ENFLASYON UÇUŞA GEÇTİ

ENFLASYON UÇUŞA GEÇTİ

MERKEZ Bankası, enflasyonun Haziran ayına kadar yükselmeye devam etmesini bekliyor. Merkez, enflasyon düşene kadar faize dokunmayacağı sinyalini verdi....

MERKEZ Bankası, enflasyonun Haziran ayına kadar yükselmeye devam etmesini bekliyor. Merkez, enflasyon düşene kadar faize dokunmayacağı sinyalini verdi.

Merkez Bankası yönetimi Ankara'da banka ekonomistleri ile gerçekleştirdiği toplantıda enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin öngörülerini anlattı. Merkez Bankası'nın internet sitesine de koyulan sunuma göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklere dikkat çekti. Kurul ayrıca, Ocak ayındaki ara toplantıda yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın bu risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri sınırladığı değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dövizde tırmanışın hız kazanarak, doların 2.39 kuruşa çıkması üzerine olağanüstü toplantı yaparak faizleri artırmıştı. Olağanüstü toplantıda politika faizi yüzde 122 artışla yüzde 4.5 düzeyinden yüzde 10 çıkarılmıştı.

Merkez Bankası yönetimi, ekonomistlere yaptığı sunumda, şu noktalara dikkat çekti:

"Baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun Haziran ayına kadar yükselmesi bekleniyor. Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki etkileri gecikmeli olarak görülecek. Bu süreçte enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları yakından izlenecek ve sıkı para politikası duruşu enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar korunacak."

Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunu, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar koruyacağını vurgulayarak, faizlerde yüksek düzeyleri enflasyon düşene koruyacağı işaretini verdi.

(OSS)

Kaynak:Haber Kaynağı