ERDOĞAN: AVRUPA ÜLKELERİNDEN DAHA DEMOKRATIZ

ERDOĞAN: AVRUPA ÜLKELERİNDEN DAHA DEMOKRATIZ

Türkiye bugüne kadar benzeri bir tehdide maruz kalan ya da kalacak olan batılı ülkelerden çok daha demokrat, çok daha hoşgörülü, çok da hukuku devleti ilkelerine uygun terörle mücadele pratiği ortaya koyuyoruz

ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü kutlamaları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde Çanakkale'de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale savaşı o dönemle nasıl çok önemli gelişmelere yol açtıysa, bu dönemde de bölgemizde yaşananların da önemli olduğunun söyledi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE SESLENDİ

Erdoğan, "Buradan bir kez daha terör örgütlerine doğrudan ya da dolaylı olarak kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Türkiye'de patlayan bombaları, televizyon ekranlarından seyretmek sizin için bir şeyler ifade etmiyor olabilir. Aynı bombalar, sizin şehirlerinizde patlamaya başladığınızda bizim ne hissettiğimizi, mutlaka anlayacaksınız. Ama o zaman her şey çok geç olacak" dedi.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN KONUŞTU

Törende son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı. Tribünleri selamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale'de destan yazan kahramanları, şehitleri, gazileri rahmet ve şükranla andıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:

"Evlatlarını 'Çanakkale'ye git evladım yıllarca ben oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım. Haydi yavrum haydi git ya gazi ol ya şehit ol' diye yollayan kimi zaman da çocuğunun şehit haberini almadan hayatını kaybeden analar, babalar için rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Mekanlarını cennet eylesin. Aynı şekilde binlerce kilometre ileriden gelip burada hayatlarını kaybeden o zamandan beri topraklarımız da misafir ettiğimiz diğer ülke askerlerini anıyorum. Çanakkale savaşlarını bugünümüzü kurtarana maziye kahramanlığını büyüklüğünü iade eden bu toprakları bize sonsuz vatan yapan Gazi Mustafa Kemal'i de rahmetle yad ediyorum. Gazi'nin 'tarihlerin tarihlerini bilmeyen milletler başka milletlerin avı olurlar' sözünün en güzel örneği bu topraklardır."

6-7 EKİM OLAYLARINI HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Güneydoğu'da 6-8 Ekim 2014'te meydana gelen olaylara da değinerek, "Benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler Kürdü Kürt kardeşime öldürtenler kimler?" diye sordu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler? Benim polisimin karşısına dikilenler kimler? Peki bunlara alkış tutanlar kimler? Bunları övenler kimler? Destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil. Unutmayın gençler, millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler illet olmak kolay. Bölgemiz bugün tarihi yol ayrımında. Önemli süreçte gözler Türkiye'ye yönelmiş durumda. Umutlar bir kez daha Türkiye'ye bağlanmıştır. Karşımızdaki zorluklar ne kadar zorlu olursa olsun. Başarılı olmak, millet olarak bizim en önemli vasfımızdır. Gençler, sakın umudunuzu yitirmeyin. Allahın izniyle bu millet güçlüdür. Biz bir ölür bin diriliriz, bunu böyle biliniz. Onun için ne diyoruz. Tek millet diyoruz. 79 milyonuyla tek millet. Tek bayrak diyoruz. Türk bayrağından başka bir bayrak tanımıyoruz. Paçavraları bu milletin evlatlarına bayrak olarak sunanların karşı 'Bayraklar bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Üç, tek vatan. 780 bin kilometrekareyle. Dört, tek devlet. Devlet içinde devlete tanımıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden başka bir devlet asla. Yok paralel devletmiş, yok şuymuş yok buymuş asla. Dün Çanakkale önlerine gemileriyle, uçaklarıyla, eğitimli askerleriyle gelenler, hiç ummadıkları bir mağlubiyetle karşılaştılar. Çanakkale sahillerinde güneşlenecekleri sayfiye yeri olarak bakanlar, buraların mezarları olacağını hiç düşünmemişlerdi. Donanma gemileri birer birer o boğazın sularına gömülürken seçkin birlikleri eriyip gittiklerinde, karşılarında tüm çıplağıyla duran gerçeklere inanmak istememişlerdir. Çünkü onlar için tek hedef vardı İstanbul. İstanbul'u feda edebilir miydik? Onun için geçilmesi gereken yer Çanakkale'ydi. Ve geçemediler. İstanbul'un üzerinde çok hevesi olanlar vardı. Ama hepsinin hevesleri kursaklarında kaldı."

"İÇERİDE DIŞARIYA OYUN OYNAYANLARI AYNI AKİBET BEKLİYOR"

Güneydoğu illerinde yaşanan terör olaylarına da değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün de içerde ve dışarı da milletimizi köşeye sıkıştırmak için her türlü oynayanları, hiç şüphenizi olmasın aynı akıbet bekliyor" dedi. Son olaylarda 300'ün üzerinde şehit verildiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama tüm operasyonlarda 2 bin kişi bu noktada, bu operasyonlarda kaybolup gittiler. Bu çoğrafyayı tanımayanlar için çok kolay ve basit gibi gözüken işler, bir anda içinden çıkılamayan dev krizlere dönüşebilir. Yaşanın krizlerin insani ve ekonomik maliyetleri asla bölgemizle de sınırlı kalmamıştır, kalmayacaktır. Çanakkale savaşının o dönemde nasıl çok önemli gelişmelere yol açtığını tarih kitaplarında görülüyor. Gençler, şu dönemde de bölgemizde yaşananların kimler için ne tür tarihi değişikliklere vesile olacağını inşallah hep birlikte yaşayacak ve göreceğiz. Bu süreçte bize düşen 2023 hedeflerine sık sıkıya sarılmaktır. 'Zor oyunu bozar' diye bir atasözü var. 

"MANKURT OLARAK NİTELENDİRDİĞİM AŞAĞILIK MAHLUKLAR"

"Karşımıza mertçe kim çıkarsa çıksın, ne kadar güçlü olursa olsun yılmayız, korkamayız ve mücadeleden kaçmayız" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ama terör denen ve karşımıza en alçak en sinsi en ahlaksız en insanlık dışı yöntemlere çıkan yöntem, işimizi gerçekten zorlaştırıyor" dedi. Bunun son örneğinin Ankara'da yaşandığını kaydeden Erdoğan, "İşte son örneğini geçtiğimiz Pazar günü Ankara'da Kızılay'da yaşanan saldırıyla yaşadık. Masum insanların arasına giren bir bombalı araç, 35 insanımızın hayatına mal oldu. Çok sayıda vatandaşlarımızın yaralanmasına sebebiyet verdi. Terör örgütlerinin maşa olarak kullandıkları, rahmetli Cengiz Aytmatov'dan ilham alarak 'mankurt' olarak nitelendirdiğim o aşağılık mahlukların, hainlikleri karşısında öfkeye kapılmamak mümkün değil. Dikkat ediniz ülkemizde ve bölgede ne kadar terör örgütü varsa, hepsi Türkiye'ye karşı birleşti" diye konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİNİ TERÖR KONUSUNDA UYARDI

Avrupa ülkelerini terör konusunda uyaran ve sert eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başta batı ülkeleri olmak üzere pek çok devlet hala bu örgütlere karşı ilkeli bir tavır ortaya koyamıyor. Belçika'da bugün toplantı var. Bürükselde bugün toplantı var. Toplantının yapıldığı binanın hemen arkasında bölücü terör örgütü PKK'yı terör örgütü olarak ilan eden ülkelerden Belçika, onların paçavralarını dalgalandırmak suretiyle izin veriyor" dedi. Erdoğan, bu ülkelerin dürüst ve samimi davranmadıklarını da belirterek, şöyle dedi:

"Bunlara ikircikli davranıyorlar. Bugün güya indirmişler, oradaki posterlere kaldırmışlar. Kime anlatıyorsunuz ya. Dürüst olun dürüst samimi olun. Bunlara aldanacak bir Türkiye yok, bir Türk milleti yok, bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular. İşte Ankara'da patlayan bombanın, şehrin ortasında terör örgütüne şov yapma imkanının sağlandığı Brüksel'de ya da Avrupa'nın herhangi biri yerinde patlamaması için hiçbir sebep yok. Bu açık gerçeği rağmen AB ülkelerinin, hala aymazlık içinde hareket ediyor olmaları, mayın tarlasında dans ediyor gibidir. Ne zaman mayına basacağını bilemezsiniz. Ama bunun kaçınılmaz bir son olduğunu bilinmelidir. Buradan bir kez daha terör örgütlerine doğrudan ya da dolaylı olarak kucak açan, destek veren ülkelere sesleniyorum. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Türkiye'de patlayan bombaları, televizyon ekranlarından seyretmek sizin bir şeyler ifade etmiyor olabilir. Aynı bombalar, sizin şehirlerinizde patlamaya başladığınızda bizim ne hissettiğimiz, mutlaka anlayacaksınız. Ama o zaman her şey çok geç olacak. Kendi ülkenizi hedef aldığında izin vermeyeceğiniz ama sırf Türkiye'yi hedef aldığı için desteklemekten vazgeçin. Ülkenizde bir bombalı saldırı olduğunda ve sizin bir milletvekiliniz, o intihar eylemcisinin taziyesine gittiğinde ona karşı neler yapabileceğinizi çok iyi biliyorum. Aynı şekilde ülkenizde akademisyen, gazeteci, STK temsilcisi sıfatıyla ülkenizin birliğine bütünlüğünü yönelik eylem yapan, terör örgütüne destek verdiğinde sizin tavrınızın ne olacağını gayet iyi kestiririz."

"AVRUPA ÜLKELERİNDEN ÇOK DAHA DEMOKRATIZ"

Terörle mücadele konusunda çok demokrat olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şundan emin oluruz. Türkiye bugüne kadar benzeri bir tehdide maruz kalan ya da kalacak olan batılı ülkelerden çok daha demokrat, çok daha hoşgörülü, çok da hukuku devleti ilkelerine uygun terörle mücadele pratiği ortaya koyuyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi. Avrupa ülkelerinden empati yapmalarını beklediklerini kaydeden Erdoğan. Sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizdeki terörle mücadele yöntemleri inanın bana benzer durumları İngiltere, Fransa'da, ABD'de yapılan yapılacak olan uygulamalardan çok daha insaflıdır. Temel hak ve özgürlüklere çok daha uygundur. Biz ne yaptığımızı nasılı bir mücadele verdiğimizi, kimlere karşı mücadele ettiğimizi gayet iyi biliyoruz. AB'nin değil uluslararası kurumların eleştirilerine bakarken de, gerçekten adilse kulak veririz, değilse kusura bakmasınlar. 

TÖRENLERDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Çanakkale Zaferi kutlamalarının yapıldığı kentte polis ve jandarma da geniş güvenlik önlemleri aldı. Kentte, birçok ilden takviye polis ekipleri görev aldı. Kutlamaların yapıldığı alanlardaki güzergahlar trafiğe kapatıldı. Polisin hemen tüm alanlarda, geniş önlemler alırken basın mensupları da, tören alanlarına girdikleri sırada sıkı aramalardan geçirildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı