ERDOĞAN HÜKUMETİ YOLDA

ERDOĞAN HÜKUMETİ YOLDA

Dün sonuncusu yapılan AKP CHP Koalisyon görüşmeleri hiç bir heyecan yaratmadan sona erdi. Erdoğan'ın planı olduğu söylenen hükumet sürecinden bir şey çıkmayacağı yaygın görüş olarak hala önemini koruyor.

Hükümetin PKK'ya operasyonlarla çok riskli bir oyun oynadığı, AKP ve MHP'nin, HDP konusunda makulden (akla uygun olan) koptuğu; artık sürecin koalisyona doğru değil açık bir şekilde "Kaos'a doğru ilerlediği ileri sürüldü. Gazeteciler online sitesinin Amerikanın sesine konuşan Metropol Kurucusuna dayandırdığı haber, ufukta MHP destekli AKP seçim Hükumeti olduğunu eğer bu  Koalisyon olmazsa olağanüstü yönetime geçilebileceği; yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın darbe yapıp ülke yönetime el koyabileceği dile getirildi.

PROF ÖZER SENCAR AMERİKA'NIN SESİ'NE KONUŞTU

Seçim sonrası seçmenlerin eğilimine ilişkin ilk anketi yapan araştırma şirketlerinden Metropoll'un sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, PKK'ya yönelik operasyonların sonuçlarını değerlendirdi. 

Amerika'nın Sesi Radyosu'ndan Meltem Çolak Yılmaz'ın haberine göre; PKK operasyonlarının siyasi bir karar olduğunu, seçim sonuçlarıyla ilişkili olduğunu savunan Sencar, “Ak Parti’yi iktidardan düşüren HDP oldu” diyor ve IŞİD konusunda da kamuoyunda Adalet ve Kalkınma Partisi’ye yönelik suçlamalar olduğunu, anket sonuçlarından, kamuoyunda yüzde 50’nin üzerinde devletin ve MİT gibi kurumların Suriye’deki İslamcı örgütlere yardım ettiği inancı olduğunu belirtiyor.

“OPERASYONLARIN İKİ AMACI VAR”

Kamuoyunda hükümetin IŞİD’e yakın davrandığı ve yardım ettiği yönünde bir algı olduğunu söyleyen Prof. Özer Sencar, “Hükümet seçim sonucunda bu etkileri gördüğü için hem IŞİD’e karşı, hem de HDP’nin arka planı olan PKK ya karşı operasyonlara girişti. Burada yapmaya çalıştığı şey HDP’yi bir şekilde erken seçim olursa barajın altına çekmek. IŞİD’e karşı operasyonla da MHP’ye giden oylarını geri almaya çalışıyor” diyor.

IŞİD’in Türkiye’de iç güvenlik açısından büyük tehdit unsuru olduğu sonucu da, aynı anketten çıkıyor:    “Halkın yüzde 50’si IŞİD’in Türkiye içinde operasyonlar yapabileceğini düşünüyor. Böyle bir endişe ve korku var. İnsanlar metrolara binmeye, alışveriş merkezlerine gitmeye korkuyorlar.”

“HDP KAPATILIRSA OY ORANI YÜZDE 15 OLUR” 

Hükümetin Suriye politikalarının kamuoyu tarafından yüzde 70’e yakın başarısız bulunduğunun altını çizen uzman, “IŞİD ve PKK’yı bombalayarak MHP’ye giden oyları geri çekse de, çok riskli bir oyun oynuyor. Ak Parti oyları içinde hala yüzde 4’lük bir Kürt oyu var. Eğer bu konuda ölçüyü kaçırırsa kendi içindeki Kürtler HDP’ye gider. Eğer HDP’yi barajın altında bırakacak ciddi girişimde bulunursa HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırırsa bu sefer soldan Ak Parti karşıtı olan sağdan HDP’ye seçmenlerin akışını önleyemez” diyor.

“AKP DE MHP DE MAKULDEN KOPTU”

Profesör Sencar, PKK’nın son saldırılarının “emanet oy” olarak tabir edilen, Kürt olmayan seçmenlerin eğilimlerini değiştirip değiştirmeyeceği sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

“Yüzde 13’e düşme ihtimali görmüyorum HDP’nin eğer kapatma eyleme girişirlerse, 15’e doğru tırmanacağını düşünüyorum HDP’nin. Partiyi kapatarak, milletvekillerini hapse atarak bir partiyi siyasi hareketi yok edemezsiniz. Bu inanılmaz yanlış bir davranıştır hem MHP hem AKP’nin aleyhinedir. Ama ben iki partide de makulü kaçırdılar. Makulden koptular."

