"Erdoğan artık; İmparatorluk rüyası gören Sultan"

"Erdoğan artık; İmparatorluk rüyası gören Sultan"

İtalya basınında bir çok gazete bugün sayfalarında Türkiye’ye çok geniş yer verdi. Yorumlardan bazıları şöyle: "Erdoğan: “Sıfır tolerans”, “Erdoğan artık yeni Türkiye'nin muhalefetsiz sultanı değil", "İmparatorluk rüyası gören Sultan", "Bu kez Erdoğan al

İtalya basını:

İtalya basını, emniyet güçlerinin İstanbul'da Taksim Meydanı'na müdahalesi ve eyleme destek veren avukatların gözaltına alınmasına ilk sayfadan geniş yer ayırdı.

Corrriere della Sera gazetesi Internet sitesinde ilk sayfada yer alan haber "Türkiye, Taksim'de yine çatışma. Göstericiler: Direniş şimdi başlıyor" başlığı ve "Erdoğan ve sıfır tolerans" üst başlığıyla verildi. Haberin devamında, "İstanbul'da gösteriler durmuyor. Salı akşamı yüzlerce gösterici

Taksim Meydanı'na döndü. Polis göz yaşartıcı gaz yağmuruyla ve sürekli tazyikli suyla karşılık verdi" denildi.

"Sonuçta Erdoğan durmuyor: 'Gezi Parkı'ndaki ağaçları kaldıracağız, başka yere dikeceğiz' dedi. Bu açıklaması sıfır toleransa geçme niyetinin onayı oldu, polis operasyonları hızlandırdı" ifadesini kullandı.

La Repubblica gazetesi internet sitesinde Türkiye'deki olaylar, "İstanbul, polis Taksim Meydanı'nı boşalttı. Erdoğan, 'Artık yeter, sıfır tolerans" başlığıyla verildi. Haberin devamında, "Yüzlerce çevik kuvvet polisi meydanı boşalttı ve protestocularla dolu olan parka müdahale etti.

Ama akşam saatlerinde insanlar kentin merkezini işgal için geri döndü. Türk başbakan; Ülkeyi gözden düşürmek için bir plan. İşgalciler: Diktatör" ifadesi kullanıldı. Durumun her iki tarafta da kontrolden çıkma riski taşıdığı belirtilirken, polis müdahalesine göstericilerin de havai fişeklerle karşılık çıktığı ve alanda yer yer araçların ateş aldığı bildirildi. Haberde yaralı sayısı 18 olarak verilirken, avukatların gözaltına alınmasına da yer verildi.

La Stampa gazetesinin internet sitesinde, "Erdoğan: 'Sıfır tolerans'. Taksim'de gece çarpışması" başlığı altında verilen haberde, "Sultan Recep Tayyip Erdoğan'dan istifa etmesini istemek için ülkenin meydanlarına inen yüz binlerce gencin protesto hareketine demir yumruk" ifadesine yer verildi.

İstanbul'da gergin bir günün ardından yüze yakın yaralı ve bunlardan beşinin durumunun ağır olduğu iddia edilen haberde, bugüne kadar ülke genelinde 3 kişinin öldüğü, beş bin kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Haberde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'a 'diktatör' tanımını kullanması üzerinde de durulurken, "Demokrasiye karşı bir saldırıdır" sözlerine yer verildi. Uluslararası Af Örgütü'nün, "Acımasız ve utanç verici bir şiddet" tanımlamasının da yer aldığı haberde, 73 avukatın da gözaltına alındığı belirtildi.

Vatikan'da yayın yapan günlük Avvenire gazetesi internet sayfasında da "İstanbul, zırhlılar göstericileri dağıttı" başlığıyla duyurulan haberde, "Erdoğan: Sıfır tolerans" alt başlığıyla, Erdoğan'ın dış basın ve Internet kullanılarak ülke ekonomisinin çökertilmeye çalışıldığını iddia ettiği belirtildi.

Ülkenin en prestijli günlük ekonomi gazetesi İl Sole 24 Ore ise Internet sayfasında Türkiye'deki gelişmelere farklı açılardan yine birinci sayfadan yer verdi. Erdoğan'ın izlediği tutumun değerlendirildiği makalede, "İmparatorluk rüyası gören Sultan" başlığı altında, "Bu kez Erdoğan aldattı", "Protestocuların temsilcilerine söz vermesinin hemen ardından polisi Taksim Meydanı'nı boşaltmaya gönderdi.

Radikal sol gruplar, taş ve molotoflarla yanıt vererek tuzağa düştü" denilerek, böylece polise güç kullanma fırsatı tanıdıkları belirtildi. Erdoğan'ın taksimi güç kullanarak geri aldığı ancak bunun politik bir zafer olmadığı vurgusunun yapıldığı haberde, "Maçın ilk raundunu alsa da, ulusal bir lider olma emeli ve cumhurbaşkanı olma beklentisini tehlikeye attı" sözleri yer aldı. Haberde ayrıca, "Yeni bir dönem başladı ve Erdoğan artık yeni Türkiye'nin muhalefetsiz sultanı değil" denildi.

Gazetede yer alan diğer bir makalede ise "İki haftada İstanbul yüzde 15 kaybetti, Türk mucizesi bitiyor mu?" başlığıyla, ülke ekonomisinin başta turizm sektörü olmak üzere ağır bir darbeyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.