ERDOĞAN ABDULLAH GÜL GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

ERDOĞAN ABDULLAH GÜL GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

7 Haziran seçiminde AKP'nin büyük düşüşünden bütünüyle sorumlu tutulan ve AKP tabanında prestij kaybeden Erdoğan'ın son çare olarak Abdullah Gül ile yeni bir sayfa açarak uzlaşma planı hayata geçmeye başlıyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için düzenlenen cenaze töreninin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in makamında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

ERDOĞAN KÖŞEYE ABDULLAH GÜL SAHNEYE Mİ?

Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'ten ayrıldı. Bu görüşme Ankara'da heyecanla karşılandı. Siyaset kulislerini karıştıran görüşmenin ayrıntıları bilinmiyor. Ancak AKP içerisinde büyük bir kesimin Abdullah Gül'ün AKP'nin başına geçmesini istediği biliniyor. Erdoğan üzerinde oluşan büyük baskı yeni arayışlar içerisine itiyor. AKP dışında tüm siyasi partilerin koalisyon şartı olarak Erdoğan'ı ve yolsuzlukların yargılanması şartını ileri sürmesi ciddi bir hükumet kurulma krizi ortaya çıkarıyor. Bu nedenle Erdoğan'ın Abdullah Gül kartını oynamak zorunda kalacağını, bu sayede AKP'de oluşan tepkileri azaltmayı düşündüğü ileri sürülüyor.

ABDULLAH GÜL DÖNER Mİ?

Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından AKP'de siyasete devam edebileceğini ancak bu konuda mevcut yönetimin (Erdoğan'ı ima etmişti) kendisini göreve davet etmesinin gerektiğini açıklamıştı. Ancak Erdoğan bu isteğe net bir yanıt vermeyince Gül beklemeye geçmişti. Seçimlerde büyük oy kaybedilmesi, Erdoğan ve AKP içerisinde hala büyük bir etkinliği olan soylu takımı büyük bir paniğe sevketti. AKP'ye yakın kaynaklar ; "Sadece muhalefet değil AKP'de bile ezici bir çoğunluk Erdoğan'ı artık AKP dışında görmek istiyor" şeklinde yorum yapıyorlar. Aynı kaynaklar, Abdullah Gül'ün işine karışılmazsa AKP'nin başında hızlı bir restorasyon gerçekleştirebileceğini, ileri sürüyorlar.

ERDOĞAN KÖŞESİNE ÇEKİLİR Mİ?

Konuşulan diğer bir konu ise, AKP'nin tek kurtuluşunun Erdoğan'ın Türkiye'nin alıştığı Cumhurbaşkanı sınırlarına çekilmesi ve 17-25 Aralık yolsuzluk dosyasının yeniden açılarak yargıya taşınması bu yollada AKP'nin toplum vicdanında aklanmasının sağlanmasının nasıl gerçkleştirileceği konusu. AKP bu konuda tam bir bölünmüşlük yaşıyor. Ancak her geçen gün daha vahim hale gelen çöküş kaygısı artık Erdoğan'ın bile feda edilmesi yönünde ağırlık kazanıyor. AKP çevreleri Erdoğan Abdullah Gül görüşmesinin tek ana maddesinin bu olduğunu ileri sürüyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı