Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı?

Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında Ekim ayına kadar bir değişikliğin sözkonusu olmayacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ostim Organize Sanayi Bölgesi Sanayici, işadamı ve Yöneticileri Derneği üyelerini Bakanlık'ta kabul etti. Kabulün ardından gazetecilerin doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusu üzerine Yıldız, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında Ekim ayına kadar bir değişikliğin sözkonusu olmayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco'dan geçecek doğalgazı temin edecek olan Şahdeniz Konsorsiyumu'nun Nabucco yerine Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni tercih etmesine ilişkin, "Avrupa'nın kuzeyine mi güneyine mi gidecek,karar burada kilitlenmişti. Şu anda Avrupa'nın güneyine gitmesi tercih edildi ve Türkiye açısından önemli bir fark yok" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ostim Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Ülgener ve üyelerini makamında kabul etti. Yıldız, zaman zaman dernek üyeleriyle görüştüklerini bildirerek, "Bildiğiniz gibi bizim her türlü abonemizin, sanayicimizin, mesken sahiplerimizin ve vatandaşlarımızın enerjiyle alakalı problemlerini bizzat çözüyor ve bunun üzerinde de karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz" dedi.

Kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, bir gazetecinin doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine, "Son bir ay içerisinde Gezi Parkı olayları ve farklı gerekçelerle Türkiye'deki döviz fiyatları yüzde 5.2 civarında, doların TL karşısındaki değeri arttı. Enerji maliyetlerimize de bu çok ciddi yansıyor ama müşterimizin lehine gerek doğalgaz, gerekse elektrik fiyatlarında herhangi bir fiyat değişikliği öngörmüyoruz.

Önümüzdeki ay içerisinde doğalgaz fiyatlarında bir değişiklik söz konusu olmayacak. Ekim ayına kadar da elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Temenni ederim ki dolardaki bu artış biraz daha gevşesin ve makul seviyelere insin, çünkü enerji kalemlerinin özellikle ve büyük oranda ithal kaynaklara dayandığı için Bakanlık olarak istemek durumundayım. O yüzden bir fiyat artışı söz konusu değildir" dedi.

Başka bir gazetecinin 'Nabucco'dan geçecek doğalgazı temin edecek olan Şahdeniz Konsorsiyumu, Nabucco yerine Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TAP) tercih etti. Neler söyleyeceksiniz?' sorusuna Yıldız, "Bizim, 25 Nisan 2011 tarihinde bu tür projelere hazırlıklı olmamız açısından Avrupa'nın güneyinden akabilecek doğalgaza karşılık bir anlaşma yapmıştık. Türkiye'de herhangi bir projeyi tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Türkiye olarak Şahdeniz-2 Korsorsiyumu'nun asıl gövdesi olan bin 800 kilometrelik ana omurgasını Türkiye'de TANAP'la inşa etmeye karar vermiştik. Bundan sonra 'Avrupa'nın kuzeyine mi güneyine mi gidecek', karar burada kilitlenmişti. Tabii, şu anda Avrupa'nın güneyine gitmesi tercih edildi ve bizim açımızdan çok önemli bir fark yok" cevabını verdi.

Bu tür uluslararası projelerin özellikle o boru hattının geçtiği ülkelerin siyasi istikrarıyla son derece bağlantılı olduğunu söyleyen Yıldız, "Türkiye'nin 6 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 2018 yılında karşılanmasına dönük yaptığımız anlaşma devam ediyor. Hem üretimin hem de taşımanın eş zamanlı olması lazım. TANAP'ta kamulaştırmayla alakalı işlemlere başlamış bulunuyor. Güzergahla alakalı her türlü proje çalışmalarını yapmış bulunuyoruz" dedi.

Bir soru üzerine Yıldız, "Kayserispor, UEFA Kupası'na katılacak. Şu ana kadar Kayserispor başkasının başarısızlığı üzerine bir başarı kurmadı. Şimdi de temenni etmediği bir durumdur. Türkiye'yi en başarılı şekilde temsil edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.