ERDOĞAN "BOZDURUN" DEDİĞİNDE KİMLER NE KADAR DOLAR ALMIŞ

ERDOĞAN "BOZDURUN" DEDİĞİNDE KİMLER NE KADAR DOLAR ALMIŞ

Başta Erdoğan'ın ekonomik kurmayları ve zaman zaman kendisi de Dolar'ın sürekli düşeceğini empoze etmelerine rağmen kur rekor üzerine rekor kırarak % 15'in üzerinde Dolar lehine artarak Dolar spekülatörlerine büyük miktarda servet kazandırdı.

Erdoğan ve AKP'ye yakın medyanın çağrıları üzerine ülke genelinde yapılan "dolar bozdurma" gösterilerinin hiç bir işe yaramadığı netleşti. 3.38 TL düzeyine kadar düşen Dolar bu gün yeniden 3.50 sınırına yaklaştı.

TÜRKİYE'NİN BORÇ YÜKÜ KATLANDI

Dolar'da meydana gelen ve kısa sürede gerçekleşen bu hareketlenmenin, kısa vade borçları yüksek olan Türkiye için ciddi bir risk oluşturduğu AKP iktidarı tarafından çok geç algılandı. Başta Erdoğan'ın ekonomik kurmayları ve zaman zaman kendiside Dolar'ın sürekli düşeceğini empoze etmelerine rağmen kur rekor üzerine rekor kırarak % 15'in üzerinde Dolar lehine artarak Dolar spekilatörlerine büyük miktarda servet kazandırdı.

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISINA UYANLAR ZARARDA

Erdoğan'ın çağrısına uyarak Dolar bozduranlar bile son 2 günde ciddi bir zarar gördüler. Dolar 2.80 TL ye düşecek açıklaması yapan Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut'un tavsiyelerinin tersini yapanlar ise çok kısa bir sürede büyük oranda kar elde ettiler.

DOLAR'A HÜCÜM EDENLER KİMLER

Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın her konuşmasında yükselen Dolar kurundan dolayı kimlerin kar ettiği ise banaka verilerinde net olarakgöründü. Verilere bakıldığında Erdoğan'ın "Dolarınızı bozun" tavsiyesini yaptığı her seferde dolara açık bir hucum gözlendiği, satış yerine alımlar yapıldığı ortaya çıktı. İşte Cumhuriyet'in konuya ilşkin yaptığı haber.

Dolardaki küresel güçlü seyir ve iç siyasi riskler nedeniyle dolar/TL'de baskı sürerken, veriler ‘dolarlarınızı bozdurun’ çağrılarına rağmen yurttaşın ve şirketlerin bankalardaki döviz mevduatının arttığını gösteriyor.
 
ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI DOLARA HÜCUM GETİRDİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Kasım 2016 tarihinde uluslararası döviz baskısından kurtulmak için "altın" önerisinde bulunarak, "Finans sektöründe katılımcı finans anlayışının, para biriminde hatta altına endeksli bir adımın atılmasının çok daha isabetli olacağı inancındayım. Altınla ifade ettiğimiz zaman bu para birimlerinin baskısı altında kalmayız" dedi. Ancak, bu çağrıya ve dolar bozdurma kampanyalarına rağmen, bankalardaki "Dolar mevduatı" yükseldi.
 
 KUR YÜKSELDİKÇE KAR AMAÇLI SATIŞLAR YERİNE SÜREKLİ ALIM OLMUŞ

Normal şartlarda kur yükselince para kazanmak isteyen vatandaşın dövizini satması gerekir. Böylece bankalardaki Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) azalır. İşte bu eğilim son haftalarda tersine döndü. Döviz arttığı halde yurttaşlar ve şirketler döviz hesaplarını azaltacak yönde adım atmayıp tersine hesaplarını artırdı. 

11 KASIMDA DOLAR ALIM PATLAMASI

11 Kasım’daki DTH toplamı 170.4 milyar dolardı ve dolar kuru da 3.20 düzeyinde bulunuyordu. 18 Kasım’da dolar 3.31’e yükselirken DTH da 171.8 milyar dolara çıktı.

25 Kasım’a gelindiğinde dolar 3.44 liraya ulaşırken, DTH da 172.3 milyar doları buldu. Bir sonraki hafta da DTH artmaya devam etti ve 173.1 milyar dolara çıktı. Bu tarihlerde dolar 3.52 TL civarındaydı. Özetle son dört haftada bankalardaki döviz hesaplarında 2.7 milyar dolar artış yaşandı.

 NEGAYİF AYRIŞMA

Yurtiçinde son dönemdeki birçok gelişme yatırımcı algısını bozmuş durumda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın halen yüksek faize karşı olduğu yönünde açıklamalar yapması TL’de negatif ayrışmanın ana unsuru.

NEDEN YÜKSELDİ

Diğer taraftan AKP’nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifi ardından bahar aylarında referandum ihtimali ve bu dönemde bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri, gazetecilere yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar, idam konusu, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler ve OHAL belirsizliği de negatif ayrışmayı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı