Erdoğan Bu Zehiri mi İçecek ?

Erdoğan Bu Zehiri mi İçecek ?

Başbakan Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamada "zehir olsa içerim" diyerek, barış için risk almak gerektiğini, o riski de göze aldığını belirtmişti

ERDOĞAN BU ZEHİRİ İÇECEK Mİ?

Kürt açılımı süreci geçen Cumartesi günü BDP li milletvekillerinden oluşan 3 kişilik heyetin İmralı Ceza Evinde Abdullah Öcalan ile görüşmesinden sonra resmen başlamış oldu. Taraflar kamu oyuna yaptıkları açıklamada barış mesajları vermeyi sürdürürken tüm Türkiye yaklaşan Nevruz Bayramın da neler olacağını konuşmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta BDP li Milletvekillerinin barış amaçlı ziyaretlerinin Sinop ve Samsun'da meydana gelen protesto olaylarına iktidar ve BDP kanadı "tahrik edildi" teşhisi koymuş, başbakan doğruda CHP yi suçlamıştı.  Olayların ardından yapılan açıklamalarda Karadeniz dahil tüm ülke halklarının barış istediği ama radikal gurupların tahrik edilerek bu barış girişimini sabote ettiği vurgulanmıştı. Başbakan Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamada "zehir olsa içerim" diyerek, barış için risk almak gerektiğini, o riski de göze aldığını belirtmişti.

İktidar ve Kürt tarafı arasında sürece ilişkin girişimler son hız devam ederken, yaklaşan Nevroz Bayramı'nın nasıl geçeceği ise merak konusuydu. Geçmiş yıllarda bir çok defa kanlı olaylara ve tahriklere konu olan Nevroz Bayramı bu yılda Cizre'de PKK bayrakları,Abdullah Öcalan posterleri, Türk Bayrağına saldırı ve silahlar ile karşılandı.

CİZRE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
 
 ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde BDP tarafından organize edilen nevruz kutlamalarından sonra yaklaşık 1000 kişilik grup, Nusaybin Caddesi'nde yürüyerek burada bekleyen polislere havai fişek ve molotof kokteyleri ile saldırdı. Polis, gaz bombası ve basınçlı su ile gösterilericileri dağıtırken, ilçe savaş alanına döndü. Mardin'in Nusaybin ilçesindeki kutlamalardan sonra yürüyen bir grup bir dershanede asılı bulunan Türk bayrağına taşlı saldırıda bulununca bayrak, dershane yetkilisi tarafından indirildi.

DEVLET KURUMLARI TAŞLANDI
 
Cizre'deki kutlamalar Dağkapı Mahallesi'ndeki Nevruz alanında yapıldı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlamalarda yüzleri kapalı bir grup PKK'yı simgeleyen bezler ve örgütün elebaşı Abdullah Öcalan fotoğrafları taşıdı. Kutlamalardan sonra yaklaşık 1000 kişilik grup Nusaybin Caddesi üzerinde yürüyeşe geçti. Ellerinde molotof kokteyleri ve havai fişek bulunan grup, cadde üzerinde önlem alan polislere saldırdı. Polisin göstericilere gaz bombası ile müdahale etmesi ile grup, bu kez İdil Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Grupta bulunan bazı kişiler bazı okullar ile Karayolları 95'inci Şube Şefliği binasını taşladı. Cizre'de çevre illerden yaklaşık yaklaşık 1500 polis ile göstericiler arasında Cudi ile Nuh Mahallesi'nde kovalamaca ve yer yer çatışmalar oldu.
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde Nevruz alanında yapılan kutlamaya BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna ve BDP'li Belediye başkanları katıldı. Mardin merkez ve Malatya'dan gelen polislerin geniş önlem aldığı ilçede, kutlamalara katılmak isteyenler alana 5 farklı noktadan arama yapılarak alındı. Kontrol noktasında gençler ile polis arasında zaman zaman çıkan gerginlik BDP'lilerin araya girmesi ile büyümeden önlendi.

OLAYLARIN İÇERİSİNDE ATEŞKESTEN SÖZ ETTİ

Abdullah Öcalan ve PKK flama ile posterlerinin açıldığı kutlamalarda BDP milletvekili Emine Ayna bir konuşma yaptı. Ayna, Mart ayanın kendileri için özgürlük ve eylem ayı olduğunu belirterek, "Bu Mart ayının başka bir anlamı var. PKK'nın ilan ettiği ve son kez dediği ateşkesin olduğu kritik bir süreçteyiz. Bir yandan görüşmeler sürüyor, bir yandan Cemil Çiçek 'halkı muhatap alırız' diyor. Eğer Cemil Çicek'in o görüşmelerde haberi yoksa o devlet makamını işgal etmesin. Herhalde İmralı Cezaevi'ne 'Sarı çizmeli Mehmet Ağa' gitmiyor. Burada önemli olan orada bir görüşme yapılıyor olmasıdır. O görüşmelerde ana dilde eğitim, Kürtler'in siyasi statüsü ve anayasal hakları ele alınıyor" dedi.
 
AYNA: ÖCALAN KÜRT HALKININ LİDERİDİR
 
Ayna, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Abdullah Öcalan, beğenseniz de beğenmesiniz de, isteseniz de istemeseniz de, içinize sinse de sinmese de Kürt halkının lideridir. Tüm dünya halklarını nasıl bir lideri varsa o halk için mücadele yürütmüşse Kürt halkın lideri de odur. Kürt sorununa imha ve inkar ile yaklaşırsanız Kürt halkı ile barış olmaz. Kürt sorunun çözüm yolu bunu siyasal bir sorun olarak kabul etmekten geçer. Çözüm için atılacak bir sürü adım var. Kimisi küçük, isimi büyük ama her şey büyükten başlamaz. Her şeyin usulü barış üslubudur. Barış üslup içinde terör yoktur. Çözüm olmaz yoktur. Biz de diyoruz ki tüm Türkiye ve Kürdistan da eşit ve özgür yaşayalım."
Konuşma ve konserden sonra nevruz kutmalasına katılanlardan bir grup ilçe merkezinde kurulan "Demoktratik Çözüm" adı verilen çadıra yürüdü. Grupta bulunanlardan bazılarının bir dershanenin önünde asısılı duran Türk bayrağına doğru taşlı saldırıya geçmesi üzerine dershaneden bir yetkili bayrağı indirdi