ERDOĞAN AMERİKA'YA REST ÇEKTİ

ERDOĞAN AMERİKA'YA REST ÇEKTİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamaları sorulan Erdoğan şunları söyledi

Cuma HİKMET

Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan resmen Amerika Devlet başkan Yardımcısı Joe Biden'i suçladı. Biden önceki gün Harwzrd Üniversitesinde yaptığı konuşmada Erdoğan'ı IŞİD'e destek olmakla suçlamıştı. Suçlama içerisinde Suidi Arabistan ve Katar'da bulunuyordu. Benzer suçlamayı BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Obama isim vermeden yapıştı. Ardından Dışleri bakanı Kerry'de Televizyonda yaptığı konuşmada iki kere yinelemişti. Ancak Biden açık açık isim verince kıyamet koptu.İşte ayrıntılar.

Bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kılan Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamaları sorulan Erdoğan şunları söyledi: 

BENİM İÇİN TARİH OLUR

"Bu konuda eğer Biden bu tür ifadelerle kullandıysa Biden benim için tarih olur. "  Asla benden böyle ifade sadır olmamıştır. Bir defa kimse Türkiye'ye -o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım- ve bu dönemde yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne bakın terör örgütü diyorum en ufak yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport ettik. Bunu yapan bu Türk hükümetidir. Bunu bilmelerine rağmen Fransa diyor ki benden bin savaşçı orada, İngiltere açıklama yapıyor BM 'de. 600 savaşçı şu anda orada diyor. Bunları kendileri söylüyor. Kendileri söyledikleri halde Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak yanlış birşey. Esefle karşıladım. En son ABD'de bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerinde bu noktada "biz yanlış yatık", "böyle bir duruşumuz oldu", "siz haklıydınız", asla böyle birşey olmamıştır. Onu da söylüyorum ve sayın Biden, eğer Harvard’da böyle birşey söylediyse bizden özür dilemesi lazım bizden. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşılarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" 

34057.jpg

041020141014500921314_2.jpg

İŞTE OBAMA'NIN YARDIMCISI BİDEN'İN SÖYLEDİKLERİNİN TAM METNİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD'in güç kazanmasında, ABD'nin müttefiki ülkelerin başrolü oynadığını, bunların da Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olduğunu söyledi. Yapılan bu direk suçlama Suriye İç savaşı çıktığından beri yüzbinlerce kadın çocuk ve sivilin ölümlerinden de sorumlu olmak anlamına geliyor. İşte Bidden'in o kiritik konuşması

"ABD'İNİN BÖLGEDE Kİ EN BÜYÜK PROBLEMİ MÜTTEFİKLERİMİZDİR"

Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'e, ABD'nin kilit müttefikleri olan bu ülkeler tarafından, Beşar Esad'ı devirmek amacıyla para ve cephane yağdırıldığını savunan Biden, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "ABD'nin, Suriye'de en büyük problemi bölgesel müttefiklerdi" dedi. Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsü John F. Kennedy Jr. Forumu'nda konuşan Biden, "Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Esad'ı devirmeye öylesine kararlıydılar ki, bir anlamda Alevi-Sunni savaşının temsilini başlattılar. Esad'a karşı savaşan kim varsa yüz milyonlarca dolar para, tonlarca silah yağdırdılar. Kendilerini, bu gruplara destek vermeme konusunda ikna edemedik" diye konuştu.
Bu sözleriyle, Suriye'de iç savaşın başlamasından ABD'yi soyutlayan Biden, Obama Yönetimi'nin Suriye'de izlediği politikaları savundu. Biden, "Suriye'de ılımlı muhalefete zamanında destek olunsaydı IŞİD'in ortaya çıkmayacağı" sorusuna verdiği yanıtta, bu düşüncesinin geçerliliği olmadığını savundu

DİREK SUÇLADI

. ABD'nin bölgede ılımlı olarak bilinen gruplara çekinceli yaklaşmasının doğru bir politika olduğunu, bu gruplara yardım eden ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin, IŞİD sorununun ortaya çıkıp büyümesine yol açtığını söyledi. Suriye'de ılımlı bir muhalefetin zaten olmadığını savunan Biden, "Bölgedeki en büyük sorun bizim müttefiklerimizdi. Türkler ki iyi dostlarımız, kendisiyle birçok zaman geçirdiğim Erdoğan ile de çok iyi bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler, vs. Ne yapıyorlardı? Esad'ı devirmeye öylesine kararlıydılar ki bu da Alevi-Sunni temsili savaşıydı. Ne yaptılar? Esad'a karşı savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para, on binlerce tonluk silah döktüler. Ama beslenen insanlar El Nusra, El kaide ve cihatçı elementlerin dünyanın başka yerlerinden gelen elemanlarıydı. Abarttığımı mı sanıyorsunuz? Bir göz atın, bütün bunlar nereye gitti" diye konuştu.

BİRDEN BİRE NEYİN NE OLDUĞUNU YENİ GÖRDÜLER

Herkesin bir anda uyanmak zorunda kaldığını anlatan Biden, "Irak'ta El Kaide olan ve oradan atılan IŞİD, Doğu Suriye'de kendisine açık yerler ve alanlar buldu. Bizim terörist örgüt olarak ilan ettiğimiz El Nusra ile işbirliği yaptı. Ama müttefiklerimizi, onlara destek olmama konusunda ikna edemedik. Ne oldu? Şimdi birden bire neyin ne olduğunu gördüler" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Sunni inanışlı kişilerin oluşturduğu IŞİD'e karşı, Sunni müttefik ülkelerin de içinde bulunduğu bir koalisyon oluşturduğuna değinen Biden, "Çünkü ABD yeniden bir Müslüman ulusa müdahale edip saldırgan ülke olamaz. Sunni bir örgüte saldırı işi Sunniler tarafından yönetilmeli. İlk kez ne oluyor? Şimdi Suudi Arabistan finanse etmeyi durdurdu. ABD güçlerinin kendi topraklarında eğitimine açık olarak izin veriyor. Katarlılar, terörist örgütlerin en aşırı uçlarna verdiği destekleri kesti. Ve Türkler... Cumhurbaşkanı Erdoğan ki eski bir dosttur, bana 'siz haklıydınız. Biz çok fazla kişinin sınır geçişine göz yumduk' dedi. Şimdi sınırı kapatmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

BİDEN UÇAKLARIMIZA HAVA SAHASI AÇILACAK DEMİŞTİ AMA

Suriye'de, şimdiye kadar gelinen durum öncesinde ılımlı olarak tanımlayabilecekleri bir muhalefet görmediklerini vurgulayan Biden, "O zaman kendilerine yerden havaya fırlatılan füzeler vermiş olduğumuzu düşünebiliyor musunuz? Bunun şimdi El Nusra'nın, El Kaide'nin, IŞİD'in eline geçmiş olacağından şüphesi olan var mı? Güçlü ve zeki olmak iyi bir özellik. Bu ikisi birbirini tamamlar" dedi.

KİME DESTEK VERDİĞİMİZE ÖZEN GÖSTERİYORUZ

Gelinen koşullarda, ABD'nin liderliğinde herkesin uyandığını söyleyen Biden, "Türkiye ne yaptığına dikkat ettiniz mi? Erdoğan geçen Perşembe günü bana yapacağın söylemişti ama oylanıncaya kadar bu konuda bir şey söylememi istemişti. Türk parlamentosunda, IŞİD'e karşı mücadelede Türk kara birlikleri için tezkere çıkardılar. Türk hava sahası NATO ve başka müttefikler tarafından kullanılabilecek. Türk hava sahaları insansız savaş uçaklarımıza açılacak" diye konuştu.
Suriye'de, ılımlı muhalefet olasılığının geçmiş koşullar içinde olmadığına değinen Biden, şimdi ılımlı muhalif güçlere eğitim ve mühimmat desteği verdiklerini, ancak kimin kim olduğunu seçerken çok özenli olduklarını belirtti.

İŞTE BİDEN'NİN O KONUŞMASI

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Kaynak:Haber Kaynağı