EMNİYET'E 3.DALGA OPERASYON

EMNİYET'E 3.DALGA OPERASYON

Yasa dışı dinleme iddiaları için düzenlenen operasyonlar sürüyor.

Emniyet çalışanlarına yönelik "22 Temmuz" operasyonunda yeni operasyon bu sabah yapılıyor.
Çok sayıda polis gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçiriliyor.

Gözaltına alınan polisler arasında Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı da yer alıyor. Şüphelilerden bazılarının üzerlerine Türkçe ve İngilizce "Sıfır" yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. Bu tişörtlerden giyen şüphelilerden birinin, "Biz zaten sıfırız, buradayız. Ama haram para sıfırlanmaz" diye bağırdı.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

YAKUB SAYGILI KİMDİR?

1987 yılında Polis Koleji'ne girdi. 1991'de Polis Akademisi'nde öğrenim görmeye başladı. 1995'te Ankara'da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev aldı. 1996'da ise Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'nde görevlendirildi.

Ardından sırasıyla Ankara ve Diyarbakır'da Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve Mali Suçlarla Mücadele birimlerinde görev aldı. Saygılı, 2005 yılında 2 yıl süreyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda ‘Uzman eğitici' olarak AB ülkelerindeki polisleri eğitti. 2010 yılında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube'sinde Müdür Yardımcısı olarak görev aldı.

2012 Yılında ise şube müdürlüğüne terfi etti ve bu görevini 17 Aralık operasyonuna kadar yürüttü. Operasyonun ardından ise 18 Aralık'ta görevden alındı. Asıl uzmanlık alanı fiziki ve elektronik takip olan Saygılı, 17 ülkenin polisine kaçakçılık, organize suçlar ve ileri düzey takip gibi uzmanlık eğitimleri verdi.

Görevden alındığı hafta Kazakistan'a giderek, Kazak polisine ‘yolsuzluk' suçlarıyla ilgili eğitim vermeye gidecekti. İleri düzeyde İngilizce bilen Saygılı, çilingirlik kursundan planör kursuna kadar oldukça farklı eğitimler aldı.

Kamu diplomasisi, Eğiticilerin eğitimi, VIP Koruma kursu, Kritik olay yönetimi ve rehine müzakere eğitimi, Borsa, Kapanla araç durdurma, ileri ve güvenli sürüş teknikleri, Sigara Kaçakçılığı ve Stratejik iletişim kursları bunlardan sadece bir kaçı.

Onlarca üstün başarı belgesi ve yüzlerce maaş taltifi ile ödüllendirilen Saygılı, 17 Aralık'a kadar herhangi bir soruşturma ya da ceza almadığını belirtiyor.

17 Aralık operasyonlarının ardından ise Yakub Saygılı hakkında 30'a yakın soruşturma açıldı. Saygılı, açılan bu soruşturmalar nedeniyle kısa bir süre önce polislikten ihraç edildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı