ERDOĞAN DÜNYAYI DÜNYA ERDOĞAN'I SUÇLUYOR

ERDOĞAN DÜNYAYI DÜNYA ERDOĞAN'I SUÇLUYOR

Dünyanın gözü Türkiye'de de yaşanan son gelişmelerin ardından Kobani'ye dönmüş durumda. Avrupa'dan Ankara'ya peş peşe sert eleştiriler geliyor.

 Uzun süredir neredeyse tüm dünya Erdoğan'ı eleştiriyor. Bu eleştiriler gittikçe sertleşmeyede başladı. Gezi olaylarında ki tutumundan dolayı dünyada büyük prestij kaybeden Erdoğan'ı, şimdide Kobani'de yaşanan dramdan sorumlu tutmaya başladılar. Cumhuriyet.com sitesinde yayınlanan analizde bu konuda dünyadan gelen tepkiler böyle konu ediliyor.

MERKEL'DE SESİNİ YÜKSELTTİ

Işid'e karşı kurulan koalisyonun büyük üyelerinden Almanya başbakanı Merkel'de Erdoğan'a karşı uzun süredir sürdürdüğü sessizliğini bozdu. İşte Merkel'in sözleri.

Federal Parlamento Dışişleri Komisyonunda konuşan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'yi IŞİD'e karşı bir şey yapmamakla suçladı. "Aslında bir NATO ülkesinden önceliklerini iyi belirlemesi ve ona göre hareket etmesi beklenir. IŞİD ile mücadele de Ankara açısından öncelikli bir konudur" ifadelerini kullanan Merkel, "Ankara’nın tutumu bizi de etkiliyor. Olaylar bize zarar veriyor" diye konuştu.

merkel_2622302b.jpg

LE MONDE: KOBANİ, TÜRKİYE'NİN HATASI

Türkiye'nin Suriye politikasına bir eleştiri de Fransız gazetesi Le Monde'dan geldi. Gazete, "Kobani, Türkiye'nin hatası" diye yazdı. Le Monde’da yer alan makalede, Türkiye’nin Suriye krizine yönelik politikalarının bölgesel ve yerel olmak üzere çifte trajediyle sonuçlandığı belirtiliyor. Yaşanan krizin Cumhurbaşkanı Erdoğan için "kişisel bir gerileme" olduğu vurgulanan yazıda, "Kobani’de yaşananlar, Türkiye’nin müdahale etmesi halinde farklı olabilirdi" deniyor.

HİÇ BİR ŞEY YAPMADI

İlk dramın Kobani'de yaşandığını ve Türkiye'nin IŞİD'in ilerleyişini durdurmak için "Hiçbir şey yapmadığını" değinen gazete, Türkiye'nin müdahale etmeme nedeninin sınırında bağımsız bir Kürt bölgesini istememesinin yattığını ifade ediyor. Erdoğan’ın "Bizim için IŞİD ne ise PKK de odur" açıklamasının hatırlatıldığı yazıda Ankara'nın hala IŞİD'i Kürtlere tercih ettiği belirtiliyor. Yazıda bu yaşananların ikinci bir dramı beraberinde getirdiğini belirterek Türkiye'de yaşanan Kobani protestolarını ve bu eylemlerde birçok kişinin hayatını kaybettiği vurgulanıyor.

ESADI YIKMAK İÇİN

Gazete, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme hırsıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şantaj yapmak için yolu olduğunun altı çiziyor." Yazıda, "ABD’nin Şam rejimine karşı harekete geçmemesi durumunda Ankara IŞİD’e karşı etkili bir şekilde müdahil olmayacak. Bu, bölgesel istikrarsızlığı durdurmayacak ve Türkiye’nin istikrarını içeriden etkileyebilecek gerçek dışı bir politika" deniliyor.

NEW YORK TIMES'TAN ERDOĞAN İÇİN AĞIR YAZI

New York Times gazetesi Erdoğan için yayımladığı başyazıda, "Şu anda bölgesel bir kriz yaşanırken, liderlikten başka her şeyi yapıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı