Erdoğan 'et ile tırnak' açıklaması

Erdoğan 'et ile tırnak' açıklaması

Erdoğan, "Et ile tırnak halkların kaynaşmasıdır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP Genel Başkanı Selahettin Demirtaş'ın "Etle tırnak değiliz" sözlerine "Demirtaş'ın birşeyi iyi öğrenmesi lazım. Bu ülkede iki ayrı halk diye teşhiş yaparsanız ayrımcılıktır. Et ile tırnak derseniz bu halkların kaynaşmasındır. Bu yanlış bir teşhistir. Ben bu ülkede Kürt kardeşlerimle et ile tırnak gibiyim. Şu halk bu halk diye bir ayrım yok. Bu ideal olandır" diye cevap verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Medeniyetler İttifakı Forumu"na katılmak üzere Viyana'ya yapacağı ziyaret öncesindeEsenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan, İmralı'dan gelen mektuplar konusunda değerlendirmelerde bulunarak, "Bizim temel ilkelerimiz esalarımız belli. Bu açıkladığımız esaslarla ilgili. Bu konular uyuşuyorsa olumlu gelişmeler var demektir. Bizde bu istikamette çok net açık şekilde neleri nereye kadar yapacağımız, milli birlik ve kardeşlik projemizde açıkladık" diyerek şöyle devam etti:

"Biz baldıran zehiride olsa ülkemizin refahı için içeriz. Yeter ki ülkemizin değerler sinsilesi içinden bir şey istenmesin. Tek millet, tek bayrak, tek millet dedik. Burada herkese yer var. Bu toplumun içinde ne kadar farklı etnik grup olursa olsun kardeşçe yaşama çalışmaları içindeyiz. Herkesi kucakladık, bölgeleri kucakladık. Aynı şekilde dini azınlıklar konusunda herkese eşit mesafede durduk. Azınlık vakıflarının el konulan varlıkları peyder pey teslim ediyoruz. Bunu bizim iktidarımız yaptı. Biz Avrupa'ya örneğiz. Onlar bunu yapmadı."

"HER ŞEYE RAĞMEN BU ADIMI ATTIK"

Bir gazetecinin, "Öcalan'ın mektubunda yer alan 15 Ağustos sınır dışına çıkılacağı ve Nevruz'da silah bırakması ifade edilmiş. Silah bırakacaklarını düşünüyor musunuz?" şeklinde ki sorusuna Başbakan Erdoğan şöyle yanıt verdi:

"Bunları nasıl duyduğunuz bilmiyorum. Bu işi dallandırıp budaklandırma içinde değiliz. Terör örgütü silahları bırakıp ülkemizi terk ettikten sonra ülkemizde herhangi bir sorun olmayacaktır. Bu olmadığı takdirde güvenlik güçlerimizle mücadelemize devam edeceğiz. Mücade bir sebep değildir. Silahlar bırakılsın gömülsün. Ülkemizde kalmak isterlerse, suça bulaşmamış olanlar içinde hanelerine annelerine babalarına kavuşabilirler. Biz bunları hep açıkladık ama bunları anlamak istemeyenler oldu. Başka ülkelere gitmek isterlerse dünyada gidilecek yer çok. Ama milletimiz bize diyor ki, 'artık analar ağlamasın'. Biz bütün riskleri sırtlanarak, her şeye rağmen bu adımı attık. Bundan sonrada atmaya devam edeceğiz. Yeterki milli birlik ve beraberlik bu ülkede hakim olsun."

"ET TIRNAK"

Başbakan Erdoğan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında,"etle tırnak değiliz" sözlerinin hatırlatılması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Demirtaş'ın birşeyi iyi öğrenmesi lazım. Bu ülkede iki ayrı halk diye teşhiş yaparsanız ayrımcılıktır. Et ile tırnak derseniz bu halkların kaynaşmasındır. Bu yanlış bir teşhistir. Ben bu ülkede Kürt kardeşlerimle et ile tırnak gibiyim. Şu halk bu halk diye bir ayrım yok. Bu ideal olandır. Biz bu ülkede, ben Kürt kardeşlerimle et tırnak gibiyim, o nedir bilemem. Biz etnik ayrımcılığı ortadan kaldırıken et tırnak diye bakıyoruz olaya. Ana muhalefet partisi genel başkanın yaklaşımı ayrı bir dert. Yanında hukukçular var, onlar da anlamıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin ceza evlerinde tutsak olmaz, tutuklu olur. Herhalde bunu anlarlar ve kendisine söylerler."

Erdoğan ayrıca çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazı bulunması üzerinde başlatılan çalışmalar konusunda henüz bir gelişme olmadığını açıkladı.