Erdoğan Bu Habere Çok Kızacak

Erdoğan Bu Habere Çok Kızacak

REUTERS'TEN AYNI GÜN İKİ TÜRKİYE MAKALESİ BİRDEN

Dünya medyasının gözleri son zamanlarda sürekli Türkiye üzerinde. Olup bitenleri kendi medyamızdan bile önde ve ayrıntılı takip eden yabancı basın, gelişmeleri çarpıtmadan ve anında servis etmeye çabalıyor.Eylül ayında peşpeşe yayınladığı Türkiye fotoğrafları ile dünya medyasının dikaktini çeken Reuters, fotoğraflarda çarşaflı kadınlardan, kuran kurslarından, islami derneklerden kareler yayınşamıştı. Gezi olaylarında Erdoğan'a sorduğu soruyla sinirlendiren Reuters Muhabirine Erdoğan kızarak" Benim evde %50'im var senin neyin var? diye sormuştu.



Yurtiçinde ve dışında İzlediği anti laik politikalar yüzünden tüm dünyada yalnızlaşan Başbakan Erdoğan'a ağır bir eleştiride dünyaca ünlü haber ajansı Reuters'ten geldi. Küresel anlamda binlerce muhabir çalışanı ile tüm dünya medyasında haber servis eden Reuters, bu gün Türkiye ve AKP politikalarına sert eleştiri getirdiği iki ayrı konuda makale yayınladı. Yerel kaynaklara dayandırdığı her iki makalesinde de Erdoğan'ın politikalarını şiddetle eleştiren Reuters, son günlerin çok konuşulan "kızlı erkekli" konusunda da vatandaş yorumlarına yer verdi. İşte Reuters'in o makalelerinden kısa özetler.


ATATÜRK'ÜN TEMSİL ETTİĞİ HERŞEY AYAKLAR ALTINA ALINIYOR
 
Hümeyra Pamuk ve Gülsen Solaker imzalı haberde Türkiye’de hükümetin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “üç çocuk” tavsiyesi, alkol satışı kısıtlamalarına ve “kızlı-erkekli” öğrenci evleri gibi konulardaki söylem ve eylemlerinin “Kemalistleri” ürküttüğü ifade edilerek bu zincirin son halkalarından birinin de Öğrenci Andı’nın kaldırılması olduğu belirtildi.
10 Kasım’da Anıtkabir’in 1 milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilmesinin de bu huzursuzluğun göstergesi olduğu ifade edilen haberde, beş arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan Ankara’ya sırf bu ziyaret için giden 36 yaşındaki bir sigortacının görüşlerine yer verildi. İlk defa bu yıl Anıtkabir’e giden Özgür Diker isimli vatandaş Reuters’a, “Atatürk’ün temsil ettiği her şeyi ayaklar altına alıyorlar ve ben de tepkimi gösterme ihtiyacı hissettim. Bugün elimizde bir demokrasi kırıntısı varsa bunu Atatürk’e borçluyuz” dedi.

DEVLET EVLERİMİZE GİRMEYE ÇALIŞIYOR

 
46 yaşındaki emekli bankacı Neşe Yıldız ise öğrenci evleriyle ilgili olarak, “Erkekler ve kadınların aynı yurtta kalmasıyla ilgili tartışma bardağı taşıran son damla oldu. Devlet evlerimize girmeye çalışıyor ve onların çocuklarının ahlaki değerleri olduğu bizimkilerin ise olmadığına dair bir izlenim yaratıyorlar” dedi.
Ajansa konuşan akademisyen Tanıl Bora ise, “Burada Türkiye’nin İran’a dönüşmesinden bahsetmiyoruz. Ancak ahlaki otoriterliğin yükselişte olduğunu da kimse inkar edemez” diye konuştu.
 
İKİNCİ HABERİN KONUSU KÜRT SORUNU
 
Reuters’ın Daren Butler imzalı ikinci haberinde ise Batman’da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan düğün saldırısının Kürtler arasındaki bölünmeleri yansıttığı ifade edildi.
Haberde saldırıyla ilgili olarak BDP ile “Sünni İslamcı Kürt partisi” Hüda-Par arasında yaşanan tansiyon vurgulandı. Bu bölünmenin Suriye’deki gerginliğin bir yansıması olduğunu öne süren Butler, Ankara’nın da Kürt sorununun çözümü için attığı adımların bu engele takıldığını savundu.

BDP'Lİ MİLLETVEKİLİ BİLE "UNUTMAK KOLAY DEĞİL" DEDİ

 
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Reuters’a yaptığı açıklamada, 1990’larda Güneydoğu’da Hizbullah ile PKK arasında yaşanan kanlı çatışmaları hatırlatarak, “Dökülen bu kan iki tarafın arasındaki düşmanlığın kaynağı ve insanların bu olanları unutabilmesi çok kolay değil” dedi.
Haberde tansiyonun PKK yanlılarının savunduğu ve Ankara’nın şiddetle reddettiği Türkiye’nin Suriye’de radikal İslamcıları desteklediği iddialarıyla daha da alevlendiği ifade edildi.