ERDOĞAN ADAYLIĞINA AKP KURUCULARINDAN ŞOK TEPKİ

ERDOĞAN ADAYLIĞINA AKP KURUCULARINDAN ŞOK TEPKİ

Amerikanın sesine konuşan üç AKP kurucusu Erdoğan'ın adaylığına bu tepkileri verdiler

Erdoğan'ın beklenen Cumhurbaşkanlığı adaylığı tüm dünyada derin yankılar uyandırdı. Dünya basını adaylığa mesafeli yaklaşırken. ABD hükümeti sözcüsü bu gün yaptığı açıklamada "Yeni seçilecek Cumhurbaşkanı ile çalışmayı heyecanla bekliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu. Öte yandan AKP'nin ilk kurucuları arasında bulunan ancak daha sonra Erdoğan ile fikri uyuşmazlıklar nedeni ile açığa alınan 3 önemli iism Amerikanın sesi'ne önemli açıklamalarda bulundular.

AKP'yi "Demokratik Türkiye" düşüncesiyle kurduklarını kaydeden Yalçınbayır, her zaman insan hakları, düşünce-ifade özgürlüğü ve demokrasi inancıyla hareket ettiğini, ancak ilerleyen zamanda Erdoğan ile bu konularda ayrı düştüklerini dile getirdi. Bu nedenle parti yönetiminden uzaklaştığını kaydeden Yalçınbayır, "Bugün Sayın Erdoğan'ın gönlünde başkanlık sisteminin yattığı açıktır. Bu bakımdan Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla kendisi başkanlık sistemine geçişi zorlayacaktır. Türkiye'nin nasıl bir sistemle yönetilmek istendiğine dair bir seçime gittiğimizi düşünüyorum" dedi.

"Sayın Erdoğan nasıl bir Cumhurbaşkanı olacaktır?" sorumuzu da yanıtlayan Yalçınbayır, Erdoğan'ın anayasal sistemdeki Cumhurbaşkanlığı yetkilerini ve sınırlarını kesinlikle zorlayacağını belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu ile Erdoğan arasındaki yarışı değerlendiren Yalçınbayır, iki aday kimliğinde Türkiye'nin anayasal geleceğini oylayacağını söyledi.

ABDÜLLATİF ŞENER NE DEDİ

AKP kurucusu, bir dönem Başbakan Yardımcısı ve Milli Görüş çizgisinden beri Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan ancak sonrasında partiden istifa etmesiyle dikkat çeken Abdüllatif Şener,de yine Amerika'nın Sesi'ne Erdoğan'ın adaylığını değerlendirdi.

"Sayın Erdoğan nasıl bir Cumhurbaşkanı olacaktır?" soruları üzerine Şener, Erdoğan'ın son yıllarda iyice belirginleştirdiği kutuplaştırıcı söylemi itibariyle herkesi kapsayıcı bir Cumhurbaşkanı olamayacağını ifade etti. Artık "muhalif" olarak adlandırıldığını anımsatan Şener, demokratik haklar çerçevesinde Erdoğan'ın kişisel tutumuna karşı duruşunu koruduğunu dile getirdi. Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkmasıyla birlikte AKP'de farklılaşma olabileceğini düşündüğüne kaydeden Şener, "Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yetkilerini ne kadar etkin kullanırsa kullansın, yine de Başbakanlık'ta ve TBMM'den yasaları geçirmekte direnç ile karşılaşacağını düşünüyorum. Bir süre sonra Başbakanlık'ta kim olursa olsun kendi politikasını hayata geçirme isteği ortaya çıkacaktır" dedi.

Türkiye'nin kritik bir seçim sürecinde bulunduğu yönündeki görüşlere katıldığını da kaydeden Şener, şahsen de tanıdığı İhsanoğlu ile Erdoğan'ın arasındaki yarışta Türkiye'nin demokratik kişilik bakımından bir seçim yapacağını vurguladı.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT; HER ŞEY FARKLI OLACAK

AKP'nin kurucularından ve tanıtım toplantısına davet edildiği halde katılamadığını söyleyen Dengir Mir Mehmet Fırat da, Amerika'nın Sesi'ne konuştu.

Erdoğan'ın adaylığı için AKP ve Türkiye açısından hayırlı olmasını dilediğini belirten Fırat, Erdoğan'ın başkanlık sistemi özlemini açıkça dile getirmiş bir siyasetçi olmasına rağmen Çankaya Köşkü'ne çıktığında her şeyin farklı gelişeceğini düşündüğünü söyledi.

Fırat, "Ben şahsen Sayın Erdoğan köşk çıktığında başkanlık sistemine geçiş olmayacağını düşünüyorum. Anayasa mevcut haliyle zaten Cumhurbaşkanı'na geniş yetkiler veriyor. Ancak biz daha partimizi kurduğumuz aşamalardan itibaren 12 Eylül darbesiyle Cumhurbaşkanlığı'na verilmiş bu geniş yetkileri eleştirmiştik. Her zaman da anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı yetkilerini sembolik hale getirmek gerektiğini söylemiştik. Şimdi bu yetkileri arttırma yönünde ileride partiden destek geleceğini düşünmüyorum" dedi.

Fırat, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının da partisine üç dönemdir liderlik etmiş bir siyasetçi için doğal bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı