Emniyet Müdürleri neden görevden alındı?

Emniyet Müdürleri neden görevden alındı?

Operasyondan haberleri yoktu...

Hürriyet Gazetesİnden Zeynep GÜRCANLI'nın bu gün yaptığı haber, operasyonun perde arkasına başka gelişmelerinde olduğunu gösterdi, İşte GÜRCANLI'nın bu günkü haberi;

HABERLERİ YOK MUYDU?

 Aralarında üç bakanın oğulları, bürokrat ve işadamlarına yönelik dün yapılan yolsuzluk operasyonunun ardından, bugün de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 5 şube müdürü görevden alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde "Emniyet Müdürü" unvanı taşıyan beş şube müdürünün görevden alınma nedeninin ise "operasyonu yapmak" değil, "yapılan operasyondan haberdar olmamak" olduğu iddia edildi.
Ankara'da hükümet kulislerinden edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki Şube müdürlerinin, 3 farklı konuyu içeren geniş kapsamlı operasyonun zamanlamasından haberleri olmadı.

OPERASYON İÇİN DÜĞMEYE AMİRLER BASTI

Edinilen bilgiye göre, savcıdan gelen "başlayın" talimatı üzerine operasyon için düğmeye, İstanbul Emniyeti Mali Şube ve Organize Suçla Mücadele Şubesindeki amirler, üstlerindeki şube müdürlerine haber vermeden bastı.

Ancak iki şubede yeterli polis olmadığından, terör, asayiş gibi diğer şubelerdeki amirlerden de destek istendi. Ancak bu şubelerdeki amirler de, kendi birimlerini operasyon için görevlendirirken, kendi şube müdürlerine bilgi vermedi.

Operasyon yapıldıktan bir gün sonra, bugün, İstanbul Emniyet Müdürü de, ilgili şube müdürlerini "operasyondan haberdar olmadıkları ve kendi amirleri olan İl Emniyet Müdür yardımcısı ve İl Emniyet Müdürüne bilgi vermedikleri için" görevden aldı.

HÜKÜMET, OPERASYONDAN İSTANBUL'DAN GELEN POLİSLER NEDENİYLE HABERDAR OLDU

Hükümet kaynaklarına göre, Ankara'da ne il emniyet müdürü, ne Emniyet Genel Müdürü, ne de İçişleri Bakanı'nın operasyon başlayana kadar hiçbir şekilde, ne yapılacak operasyondan, ne de zamanlamadan haberleri olmadı.
Hükümet operasyonu, Salı sabahın ilk saatlerinde, operasyon için Ankara'daki baskınlar başlamadan hemen önce, baskını yapmak üzere İstanbul'dan polis ekiplerinin gelmesi ile haberdar oldu.

Hükümete yakın bir kaynak, olayı şöyle anlattı;

"Normalde bu tip operasyonlar için, operasyonun kaynağı olan İl emniyeti, operasyon yapılacak diğer illeri uyarır ve o illerdeki baskınları, yine o illerdeki polis ekipleri yapar. Yani İstanbul'un yürüttüğü bir operasyonda, Ankara'da baskın yapılacak adresler için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne bir gün önce bilgi verilir ve baskınlar, Ankara İl Emniyeti'ne bağlı polisler tarafından gerçekleştirilir. Ancak dünkü operasyonda bu sistem işletilmedi. Ankara'daki baskınları yapmak için de İstanbul Emniyeti'nden polis ekipleri, Ankara'ya gönderildi."

TESADÜFEN ÖĞRENDİLER

Yine aynı kaynaklara göre, hükümet operasyondan ev baskınları başlamadan sadece bir kaç saat önce, üstelik "tesadüfen" haberdar oldu.

Hükümetin nasıl haberdar olduğunu ise, aynı kaynak şu ifadelerle anlattı;

"İstanbul'dan gelen ekipler, Çayyolu'nda baskına giderken, orada rutin devriye görevindeki Ankara Emniyeti'nden bir ekibe adres sorar. Ekip adresi tarif ettikten sonra, İstanbullu polislere "neden geldiklerini" sorarlar, "adam toplayacağız" yanıtını alırlar. Ankaralı ekip, durumu nöbetçi emniyet müdürüne, nöbetçi müdür de Ankara İl Emniyet Müdürüne bildirir. Ankara İl Emniyet Müdürünün de Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı'nı uyarmalarıyla, hükümet üyeleri İstanbul'un Ankara'da bir operasyon hazırlığında olduğunu öğrenir."

hürriyet/dea