“OLAĞANÜSTÜ YÖNETİM OLABİLİR”

Koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanmayacağını CHP’liler de bildiğini ama masayı terk eden geçimsiz taraf olmamak için orada durduklarını savunan Sencar, “AKP’nin CHP’yle koalisyon yapmayacağını bir miktar siyaseti okuyan insanlar bilirler. Ben Tayyip Bey’in MHP’yle azınlık hükümeti ya da MHP koalisyonuna razı olacağını düşünüyorum. Bu konuda karar verecek kişi Tayyip Bey’in kendisidir. Eğer Tayyip Bey, yaptırdığı ölçümlerde AKP’nin oyunu 43-44’lere çıktığını görürse ki şu anda öyle bir durum söz konusu değil, ne CHP ne MHP’yle koalisyon yapar. Erken seçime gider tek başına iktidar olmayı hedefler. Ben bir kaos görüyorum. Eğer bir koalisyon olmazsa,  olağanüstü bir yönetim olabilir diye endişe ediyorum” diye konuştu.

“SEÇİME KADAR İNSANLAR ÖLMÜYORDU”

Prof. Özer Sencar, son günlerde giderek artan terör olayları ve sınır ötesi operasyonların olası bir erken seçimde, halkın tercihlerinde etki etmeyeceğini de şu sözlerle savunuyor:

“Artık halkımız siyasilerin yaptıklarının bir el sonrasıyla ilgili olduğunu ve amaçlarını anlıyor. Halkımızda böyle bir sağduyu oluştu. Seçime kadar insanlar ölmüyordu. Seçimden sonra 48 kişi öldü. Yani halkımızın bunu bir oyunun parçası olarak gördüğünü düşünmüyorum. Doğal bir terör anarşi ortamı değil suni bir ortam olarak görüyor halkımız bunu. HDP’ye giden oylar tekrar geri gelmez. PKK’ya karşı olsa bile Kürtlerin parlamentoda temsil edilmesini isteyemeyecek Kürt yoktur Türkiye’de ister dindar olsun ister dinsiz.”

BAŞKANLIK BİTTİ

Sencar, Sözcü'ye ise şu değerlendirmeleri yaptı:

Başkanlık konusu geri gelmemek üzere bitti. Halk, 7 Haziran’da aynı zamanda, Erdoğan başkan olsun mu olmasın mı, yönünde oy verdi ve kabul etmedi. Çünkü Erdoğan 40 gün boyunca meydanlara çıktı, “Beni başkan yapın” dedi. Ama halk buna izin vermedi. Şimdi tek amacı, AKP’yi küçük bir oranla da olsa, tek başına iktidar olarak görmek.

OY VERMEDİLER DİYE KÜRTLERİ CEZALANDIRIYOR

Hükümet Kürtlere vurdukça, MHP’ye giden AKP’lilere, “Bak, vuruyoruz”, HDP’ye giden AKP’lilere de “Gittiniz, barış bozuldu” demek istiyor. Yani cezalandırıyor. Bu tavrın etkisi hem milliyetçi hem de Kürt cephesinde ortaya çıkacak ama bu etki nasıl olur, ters mi teper, bunu sahada göreceğiz.

MHP’DEN OY ALDI

Eğer Erdoğan inandırıcı olursa, MHP’ye giden oyların bir kısmını geri alabilir. Nitekim hedefi de o. Kürtler açısından bunun nasıl bir etki yapacağını ben de merak ediyorum. Ters de tepebilir, HDP’den AKP’den giden Kürt seçmenin bir kısmı “Tekrar AKP’ye oy verelim. Yeter ki bu bombalar sussun” diye yeniden AKP’ye dönüş yapabilir mi ölçüp göreceğiz. MHP’den 1-1.5 puanın AKP’ye daha şimdiden geçtiğini düşünüyorum.

LAİK MHP TAVRI

Devlet Bahçeli, başta Meclis Başkanlığı seçimi olmak üzere, partisindeki AKP karşıtı seçmene olumsuz gelecek tavır sergiledi. Buradaki laik-ulusalcılar ne yapar, merak ediyorum. Özellikle laiklik hassasiyeti olan seçmeninin bir kısmının CHP’ye kayması söz konusu olur mu zaman içinde göreceğiz.

Kaynak:Haber Kaynağı