ELEKTRİK BORCU YÜZÜNDEN MARDİN'DE 2 GÜNDÜR SULAR KESİK

ELEKTRİK BORCU YÜZÜNDEN MARDİN'DE 2 GÜNDÜR SULAR KESİK

MARDİN'de kente içme suyu sağlayan Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) pompaj istasyonuna giden elektrikler, belediye borçları yüzünden kesildi.

MARDİN'de kente içme suyu sağlayan Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) pompaj istasyonuna giden elektrikler, belediye borçları yüzünden kesildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın uygulamasına tepki gösterdi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Elektrik kesintisine tepki göstermek ve kesinti ile birlikte yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerden yetkililerin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Mardin Büyükşehir binası önünde yapılan açıklamaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Genel Sekreteri Ahmet Zirek, daire başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Dargeçit, Savur ile Kızıltepe Belediyeleri başkan ve yardımcıları katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın su kaynaklarını tehdit unsuru olarak kullandığını belirterek, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistanda ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür" dedi.

SUYUN SATILMASINI PROTESTO ETTİLER

Suyun kapitalist sistemlerin içinde ihtiyaç olmaktan çıktığını ifade eden Yılmaz, su kaynakları üzerinde oluşturulan HES'ler ve barajların yanı sıra, suyun satılmasının ticari metaya dönüştürüldüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ekolojik sistem yok edilmesine rağmen elde edilen enerjiden bölgenin yararlanmadığı ortadadır. Türkiye'de elektrikte özelleştirme ve piyasalaştırma politikaları ile elektrik bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak, kar amaçlı bir meta haline dönüştürülmüş, üretimden tüketime ulaştırılıncaya kadar çok sayıda aracının karını ilave ettiği bir kaynağa dönüştürülmüştür" diye konuştu.

KESİNTİLER DEVLETİN ENERJİ POLİTİKALARINDAN

Elektrik kesintisinin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirten Yılmaz, bu yüzden 800 bin kişinin ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek merkezi köylerle birlikte ilçelerde yaşanan elektrik kesintisinin ciddi anlamda çekilmez bir hale geldiğini anlattı. Bölgede elektrik kesintisinin sadece kışın olmadığını, yaz mevsiminde de olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yaşananlardan dolayı çiftçinin sulama yapamadığını ve kuyu motorlarının devamlı arızalandığını ifade ederek, "Bu yüzden uzun süreli su kesintileri belediye hizmetlerinden dolayı değil tamamı ile devletin enerji politikalarından kaynaklanmaktadır. DEDAŞ'ın bu tutumunu kabul etmediğimizi belirtiyor, hükümeti sorumlu davranmaya ve yaşananları gözden geçirmeye çağırıyoruz" dedi.

Belediye binası önündeki kalabalık, alkışlarla DEDAŞ'ın uygulamasını protesto ederek olaysız dağıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı