Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Eleman alımında eleman bulmada Sosyal Medyanın rolü

Eleman alımında eleman bulmada sosyal medyanın rolü

Teknoloji ve sosyal medyanın kullanımı günümüzde hayatın bir parçası olarak yer alıyor. Özellikle genç kuşak haberleşme, takip ve paylaşımlar için sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. İşveren, danışmanlık firmaları ve beyin avcıları ise işe alım süreçlerinde sosyal medyayla adaya hem hızlı ulaşabilme imkanı buluyor hem de son derece etkin bir network ağı kurabiliyor.

 

Şirketler, danışmanlık firmaları, beyin avcıları aday bulmak için sıklıkla sosyal medyayı kullanıyor. Son derece etkin ve hızlı bir araç olan sosyal medya hem adaylar hem de işveren ve danışmanlık firmaları için iş dünyasında ciddi bir veri tabanı sağlıyor. Adaylarla ilgili en güncel bilgilere sosyal medyadan ulaşılıyor. 

Özellikle üst ve orta düzey yöneticilere çok kolaylıkla sosyal medyadan ulaşabildiklerini belirten Hugent İş Geliştirme Direktörü Özlem Veryeri Taşkaya sosyal medyada pozisyona nasıl uygun aday bulduklarını şu şekilde anlatıyor; 
 


“Şirket sayfamız ve şahsi hesaplarımızdan ilgili pozisyona yönelik ilan ve duyurularımızı paylaşıyoruz. Network’unuzun geniş olması burada çok etkili. Ne kadar çok kişiye ulaşabilirseniz o kadar çok geri dönüş alma şansınız artıyor. Bu noktada nokta vuruş yaptığımız çalışmalar da söz konusu, sadece hedef kitleye (örneğin Finans Müdürlerine veya IK Müdürlerine ) yayınladığımız ilan ve duyurularımız var. Buralardan gelecek geri dönüşlerin yanında aslında bizimle bağlantısı olmayan ancak bizim proje için değerlendirmek istediğimiz adaylara da sosyal medyada yer alan profilleri üzerinden ulaşıp iletişime geçiyoruz.”


Sosyal Medya Aday Bulmada Kariyer Sitelerinden Çok Daha Etkin!

Sosyal medyada işe alım deyince akla en sık kullanılan mecralar LinkedIn, Facebook ve Twitter geliyor. Özellikle LinkedIn profesyonellere, orta ve üst düzey yöneticilere ulaşmak için eşsiz bir fırsat. LinkedIn’deki aday profilinin tamamı bir özgeçmiş niteliği taşıyor. Sitenin işe alım amaçlı kullanımını ‘endorsement’ gibi özelliklerle destekliyor. Böylece bir adayın profiline baktığınızda eğitimi, deneyimi gibi bilgilerinin yanında, referansları da görülüyor.

Kariyer sitelerinden aday aradığınızda sizin yayınladığınız ilanın kriterlerine hiç uymayan başvurular almanız çok yüksek iken sosyal medyada yalnızca hedef kitleye ulaştığınızı belirten Hugent İş Geliştirme Direktörü Özlem Veryeri Taşkaya; 
 


“Orta ve üst düzey işe alımlarda yerleştirdiğimiz her 10 adayın 7’sini sosyal medyadan buluyoruz. Örneğin 150 başvuru alıp, bunların içerisinde CV üzerinden yaptığınız eleme sonrasında görüşmeye değer bulabileceğiniz sadece 5 aday ile kalabilirsiniz. Kariyer sitelerinden iş arayışı aktif olan adaylarla ile buluşma şansınız yüksekken, sosyal medya üzerinde daha ziyade ‘headhunt’ yöntemi ile projeyi siz tanıtarak ilerlersiniz. Bununla birlikte kişiler sosyal medya üzerindeki profillerini daha güncel tuttukları için daha sonuç odaklı bir yaklaşım ve aday bulma süreci ile karşılaşırsanız.”


Beyin Avcılarının Kendisini Bulmasını İsteyen Adaylar Dikkat!

İşe alım görüşmelerinde artık karşı tarafı sorgulayan, ne beklediğini ve istediğini net bir şekilde bilen, kariyer yolunu önceden belirlemek isteyen bir profil var. Yeni nesil, teknolojiyi çok yakından takip edip gelişmelere çok daha hızlı yaklaşabiliyor. Bu nedenle Hugent, iş arayan ve beyin avcılarının kendilerini bulmalarını isteyen adaylara öncelikle bağlantılarını mümkün olduğunca genişletmeleri ve profillerini güncel tutmaları gerektiğini belirtiyor. Adayların sosyal medyadaki paylaşımlarının işe alım sürecinde karar almada etkili olduğunu belirten Taşkaya, kişilerin kendilerini ifade ediş tarzı ve aktarımlarını doğru bir şekilde yapmalarını vurguluyor.

 

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar