ERDOĞAN GANA'DAN DÜNYAYA BÖYLE KAFA TUTTU

ERDOĞAN GANA'DAN DÜNYAYA BÖYLE KAFA TUTTU

"Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı. " dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gana'daki İş Forumu'nda konuştu. Türkiye ile Gana ilişkilerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aileye verdiğimiz üstün kıymet başta olmak üzere pek çok ortak değeri paylaştığımıza inandığım Gana ile Gana halkı ile güzel yarınların bizleri beklediğine inanıyorum" dedi

 "ORTAK MESELELERDE BİRKAÇ KÜRESEL AKTÖRÜN TEK BAŞLARINA BELİRLEYİCİ OLDUKLARI DÖNEM GERİDE KALDI"

Dünya ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Erdoğan, "Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı. Refahın ve zenginliğin uluslararası alanda adaletli bir şekilde paylaşılmadığı dünyanın kuzeyi ile güneyi arasındaki dengesizliğin azaltılmadığı bir ekonomik sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koymuştu. Küresel ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde de sınırlı sayıdaki büyük ekonominin tüm dünyaya yüklediği maliyetlerin adil bir şekilde paylaşılması gerektiği görüşümüzü savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"HAVA YOLU SEYAHATLERİNİ 7'DEN 14'E ÇIKARMALARINI SÖYLEDİM"

Erdoğan, "Şu anda Türk Hava Yolları'nın Akra'ya haftanın he günü seyahati var. Yönetim kurulu başkanımıza söyledim. Bunu haftada 7'den 14'e çıkarmak için girişimlerde bulunmalarını kendilerine söyledim. İnşallah bu adım atılır" dedi.

"İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AKRA'YA 30 ADET OTOBÜS HİBE EDİLECEK"

Erdoğan, "Karşılıklı itimat büyük önem taşır. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz Akra Belediyesi'ne, az önce yemekte sayın Cumhurbaşkanı'na da söyledim. 30 adet otobüs hibe edecekler. Yedek parçalarıyla birlikte Akra'ya gönderilecek. Bütün bu adımlarla aramızdaki dostluğu geliştirmek istiyoruz" dedi.

İSTANBUL'DAKİ METROBÜS SİSTEMİ GANA'YA ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLİR

İstanbul'daki metrobüs sisteminin Gana'ya örnek teşkil edebileceğini belirten Erdoğan, "İstanbul'da metrobüs sistemi çok farlı bir gelişmeye kitle taşımacılığına fırsat hazırladı. Ulaştırma bakanı, bizim bu sistemimizi yerinde incelerlerse ucuz ve seri şekilde sistemin devreye alınması Akra'daki toplu taşımayı çok daha rahat hale getirecektir. Kendilerinin inceleme noktasında mutabık kaldık" açıklamasında bulundu.

"GANA'DA HEDEF 2020 YILINDA 1 MİLYAR DOLAR, YAN GELİP YATARSAK OLMAZ"

Erdoğan, "Bundan 18 yıl önce, Türkiye'nin sahra altı Afrika ülkeleri ile dış ticaret hacmi 580 milyon dolar gibi oldukça düşük bir seviyedeydi. 2015 yılında ise, 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Gana ticaret hacmimizin yaklaşık 27 milyon dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek nereden nereye geldiğimizi ortaya koyma bakımından çok önemli. Şu anda 400 milyon dolar. Hedef şimdi 2020 yılında 1 milyar dolar. Bunu sizler beraber yapacaksınız. Tabi yan gelip yatarsak bu iş olmaz. İnanıyorum iş adamlarımız turistik seyahat yapmayacak, netice alacak" ifadelerini kullandı.

"YAŞASIN TÜRKİYE GANA İŞ BİRLİĞİ"

Erdoğan, "Sayın başkan sizler burada bir güzel adım daha attınız. O da Gana'da yaşayan Müslümanlar için attığı bu adım, Millet Cami'nin yapımına yönelik tahsis ettikleri yer…2, 3 ay içerisinde burası da bitecek. Bu tahsisleri sebebiyle şahsım milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Yaşasın Türkiye Gana iş birliği" dedi.

 

   

Kaynak:Haber Kaynağı