ERDOĞAN ÇİN FÜZE ANLAŞMASINI DA YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDI

ERDOĞAN ÇİN FÜZE ANLAŞMASINI DA YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDI

İşte o açıklama

Türkiye’nin uzun menzilli füze iştahı karmaşaya döndü. NATO sistem uyumsuzluğu vurgusu yaparken, diğer ülkelerin aksine altyapı bilgilerini de paylaşmayı kabul eden Çin’in teklifini son NATO zirvesi olumsuz etkiledi.

Türkiye’nin uzun menzilli füze savunma sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çin ile yapılan görüşmelerde sorun çıktığı açıklamasına Pekin yönetiminden cevap geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Bayan Hua Chunying, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Erdoğan’ın son açıklamaları ve Türkiye’nin şu an diğer taraflarla görüştüğü yönündeki soruyu cevapladı.

Hua, "Çinli ve Türk firmalar arasında işbirliği, askeri alandaki normal bir ticaret işbirliğidir. Çin, Türk tarafının, kendi çıkarları doğrultusunda bir karar vereceğine inanıyor’’ diye konuştu.

'ÇİN İLE ARAMIZDA UYUŞMAZLIKLAR ÇIKTI'

NATO zirvesi sonrası uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, “Gerek ortak üretim, gerek know-how meselesinde daha sonra bazı uyuşmazlıklar çıktı Çin ile aramızda. Şu anda buna rağmen arkadaşlar görüşmeye devam ediyor ama ikinci sıradaki Fransa yeni tekliflerle önümüze geldi. Şu anda Fransa ile görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü burada bizim için ortak üretim çok çok önemli.” ifadelerini kullanmıştı.

Çin söz konusu ihaleye en yüksek teklifi vermişti. Türkiye, müzakere sürecini kısa süre önce 4 ay daha uzatma kararı almıştı.

Sözcü Hua daha önce de bu konuda, "Çinli savunma şirketiyle Türkiye'nin işbirliğinin, iki ülke arasında normal askeri ticaret işbirliğidir. İlgili taraflar, tarafsız ve mantıklı davranarak, normal ticari rekabeti iyasileştirmemesi gerekir.’’ açıklamasında bulunmuştu.

Çinli sözcü konuşmasında ayrıca, Çin’in silah satışındaki prensibine de değinerek, "Çin hükümeti, öteden beri temkinli ve sorumlu tavırla askeri ticaret işbirliğini yapmaktadır.’’ demişti. Haberler.com’un haberine göre; Çin'in söz konusu ihracatının bölgesel ve küresel barış ve istikrara zarar vermeyeceği gibi, ithalatçı ülkenin içişlerine müdahale etmeme ilkesine de uyduğunu ifade eden Hua, bölgesel ya da küresel barışın etkilenmemesi için silah ihracatında çok katı kurallara sahip olduklarını da belirtmişti.

ÇİNLİ ŞİRKETE ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL

Öte yandan ihaleye katılan Çinli şirkete ulaşmak mümkün değil. Çin’in eski Uzay Sanayi Bakanlığı (MSI) yetkisi altında üretilen füze satışı için 1980 yılında kurulan Çin Hassas Makina İthalat ve İhracat Şirketi (CPMIEC) şu anda MSI'ın halefleri olan Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi (CASC) ve Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi Kurumu (CASIC) tarafından üretilen füzeleri pazarlıyor. CPMIEC kendisi füze üretmiyor, daha çok füze ve füze teknoloji sağlayıcıları ile yakın işbirliği bulunuyor. Şirket aynı zamanda, söz konusu Çinli sağlayıcıların ürünlerini pazarlama, görüşmelerini yapma, sipariş alma ve banka transfer işlemlerini gerçekleştiriyor.

İnternette sadece adı olan ancak irtibat bilgileri bulunmayan ve Çin ordusuna ait olduğu anlaşılan söz konusu şirketle röportaj yapmak için irtibat kurulması yönünde Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin Savunma Bakanlığı’na yapılan yazılı başvurudan olumlu bir netice çıkmadı. Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu şirketle irtibat konusunda ‘’yapacakları bir şey olmadığı’’ cevabını verirken, Çin Savunma Bakanlığı ise aylar önce gönderdiğimiz faksa hala cevap vermedi.

Kaynak:Haber Kaynağı