En Önemli Aktör Erdoğan, 'Esas Oğlan' Abdullah Öcalan Anketi !

En Önemli Aktör Erdoğan, 'Esas Oğlan' Abdullah Öcalan Anketi !

Kürt Yurttaşlar özerklik, bağımsızlık ve federasyon istemiyor.

KAMUOYU ANKETLER İLE YÖNLENDİRİLİYOR

Cuma Hikmet
AKP'nin plansız projesiz başlattığı barış sürecine kamu oyu tepkilerini yumuşatmak için herşey yapıldı.Basına ayar verildi, kamuoyunu etkileyebilecek yandasş isimler akil atandı, hiltonlarda toplantılar düzenleyip halkı ikna turları yapıyorlar. Medya hergün güneydoğudan çekilme haberleri ve aniden patlayan turizm manşetleri ile süreç pazarlığının bilinmezlerini yurttaşların sorgulamasını unutturma gayretinde. Sıra anketler ile kamuoyunu yönlendirme ve etkilemeye geldi.Paralarını kimden sağladıkları belli olmayan bir çok araştırma şirketi anketler yayınlamaya devam ediyor. Tüm anketlerin sonuçlarında ortak bir yan var. Bu anketlere inanırsak AKP hala 50 lerin üzerinde coşmuş koşuyor, diğer muhalif partiler nal topluyor. Ülkenin ekonomisi uçuşa geçmiş biz bu anketlerden öğreniyoruz. Büyüme hızı 2.2 ye düştü raporları ortaya çıkınca da, hani uçuşa geçmiştik diyoruz. Televizyonlar, gazeteler suratlarında ki reklamlardan kime hizmet için manşet attıkları belli haber siteleri, yurttaşları gazı verdikçe veriyor. Bu boyanmış, süslenmiş parlatılmış habercilik ve anket faliyetleri ile halkın uyutulduğu yetmiyor birde iktidar sahipleri kendileride inanıyor. En son yayınlanan bir anket ise Kürt Yurttaşlarımızın süreçten ne beklediklerini ezberletiyor. Ve manşetler gazetlerde aynen şöyle çıkıyor. "Kürtler özerklik falan istemiyor"

ANKETE GÖRE KÜRTLER ÖZERKLİK FALAN İSTEMİYOR

ULUSLARARASI Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin (UKAM) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaptığı ankete katılanların yüzde 62.8'i Kürtlere verilecek statünün eşit vatandaşlık olmasını istediklerini belirtti. Haberin başlığı bu.Bu anketlerin nasıl yapıldığı, kime sorulduğu geçiştirilmiş.Yaklaşık 3 bin kişiye sormuşlar milyonlarca Kürt Vatandaşının kararını vermişler, Biz Özerklik istemiyoruz. Hatta öyle sihirli değnekleri varki bu anket uzmanlarının Yine milyonlarca Kürt yurttaşımız, "Bağımsızlık ve federasyon" falanda istemiyor. ne istiyor? Sadece eşit vatandaşlık! 

EN BÜYÜK AKTÖR ERDOĞAN "ESAS OĞLAN ÖCALAN"

Anketin sonuçlarına bakacak olursak, bu güzel filmin en başarılı aktörü yine Başbakan Erdoğan seçilmiş. Yani Kürtlerin çoğu "En büyük Erdoğan" diyormuş. Ama silahları bırakmak konusunda en büyük aktöre değil de Abdullah Öcalan derlerse bırakırlarmış. Haberi okuduğumuzda anket sonuçlarından bunu anlıyoruz. En büyük aktör Erdoğan, "esas oğlan" Öcalan.

İŞTE ÇOK YILDIZLI OTELDE AÇIKLANAN KÜRT YURTTAŞ ARAŞTIRMASI HABERİ
 
Uluslararası Kültürel Araştırmalar Merkezi (UKAM) çözüm sürecini araştırmak üzere 'Kürt Sorunu ve Çözüm Süreci Algı Araştırması' konulu bir kamuoyu araştırması yaptı. Kamuoyu araştırması, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da 13 ilde, 18 yaş ve üzeri 2 bin 985 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Anket sonuçları, Diyarbakır Liluz Otel'de, UKAM Başkanı ve Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. İlhan Kaya, Yrd.Doç.Dr. Hasan Aydın ve Yrd.Doç.Dr. Metin Gültekin'iun katıldığı basın toplantısıyla açıkladı.
 
Doç.Dr. Kaya'nın açıkladığı anket sonuçlarına göre; araştırmaya katılan kişilerin yüzde 84'ünün çözüm konusunda oldukça iyimser olduğunu belirtti.
 
ÇÖZÜM SÜRECİNDE EN ÖNEMLİ AKTÖR ERDOĞAN
 
Anketin hedef kitlesinin Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde 18 yaş ve üstü nüfus olduğu belirtilirken, katılımcıların yüzde 75'inin Kürt, yüzde 12'sinin Türk, yüzde 7'sinin Zaza ve yüzde 6'sının Arap kökenli olduğu ifade edildi.
 
3 Nisan - 26 Nisan tarihleri arasında yapılan ankette, çözüm sürecinin halk nezdinde büyük bir desteğe sahip olduğu belirtildi. Çözüm sürecinin en önemli aktörü olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görülürken, anket sonucuna göre muhalefetin çözüm sürecindeki rolünün ise çok düşük olduğu dikkat çekti.
 
Ankete katılanların yüzde 62.8'i Kürtlere verilecek statünün eşit vatandaşlık olması gerektiğini savunurken; özerklik isteyenler yüzde 15.1, bağımsızlık isteyenler yüzde 11.6, federasyon isteyenler ise yüzde 7.8 ve bağımsızlık gibi seçeneklerin daha düşük oranlarda olduğu belirtildi.
 
KANDİL'SİZ KALICI BARIŞ SAĞLANAMAZ 
 
Katılımcıların yüzde 47.5'i bu ülkede kendilerini hür ve eşit hissettiklerini ifade ederken, katılımcıların yüzde 84.25'i ise Kürt sorununun çözümünden umutlu olduğunu ifade etti. Araştırmaya göre, ankete katılanların 68.87'si Kandil'in çözüm sürecinde dahil edilmemesi durumunda kalıca barışın sağlanamayacağını belirtti.
 
CHP VE MHP SÜRECİ ENGELLEYİCİ
 
Bu arada ankete katılanların yüzde 88.3'ünün CHP'nin çözüm sürecine olan tutumunu 'Engelleyici' olarak tanımladığı belirtildi. Ankete katılanların yüzde 94.4'ü ise MHP'nin süreci engelleyici rol takındığını söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 86.1'i BDP'nin çözüm sürecine karşı tavrını destekleyici olarak yorumlarken, yüzde 4.9'u ise engelleyici olduğunu söyledi.
 
Katılımcılar 'Çözüm sürecini kim sabote edebilir sorusuna ise' yüzde 32.90 ile MHP, yüzde 26.20 ile CHP, yüzde 15.40 ile derin devlet ve yüzde 14 ile dış güçler cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 63'ü Başkanlık sisteminin Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıracağını belirtti.
 
HÜKÜMET SAMİMİ
 
Anketin çözüm konusunda bir fotoğraf ortaya koyduğunu belirten İlhan Kaya, "Hükümetin çözüm yönündeki girişimlerini yüzde 68,35 oranında samimi bulan katılımcılar, muhtemel çözümsüzlük durumunda büyük hayal kırıklığı yaşayacaklarını ifade ediyorlar.
 
Nitekim "Eğer hükümet üzerini düşeni yapmazsa büyük hayal kırıklığı yaşarım" diyenlerin oranı yaklaşık yüzde 76 iken, "PKK üzerine düşeni yapmazsa büyük hayal kırıklığı yaşarım" diyenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 74'tür. PKK'nın silah bırakabileceğine inananların oranı ise yüzde 70 civarındadır.
 
Araştırmaya göre, çözüm sürecinin en önemli aktörü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Araştırmaya katılanların yüzde 77,69'u "Erdoğan isterse Kürt sorununu çözebilir" demektedir. Erdoğan, aynı zamanda yüzde 68,9 ile devlet cephesinin en önemli aktörü olarak görülmektedir.
 
Öte yandan Kürt siyasal hareketinin en önemli aktörü Abdullah Öcalan olarak görülmektedir. Aştırmaya katılanların yüzde 73,33'ü Öcalan isterse PKK'nın silah bırakabileceği düşüncesini taşımaktadır"dedi.
 
KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE EN ÖNEMLİ ETKEN ANA DİLDE EĞİTİM
 
Araştırmaya katılanların yüzde 67.2'sinin yeni anayasanın Kürt sorununun çözümünde kritik bir etkiye sahip olduğuna ve mevcut meclisin yeni bir anayasa yapabileceğine inandığını belirten Doç.Dr. Kaya, "Katılımcılara yöneltilen 'hangisi olursa Kürt sorunu çözülür' sorusuna verilen cevaplara bakıldığında, anadilde eğitim yüzde 41 ile en yüksek oranda çıkmaktadır. PKK'ya yönelik genel af ise yüzde 34,4, Demokratik Özerklik yüzde 24,71 oranıyla çözüm için önemli bulunmaktadır" dedi.
 
KÜRTLER EŞİT VATANDAŞLIK İSTİYOR
 
Anketin diğer önemli konusunun Kürtlere tanınabilecek en iyi statü olduğunu belirten Doç.Dr.İlhan Kaya, "Araştırmaya katılanların yüzde 62,8'i eşit vatandaşlığı, Kürtlere tanınabilecek en iyi statü olarak görmektedir. Katılımcıların yüzde 15.10'u demokratik özerkliği, yüzde 11.6'sı bağımsızlığı, yüzde 7.8'i ise federasyonu Kürtlere tanınacak en iyi statü olarak görmektedir. Araştırma sonuçları çözümün ipuçlarını net olarak ortaya koymaktadır. Anadilde eğitim hakkı ve genel af, barış için atılması gereken en önemli adımlar olarak öne çıkmaktadır. Özellikle anadilde eğitim en önemli talep olarak görülmektedir. Kürtlere tanınabilecek en iyi statünün ezici bir çoğunluk tarafından eşit vatandaşlık olarak görülmesi, çözümü kolaylaştıran yaklaşım olarak değerlendirilmelidir" dedi.