKP nin bu konuya soğuk bakmasının nedenini ise geçtiğimiz aylarda eski AKP Mileltvekili Hakan Şükür açıklamıştı. Şükür yaptığı açıklamada ünlü bir AKP'li vekilin kendisine " Akarken doldurmaya bak" önerisinde bulunduğunu söylemişti. 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı