ERDOĞAN HDP "GİZLİ" GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

ERDOĞAN HDP "GİZLİ" GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

Erdoğan'ın gündeme bomba gibi düşen HDP ile gizli görüşmesi ne anlama geliyor?

Tüm geleceği AKP'nin mutlaka iktidar olmasına bağlı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda hiç kimseye güvenmiyor. AKP'nin kontrolünü elinde her daim tutabileceğinden emin olan Erdoğan olası koalisyon hükümet tasarılarınıda kendisi gerçekleştirmek istiyor.

ESKİ KANKA BAYKAL FORMÜLÜ TUTMADI

Seçimin hemen ardından kendisine Başbakanlık yolunu açan Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmek ile başlayan Erdoğan gündemde depremler yaratan bu olayın ardından bir çok gizli ya da açık görüşme ile olası koalisyon hükumetlerini dizayn etmeye çalışıyor. Seçim öncesi dönemde yılardır açık ya da gizli ittifaklar ile tek bir parti gibi dayanışma içerisinde oldukları HDP ile yeniden işbirliği yolları arayarak, kendi sarayını kurtarma ve başkanlık hayalini sürdürme hesapları içerisinde alternatifler arayan Erdoğan eski CHP'li yeni HDP'li Celal Doğan ile sır bir görüşme yaptığı ortaya çıktı.

ERDOĞAN İÇİN EN İYİ SEÇENEK AKP HDP ORTAKLIĞI

Daha önce Kürt sürecine ilşkin AKP ve HDP arasında pazarlıkları yürüten Yalçın Akdoğan ve HDP heyeti Dolmabahçe'de HDP'nin zafer olarak ilan ettiği 10 maddelik anlaşma açıklamışlardı. Ancak, seçim sürecinde AKP oy kaybedeceğini anlayınca anlaşma masasını devirmiş ve HDP'yi PKK ile birlikte silah bırakmamakla suçlamıştı. HDP ise verilen sözlerin tutulmadığını ileri sürerek AKP'yi suçlamıştı. Seçim sürecinden AKP ve Erdoğan Doğu oylarını kaptıracağını anlayınca HDP'yi hedef göstererek ağır suçlamalarda bulunmuş ancak oy kaybetmekten kurtulamamıştı.

MUHALEFETİN İLERİ SÜRDÜĞÜ ŞARTLARI YUMUŞATMA GİRİŞİMİ

Seçim öncesi süreçte büyük bir uyum içerisinde işbirliği yaparak birbirlerine inanılmaz tavizler veren AKP ve HDP aslında son seçimin ardından ortaya çıkan tabloda en iyi anlaşabilecek 2 parti durumunda. Ancak Demirtaş ve diğer HDP ileri gelenleri seçim sürecinden Yolsuzlukların yeniden yargıya taşınacağını ve Erdoğan'ın başkanlık hayali dahil sarayından çıkarılacağına ilşkin seçmenlerine söz vermiş durumda. Erdoğan ise bu konularda HDP'nin yumuşaması karşılığında eskiden mutabık olunan 10 maddeyi tekrar işletmeye alınabileceğini, bunun koalisyon anlaşması olması yönünde çaba harcıyor olmalı. Erdoğan ile görüşen HDP'li celal Doğan'ın yapılan görüşme ayrıntılarını vermemesinin nedeni ise bu konuların pazarlık konusu olması nedenidir. Erdoğan her konuşmasında seçimi en iyi yol olarak göstersede yaptırdığı anketlerde sonucun çok fazla değişmeyecek olması yüzünden kendi lehine olan AKP HDP koalisyonunu gerçekleştirme çabası içine girmeyi uygun görüyor olabilir. İşte bu konuda gelişen diğer ayrıntılar

ERDOĞAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN BASINA BİLGİ VERİLMEYECEK Mİ DEDİ ?

BBC'de İlhan Taşçı imzası ile yayınlanan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğü ortaya çıkan HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, 'koalisyon ve çözüm süreci' de dahil olmak üzere her konuyu konuştuklarını vurguladı, ancak ayrıntı vermedi.
Doğan'ın Erdoğan'la görüşmesi, yıpratıcı geçen seçim kampanyasının ardından HDP ile Cumhurbaşkanı arasındaki 'ilk resmi temas' olarak görülüyor.
7 Haziran seçimlerinin ardından HDP ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında bilinen bir görüşme yoktu.
HDP ile Hükümet arasındaki resmi son görüşme ise Dolmabahçe'de gerçekleşmişti.
Ancak bu görüşmeye de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Dolmabahçe'deki ortak görüntü yanlıştı" diyerek, bir anlamda HDP'ye kapıları kapamış hatta "Kürt sorunu yoktur" çıkışıyla da Kürt seçmenin tepkisine hedef olmuştu.
O günden beri görüşmeler askıya alınmış, İmralı Heyetinin Öcalan ile görüşmesine de izin verilmiyordu.

KOALİSYONA ŞART KOŞMAYIN DOLMABAHÇE MUTABAKATINA GERİ DÖNELİM

Hem bu hafta başlaması beklenen koalisyon pazarlıkları hem de çözüm sürecindeki tıkanma dikkate alındığında Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Celal Doğan ile Erdoğan görüşmesinin gündem yaratması şaşırtıcı değil.
Görüşmenin bir saat sürdüğü anlaşılıyor.
Sorularımızı yanıtlayan Celal Doğan görüşmeyi doğrularken, görüşme talebinin kendisinden gittiğini aktardı.
 

ŞAHSİ GÖRÜŞMEYSE NEDEN KONUŞULANLAR GİZLİ

"Belediye Başkanıyken aşinalığımız, hukukumuz var. Gittik, geldik. Onun dışında da görüşmelerimiz oldu" sözleriyle tanışıklıklarını anlatan Doğan, görüşmeyi "Türkiye'nin bugünkü ortamını değerlendirme konusunda bir sohbetti" sözleriyle özetledi.

HDP milletvekili Celal Doğan, Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmenin "parti adına bir görüşme olmadığının" altını çiziyor.
Anlaşıldığı kadarıyla çözüm süreci ve PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan ile HDP heyetinin görüştürülmemesi de Erdoğan ile Doğan arasındaki görüşmenin ana başlıkları arasında yer alıyor.
Öcalan ile görüşülmemesinin HDP'de yarattığı rahatsızlığı Cumhurbaşkanına iletip iletmediğine ilişkin sorumuza ise Doğan "Onlar ikili görüşme konusu. Bilgi verme şansım yok. Çok mesele konuştuk" demekle yetindi.
Doğan, konuşulan meseleleri ayrıntılandırırken örnek olarak Gaziantep'te çevre kirliliği nedeniyle tartışma yaratan Nizip Çayı'nın bile Cumhurbaşkanı ile görüşmede gündeme geldiğini aktardı.
null

KOALİSYON SEÇENEĞİ

Her ne kadar Celal Doğan görüşmenin "bireysel" olduğunu ve "resmi" olmadığının altını çizse de gayri resmi olarak koalisyon olasılıklarının ayrıntılı değerlendirildiği anlaşılıyor.
Celal Doğan " Tabii ki bunları konuştuk" dedi ancak "Ama ayrıntıları söyleme şansım yok; O'nun fikri şöyledir, benim fikrim böyledir. Çünkü rıza almadan bir şey söyleme sansım yok. İki kişi arasındaki konuşma" sözleriyle de detay vermekten kaçındı.

SÖYLEYEMEM

"Bir AKP-HDP koalisyonu seçeneği gündemde mi?" sorumuza ise Celal Doğan şu yanıtı verdi:
"Bunlar konuşulsa bile söyleme şansım yok, ayıp olur. Çünkü o konuda yetkili değilim."
Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin parti yönetiminin bilgisi dahilinde olmadığını, "kendi şahsi görüşüyle gittiğini" söylüyor.
Bu nedenle parti yönetiminde bir eleştiri ya da görüş iletilip iletilmediği sorumuza ise, "Hayır yani ben biriyle görüşeceksem parti niye rahatsız olsun?" yanıtını verdi.
Olası bir koalisyon tartışmasında Cumhurbaşkanının aktif rol üstlendiğini hatırlattığımızda Doğan "Olabilir. Cumhurbaşkanı ile görüşmek Türkiye'de ambargolu mu? Koalisyon olsun olmasın, devletin başındaki önemli bir aktördür" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı