KAZANMASI İÇİN BUNU BİLE YAPTILAR

Başka hiç bir şansı olmadığını çok önceden biliyordu. Ya bir şekilde iktidarda kalacak ya da bu ülkede yaşama şansı olmayacaktı. İşte adım adım, ince ince hesaplar ile bu amaca giden yolu mecliste inşaa etmeye başladılar. Mecliste çırpınanlar oldu, sorular soruldu hiç kimse duymadı. Hiç kimse kulak asmadı. 

Son yerel seçimlerden neredeyse tam bir ay önce yazmıştım.  AKP'nin ne kadar oyu nasıl alacağını ayrıntısı ile anlatmış ve sonucu tam olarak tüm anket şirketlerinden önce bilmiştim. Okumak isterseniz "%45 oy çantada keklik" başlıklı o yazımın linkini buradan tekrar veriyorum sizlere.( https://www.haberartiturk.com/45-oy-cantada-keklik-885yy.htm )

Aslında benim gaipten bilgi aldığım falan yok, herşey o kadar ayan beyan ortadaydı ki. AKP'nin o kadar yolsuzluk iddialarının ardından, o kadar oyu almasına hiç mi hiç şalmayacak ip uçları vardı ortada.

Tıpkı bu gün olduğu gibi. Ve yine Erdoğan'ın haftasonu yapılacak seçimlerde yine %55 e yakın oyla kazanacağı gibi.

Kazanacak ama nasıl kazanacak, bu sefer ben girmeyeceğim bu ayrıntılara. Neden derseniz gerek yok. Erdoğan'ın nasıl kazanacağını TBMM kürsüsünden neredeyse 1 yıl once en ince ayrıntısına kadar anlattı Sakine Öz. 

Bilmeyenler için Sakine Öz kim, onu kısaca özetliyeyim. CHP'nin en çalışkan Milletvekillerinden biri Sakine Öz. Manisa Milletvekili. Soma faciasından tanıyor olabilirsiniz onu. Dakika dakika bilgileri maden sahasından doğrudan kendisinden almıştınız o kara günlerde.

Evet CHP Milletvekili Sakine Öz neredeyse 1 yıl öncesinden bu hafta yapılacak olan seçimlerin sonuçlarını önceden söylemiş Meclis Kürsüsünden. Sadece Sakine Öz mü? Hayır artık dünya konuşmaya başladı AKP ve Erdoğan'ın sürekli nasıl kazandığını. Avrupa AGİT aracılığı ile neredeyse hergün soruyor. "Neden 18 milyon pusula fazladan basılıyor ve neden ihalesiz basılıyor." diye. Ama kimse YSK'ya gidip, AKP'nin seçim zaferleri ardından sormuyor. Fazla basılan pusulalara ne oldu diye? Sorsa da yanıt alamıyor. Red ediliyor bitiyor.

İşte bu günlerde basında pekte dillendirilmeyen ama her seçimde ihtiyacın çok üzerinde basılan, sonrada akibeti hiç sorulmayan 18 milyon fazla pusulanın neden ihalesiz sorgusuz sualsiz basıldığını en ince ayrıntısına kadar şöyle anlatıyor CHP'li vekil Sakine Öz.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, yurtdışında oy kullanma sürecinden sonra devam eden oy taşıma, 18 milyon fazla oy pusulası basımı ve mükerrer oy kullanma tartışmasının, temelde geçtiğimiz Kasım ayında çıkan ve YSK'ya "ihalesiz oy pusulası" alma yetkisi tanıyan kanunla ilgili olduğunu savunuyor. Hiç yorum eklemeden Sakine Öz'ün söylediklerine bakalım.

Öz, AKP Milletvekillerinin "palas pandıras" kanun teklifinin Meclis'te Kasım ayında, konuyla bağlantısız Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, son derece sorunlu, içi bilerek muğlak bırakılmış maddeler içeren bir düzenlemeyle çıktığını hatırlattı, kanunun her aşamasında getirdiği uyarı ve endişelerin bugün gerçekleştiğini anlattı.

Manisa Milletvekili Öz, "Kasım ayında Meclis'te görüşülen ve tüm seçimlerde, referandumda kullanılacak oy zarfı ve pusulası işini ihale kapsamı dışına çıkaran düzenlemenin her aşamasında uyarmıştım. Bu kanun çıkarsa, seçimlerin şaibeli olacağını söylemiştik. Basılacak zarf, oy pusulası ve yurtdışından sandık taşıma sürecinin son derece güvencesiz, kuşkuyla dolu bir ortam yaratacağını defalarca savunmuştum. İhalesiz oy satın alma işinin, fazladan basılacak oylara zemin hazırlayabileceğini, belli şirketlerin zengin edilerek kamu zararına yol açılabileceğini belirtmiştim.

Bugün, havaalanında oy kullanmak isteyen vatandaşlarımızdan "siz oyunuzu zaten kullanmışsınız" diye kapıdan geri çevirilenler var.

Sakine Öz, "18 milyon oy neden ve nasıl fazladan basılır? Kasım ayında çıkan kanunda bu konu bilerek muğlak bırakılmış ve yazılmamış, oyların nasıl taşınacağı ve seçim güvenliğine dair kısımlar, uyarımıza rağmen yeterince net düzenlenmemişti.

Seçim sürecini takip eden AGİT gözlemcileri, günler öncesinde açıklama yaptı ve YSK'nın 52 milyon 894 bin 120 yurtiçi, 2 milyon 798 bin 670 yurtdışı seçmene karşılık 73 milyon 849 bin 80 adet oy pusulası bastırdığını belirttiler. 69 milyon 279 bin oy pusulası yurtiçi için, 3 milyon 70 bin 80 oy ise yurtdışı için basılmış, 1 milyon 500 oy pusulası da sınır kapılarına dağıtılacakmış.

Biz, fazladan basılacak oylar için Kasım ayında uyardık, şimdi de AGİT, "Bu 18 milyon oyun fazladan basılmasının kanuni temeli yok" diyor. Oyların, kullanıldığı yerde sayılması için yapılan başvurular neden reddediliyor?

"İşte bu kanun, böyle sonuçlara zemin hazırlıyor. Hükümeti, sıkıştığı anda erken seçim kararı almaya itebilir ve seçim sürecinde oy pusulası ihale süreciyle uğraşmayarak, istediği şirkete, el altından fazladan oy bastırmaya kadar götürebilir." İfadesini kullandı.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, "Seçme hakkı ve seçim güvenliğini tümüyle riske atan, oyun basılmasından sandıkların taşınmasına kadar güven unsurunu yok eden bu sürecin asıl sorumlusu, AKP oylarıyla Kasım ayında kabul edilen yasadır" şeklinde konuştu.

Peki şimdi sizin kuşkunuz kaldı mı Erdoğan'ın % 55 oyu nasıl alacağı konusunda?

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar