En Zengin Listesinin İlk Sırasına Onlar Geçecek

En Zengin Listesinin İlk Sırasına Onlar Geçecek

TÜRKİYE'NİN EN ZENGİNLER LİSTESİNİN BAŞINA ONLAR GEÇEÇEK
 
Varlık Barışı iki meçhul zengini ortaya çıkardı.Eğer verdikleri sözü tutarlarsa, çok nazik bir döneme giren Türkiye ekonomisi biraz olsun nefes alabilecek. Diğer yandan ise bu denli büyük bir meblanın sahibi olan bu esrarengiz iki kişi, kayda girecek olan devasa servetleri ilede zenginler listesinin ilk iki sırasına oturmuş olacaklar. Star gazetesinde yer alan haberin ayrıntıları şöyle.
 
BU DEVASA SERVET NASIL EDİNİLDİ?
 
Türk vatandaşlarının yurt dışındaki birikimini ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Varlık Barışı iki meçhul zengini ortaya çıkardı.İlgili yasaya göre varlığını Türkiye'ye getirenlere servetlerinin nasıl edindikleri sorulmuyor.Bu durum gerçekleşecek olursa servet sahiplerinin kimliklerinin yinde açıklanması ekonomi kulislerinde beklenmiyor.Nedeni ise bu kadar büyük servetin iki esrarengiz zengin tarafından nasıl edindiği ortaya çıkacak olması.
50 milyar liralık beyanın yaklaşık 48 milyar liralık bölümünün iki isim tarafından yapıldığı belirtiliyor.
 
KİMLİKLERİ SIR GİBİ SAKLANIYOR
 
Maliye ve finans sektöründen edinilen bilgilere göre yaklaşık 18 milyar lirayı bir kişi geriye kalan 30 milyar TL civarındaki rakamın da bir başka isim ya da işadamı grubu tarafından beyan edildi ifade ediliyor. Beyanlar döviz olarak yapıldığı için rakamlarda 2-3 milyar liralık TL’ye çevirmede fark oluşabiliyor. Beyanda bulunan meçhul zenginler birikimlerini getirmeleri halinde Türkiye’nin en zenginleri arasında ilk ikiyi paylaşmış olacak. Maliye Bakanlığı’nda rakamlar toplu alındığı ve sorgulama yapma imkanı bulunmadığı için meçhul zenginlerinin isimlerini sadece birkaç kişi biliyor.
 
DAHA ÖNCE BEYAN EDEN PARAYI GETİRMEMİŞTİ
 
Gelir İdaresi tarafından isimlere ilişkin herhangi bir açıklama yapılmasa da bazı isimlerin finans sektörü temsilcileri ile temasa geçtikleri belirtiliyor. Söz konusu rakamı getireceğini ekonomideki üst düzey kişilere bildiren meçhul zenginin bazı bankalardan parayı getirmesi konusunda yardımcı olunduğu da belirtiliyor. Bu kapsamda bankalar arasında görüşme trafiğinin devam ettiği ifade ediliyor. Varlık Barışı’nda 50 milyar liralık beyan yapılırken, Maliye’de daha önce beyan etmesine rağmen vergisini ödemeyen Ali Türkan korkusu da yaşanıyor.
 
KAYNAK Star