ERDOĞAN AVRUPA'YI TEHDİT ETTİ, BBC BÖYLE DUYURDU

ERDOĞAN AVRUPA'YI TEHDİT ETTİ, BBC BÖYLE DUYURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Birliği arasında varılan mülteci iade anlaşmasının şartları uygulanmazsa " İadeyi onaylamam"" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) göçmen krizinin çözümü için vardıkları "Geri Kabul Anlaşması'ndaki" taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, Türkiye'nin de anlaşmayı uygulamayacağını söyledi.

YASAL GÖÇ

Polis teşkilatının 171. kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda polisleri kabul eden Erdoğan yaptığı konuşmada, anlaşmanın herşeyden önce Ege'de can kaybını önlemeyi ve yasadışı göçün yerini yasal göçün almasını sağlamayı amaçladığını belirtti.
"Burada takip edilmesi gereken bir süreç vardır, belli şartlar vardır" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ONAYLAMAM

"Şayet Avrupa Birliği, atması gereken adımları atmaz, taahhütlerini yerine getirmezse, Türkiye de anlaşmayı uygulamaz. Şahsen, benim onayımdan geçecek olan bu tür şeylerde asla bir iade, onay almaz. Çünkü her şey verilen söz neyse, mutabakat metni neyse o metne göre olur."
Erdoğan, AB'nin bugüne dek hangi adımları atmadığını ve atması gerektiğini ise söylemedi.
Yunanistan Türkiye'ye göçmen iadelerini durdurdu. İlk göçmen kafilesi Dikili'ye geldi.

MİLLETİMİZİ TEDİRGİN ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Erdoğan ayrıca "Türkiye'nin Avrupa'dan gönderilenlerin tamamını alacağı" gibi yanlış bir algı yaratıldığını söyledi.

"Türkiye tampon bölgeye dönecek"  şeklindeki yorumlara da tepki gösteren Erdoğan, "Aslı astarı olmayan ifadelerle, yalanlarla milletimizi tedirgin etmeye çalışıyorlar. Geri Kabul Anlaşması'nın sorgusuz, sualsiz, şartsız iadeyi mümkün kıldığını iddia ediyorlar" diye konuştu ve şunları ekledi:
"Bu da hakikati tahrif etmektir, böyle bir şey yok. Zira geri kabul ancak ilgili ülkenin onayı ve rızasıyla yapılabilir. Bu onay ve rıza olmadan böyle bir şey yapılamaz.

ANLAŞMA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmaya göre, Yunanistan'a ulaşan göçmenlerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecek.
Bunun karşılığında da AB ülkeleri, Türkiye'den göçmenleri kendi ülkelerine alacak.
Anlaşma ayrıca Türkiye'ye mali destek sağlanmasını ve AB'yle tam üyelik müzakerelerinin hızlandırılmasını da öngörüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı